AlbumKorszak miatt érdekes mozaik

2022. május 14.

A mából nézve semmi különös nincs ezen a szolnoki mozaiklapon. A fekvő képek nagypéldányszámú anzikszokon is megjelentek önállóan. Meglepővé a kiadás időszaka, a "legvadabb" Rákosi-kor teszi. Az állóképen a szolnoki ferences templom látható, márpedig a rendet 1950-ben feloszlatták.

Nagyon valószínű, hogy a "legvadabb" Rákosi-kor sem úgy működött, ahogy a tankönyvek, a játék- és dokumentumfilmek valamint a múltat kissé elhomályosító visszaemlékezések alapján elképzeljük. Legalábbis számomra ezt támasztják alá azok a Szolnokról (is) 1950 és 1956 között megjelent képeslapok, amelyeknek a kiadását a "legvadabb" időkben nemcsak lehetetlennek, de "bűncselekménynek" vagy "szabotázsnak" is gondoltam volna. Korábban már írtam arról az 1948-ban, tehát már erősen az egypártrendszerben feladott szolnoki lapról, amin simán látható a Táncsics utca végi, egykori trianonos virágágyás a "nem, nem, soha" felirattal. Miközben a postázás évében ott már a szovjet "felszabadítók" emlékműve állt. Azt a lapot azonban az menthette, hogy egy háború előtti készletből megmaradt példány lehetett, amit a képeslapokban nem túl gazdag időszakban értékesítettek. Esetünkben azonban ilyesmivel nem lehetett volna védekezni, ezt a három képes mozaiklapot ugyanis már az üzletág egy szem állami cége, a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata jelentette meg.

Ha valaki átlapozza a cég 1950 és 1990 között megjelentetett, magyarországi településekről kiadott lapjait, akkor fel fog tűnni, hogy főleg az időszak elején nagyon ritkák voltak a templomokat bemutató kiadványok. Az ebben a negyven évben megjelent szolnoki képeslapok között se nagyon találunk - én legalábbis még nem találkoztam ilyennel - a templomainkat mutatókat, sőt a hatvanas évektől a régi épületeink is csak nagyon ritkán tűntek fel az anzikszokon. Éppen ezért egészen meglepő és a maga nemében számomra különleges ez a Szolnokról Sajókeresztúrra küldött lap - ami 1953-ben a megyei kézilabda döntőről postázott üdvözlet -, aminek majdnem a felét a belvárosi nagytemplom, a szolnoki ferences rendi templom fotója foglalja el. Ráadásul szerintem nem is valami régi képet használt a kiadó, hanem a fák alapján egy háború utáni felvételt.

Persze bájosnak is tekinthetjük ezt a képeslapot. A bal felső sarkában lévő fotón - erről önálló képeslapként korábban szintén írtam - ugyanis még látható a 68-as gyalogezred jó évtizeddel később "kiebrudalt" obeliszkje, ami ugye nemhogy a Horthy-korra, de a Monarchiára emlékeztetett. Igaz, a fotó hátsó részében már ott van a szocialista városépítészet első helyi középülete, az 1952-re elkészült 1-es számú irodaház, a szolnoki "Sztálin barokk" szép példája, miként a mai könyvtár tetején az őrtorony is, ami a város központját vigyázta a rendszerváltásig.

A bal alsó sarokba rakott felvétel meg azért érdekes - már erről is írtam korábban -, mert zseniálisan adja vissza a Rákosi-kor ideológiai térfoglalási igyekezetét. A felvétel elsőre a mai városházát mutatja. Azonban ha jobban megnézzük, a kupolák nélkül maradt épület ekkor már tanácsháza (már a homlokzati felirat is erre utal), tetején egy neonból összeállított vörös csillaggal. Azaz az épület lehetett a fotózás pillanatában már hatvanhat éves, láthatta Ferenc Józseftől Szálasiig a bő fél évszázad történelmét, az ötvenes évek elején már az új rendszer tette rá a "névjegyét".

És valahol, valaki, valamikor 1950 és 1953 között úgy gondolta, hogy két ilyen fotó mellett helye lehet Szolnok legrégebbi és legnagyobb templomának, aminek működtetőit 1950-ben ebrudalta ki onnan az új hatalom. A mából nézve egy ilyen képösszeállítás teljesen normális. Bő hét évtized távlatából azonban minimum fura, vagy bátor, esetleg a megfricskázott és kijátszott cenzúra esete.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Rendszereken átívelő szolnoki lap
Négy rendszert élt túl ez a szolnoki képeslap, mire a nyomdából postára került. A Tisza szálló "reklámozására" születhetett, de csak közel két évtizeddel később adták fel Szolnokon szilveszterező fővárosi fiatalok. A Horthy Szabolcs tér irányából készült kép a Vöröshadsereg utcába került.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei