AlbumKéső Kádár-kori napsütések

2021. december 04.

Szolnok Kádár-kori címere került ennek az 1990 előtti mozaikképeslapnak a jobb felső sarkába. A képeket Csobaji Előd lőtte, és nagyjából ma is elkészíthetőek lennének. Igaz, egyiken a szökőkút nem lenne ott, a másikon egy új épület is belógna a képbe, a harmadiknál meg hullana a vakolat.

Igazából Szolnok Kádár-kori címer árulja el, hogy a Képzőművészeti Kiadó által megjelentetett képeslaphoz felhasznált fotók még a rendszerváltás előtt készültek. Az 1990-ben leváltott címeren nemcsak Szolnok két színe és a pelikán köszön vissza, hanem az 1962-ben elkészült belvárosi Tisza-híd rajza is, illetve a folyó habjaiban úszó (fuldokló?) - de a korban elmaradhatatlan - vörös csillag is. Mindent összevetve, az egykori szocialista megyeszékhely címere a lehető legtöbbet őrzött meg a városból és annak múltjából, vagy akár úgy is jellemezhetjük, a címerpajzson megjelenő rajznak volt köze Szolnokhoz. Hogy miért kellett rákerülnie erre a képeslapra, nem tudom, hiszen a Kádár-kor korábbi éveire sem volt az ilyesmi jellemző. A képeslap hátulja - főleg az ára (10 forint) és az előrenyomott 3 forintos "bélyeg" - alapján egészen egyértelmű, hogy ez a kisnyomtatvány valamikor 1988 vagy 1989-ben készült.

Mivel nem lehetünk biztosak abban, hogy a képeslaphoz felhasznált fotók egyszerre születtek volna, érdemesebb külön-külön datálni őket. A jobb oldali, Tisza szállós fotóra például azt mondanám, hogy csak 1986 után készülhetett, ugyanis az azt megelőző két évben esett át az épület a máig utolsó, alapos felújításon. Azt a felvételen látható okkersárga színét is akkor kapta meg a szállodai szárny, amely azóta csak halványul. Az épület egyébként a hatvanas évek közepétől a Hungar Hotels állami szállodalánchoz tartozott, így a nyolcvanas években a szobákat is felújították: az ugyancsak Hegedűs Ármin tervei alapján épült budapesti Gellért szállóból éppen akkor selejtezett bútorokkal.

Csobaji Előd - szerintem - 1986 és 1988 között készült felvételén természetesen még nincs ott az 1919-es emlékmű, viszont a fotózáskor már jó húsz éve a helyén volt a Halas lány szobra, és éppen csak cseperedni kezdtek a fürdő előtti bokrok. Azt hiszem, akkor se lett volna senki, aki nem azt mondja, hogy Szolnok egyik legszebb épületének helye van egy ilyen mozaikképeslapon.

Nem könnyű néhány évre szűkíteni a bal felső sarokba került kép készítésének az időpontját. A képeslap megjelenése miatt nyilvánvaló, hogy csak 1990 előtt születhetett a felvétel. A készítés intervallumának kezdő pontját pedig egyetlen dologhoz, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) mögül már kikukucskáló kőolajos-irodaház átadásához, 1981-hez köthetjük. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy a Kádár-kor utolsó évtizedében így nézett ki a mai Hild - akkor még névtelen - tér, a pártház parkolóját lekerítő kő virágtartókkal, az MMIK-val és a két szolnoki magasházzal. Persze, ha tudnánk, hogy miért volt éppen parabolaantenna - meg talán közvetítőbusz - a művház sarkánál, akkor pontosabb dátumot is mondhatnánk. Miként, ha nagyobb lenne ez a fotó, akkor a művház második emeletén lévő, három oldalról természetes fénnyel megvilágított - ma a Szolnok TV stúdiójává alakított - kiállítótermet is jobban lehetne látni, amit kár volt tönkretenni.

A bal alsó sarokban látható képről is nehéz megmondani, hogy pontosan mikor készülhetett, hiszen a város főtere tulajdonképpen a hetvenes évek közepétől majdnem a kétezres évekig ugyanígy nézett ki. A felvétel előterében a két Kossuth téri szökőkút egyike, amiben viszont már nincs benne a Tiszaligetbe paterolt amfora. A felvétel bal szélén a Munkásmozgalmi szoborhoz vezető, kikövezett rész látható, ügyesen megúszva a teret akkor meghatározó emberalakot. Távolabb ott az 1961-ben építeni kezdett ?lordok háza?, falán Dózsa Farkas András 1968-ben elhelyezett Tudomány és művészet című domborművével, és persze még a büntetendő tető ráépítés nélkül. A képet a városháza - akkor tanácsháza - uralja, amelynek tetejéről már és még hiányoznak a kupolák. Ugyanakkor az épület színe és viszonylagos jó állapota azt mondatja velem, hogy ez a felvétel is a nyolcvanas évek közepe után, a szolnoki tanácsháza tatarozását követően készült.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Elszállt, de maradt
Nem biztos, hogy ez a Szolnokról valaha készült legrondább képeslap, de hogy a top 10-ben benne van, az biztos. Nemcsak az ábrázolt épület, de a sivárságot árasztó rengeteg beton és a kép élettelen színei miatt is. Ettől persze még ez is a város múltja (Jelene, jövője?).

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei