AlbumKorszak miatt érdekes mozaik

2022. május 14.

A mából nézve semmi különös nincs ezen a szolnoki mozaiklapon. A fekvő képek nagypéldányszámú anzikszokon is megjelentek önállóan. Meglepővé a kiadás időszaka, a "legvadabb" Rákosi-kor teszi. Az állóképen a szolnoki ferences templom látható, márpedig a rendet 1950-ben feloszlatták.

Nagyon valószínű, hogy a "legvadabb" Rákosi-kor sem úgy működött, ahogy a tankönyvek, a játék- és dokumentumfilmek valamint a múltat kissé elhomályosító visszaemlékezések alapján elképzeljük. Legalábbis számomra ezt támasztják alá azok a Szolnokról (is) 1950 és 1956 között megjelent képeslapok, amelyeknek a kiadását a "legvadabb" időkben nemcsak lehetetlennek, de "bűncselekménynek" vagy "szabotázsnak" is gondoltam volna. Korábban már írtam arról az 1948-ban, tehát már erősen az egypártrendszerben feladott szolnoki lapról, amin simán látható a Táncsics utca végi, egykori trianonos virágágyás a "nem, nem, soha" felirattal. Miközben a postázás évében ott már a szovjet "felszabadítók" emlékműve állt. Azt a lapot azonban az menthette, hogy egy háború előtti készletből megmaradt példány lehetett, amit a képeslapokban nem túl gazdag időszakban értékesítettek. Esetünkben azonban ilyesmivel nem lehetett volna védekezni, ezt a három képes mozaiklapot ugyanis már az üzletág egy szem állami cége, a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata jelentette meg.

Ha valaki átlapozza a cég 1950 és 1990 között megjelentetett, magyarországi településekről kiadott lapjait, akkor fel fog tűnni, hogy főleg az időszak elején nagyon ritkák voltak a templomokat bemutató kiadványok. Az ebben a negyven évben megjelent szolnoki képeslapok között se nagyon találunk - én legalábbis még nem találkoztam ilyennel - a templomainkat mutatókat, sőt a hatvanas évektől a régi épületeink is csak nagyon ritkán tűntek fel az anzikszokon. Éppen ezért egészen meglepő és a maga nemében számomra különleges ez a Szolnokról Sajókeresztúrra küldött lap - ami 1953-ben a megyei kézilabda döntőről postázott üdvözlet -, aminek majdnem a felét a belvárosi nagytemplom, a szolnoki ferences rendi templom fotója foglalja el. Ráadásul szerintem nem is valami régi képet használt a kiadó, hanem a fák alapján egy háború utáni felvételt.

Persze bájosnak is tekinthetjük ezt a képeslapot. A bal felső sarkában lévő fotón - erről önálló képeslapként korábban szintén írtam - ugyanis még látható a 68-as gyalogezred jó évtizeddel később "kiebrudalt" obeliszkje, ami ugye nemhogy a Horthy-korra, de a Monarchiára emlékeztetett. Igaz, a fotó hátsó részében már ott van a szocialista városépítészet első helyi középülete, az 1952-re elkészült 1-es számú irodaház, a szolnoki "Sztálin barokk" szép példája, miként a mai könyvtár tetején az őrtorony is, ami a város központját vigyázta a rendszerváltásig.

A bal alsó sarokba rakott felvétel meg azért érdekes - már erről is írtam korábban -, mert zseniálisan adja vissza a Rákosi-kor ideológiai térfoglalási igyekezetét. A felvétel elsőre a mai városházát mutatja. Azonban ha jobban megnézzük, a kupolák nélkül maradt épület ekkor már tanácsháza (már a homlokzati felirat is erre utal), tetején egy neonból összeállított vörös csillaggal. Azaz az épület lehetett a fotózás pillanatában már hatvanhat éves, láthatta Ferenc Józseftől Szálasiig a bő fél évszázad történelmét, az ötvenes évek elején már az új rendszer tette rá a "névjegyét".

És valahol, valaki, valamikor 1950 és 1953 között úgy gondolta, hogy két ilyen fotó mellett helye lehet Szolnok legrégebbi és legnagyobb templomának, aminek működtetőit 1950-ben ebrudalta ki onnan az új hatalom. A mából nézve egy ilyen képösszeállítás teljesen normális. Bő hét évtized távlatából azonban minimum fura, vagy bátor, esetleg a megfricskázott és kijátszott cenzúra esete.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az elsodort Tisza-híd
Szigeti Henrik udvari fényképész nemcsak remek üzletember, kiváló fényképész, de talán tudtán kívül elsőrangú tudósító és dokumentátor is volt. Olyan jó lenne tudni, hogy ezt a fotót eleve képeslapnak vagy csak az árvíz megörökítésének szánta!

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Nagy Lajosra emlékezve
Az egykori Nemzeti Szálló - ma két bank - falán, a Szapáry utcában van egy emléktábla, ami Nagy Lajosra, a neves íróra emlékeztet, aki 1932-ben három hetet töltött városunkban. A tábla helye és szinte minden sora magyarázatra szorul.

A Szoborpark további képei