AlbumBelső kép a Centrum étteremről

2021. október 02.

A Centrum étterem belsejét mutató aprócska kép miatt vettem meg ezt az 1980-as kártyanaptárt. Mert bár nem volt a szolnoki gasztronómia csúcsintézménye a piac melletti tálcás étterem, fontos helyet foglal el az emlékeimben. A három további étterem belső már csak hab a tortán.

A fiatalabbak kedvéért: az egykori szolnoki Centrum étterem a piac Boldog Sándor István körút felőli oldalán, a mai Spar ABC helyén működött 1977 és 1996 között. Magát az épületet eredetileg a Szapáry és a Kossuth utcák sarkán állt Nerfeld-palota földszintjén 1969. április 11-én kiégett Centrum áruház pótlására építették a tűzeset évében. A könnyűszerkezetes épületben a mai Centrum áruház 1976-os átadását követően kezdték kialakítani Szolnok legnagyobb - és talán egyetlen - önkiszolgáló éttermét. A helyet a tanácsi - ma úgy mondanánk önkormányzati - tulajdonú Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat birtokolta és működtette a kilencvenes évek közepéig. Az utolsó tíz évben már vállalkozó vitte a helyet, mígnem Szolnok város önkormányzata 1996-ban egy külföldi kereskedelmi láncnak értékesítette az ingatlant, így az addigra legendássá váló étterem bezárt. (Hasonló néven közel húsz évvel később nyílt étterem a Kossuth téren.)

A Centrum étterem "különlegessége" éppen az egyszerűségében, az önkiszolgáló jellegében állt. A nyolcvanas évek elején például 15 forintért diákmenüt kínáltak, amit a környéken élő nyugdíjasok is szívesen vásároltak. Emlékeim szerint a Centrumban heti előfizetés nem volt, viszont a menü így is versenyképes volt például a Szolnok étterem öt napra megváltható jegyeivel szemben. A gondot csak az jelentette, hogy mire vége volt az óráknak, sokszor már nem volt menü a Centrumban, leginkább azért, mert a hely vállalatok üzemi konyhájaként is működött, azaz onnan vitték a cégekhez az ebédet. Meghatározó emlékem, hogy az írásbeli érettségi után, farkas éhesen, ide mentünk ebédelni. /Fotó: VFMK/

A hely belsejéről eddig csak emlékképeim voltak, így nem hagyhattam ki a mellékelt 1980-as kártyanaptár megvásárlását. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat újévi jókívánságán ugyanis az önkiszolgáló Centrum étterem belseje is látható. Az egyébként nem túl kényelmes, piros műbőrborítású székekkel, az ételek kiadására szolgáló ablakokkal, illetve szemben a kávézós-italos pulttal. Kár, hogy a pénztárgép lemaradt. De igen, pont így él az emlékeimben a Centrum étterem belseje. Azzal a különbséggel, hogy a naptáron fennmaradt álmennyezet nekem nincs meg, mert úgy rémlik, "felső szintre" - a nagy ipari üvegablakokra - bentről is fel lehetett látni.

A naptáron egyébként még a JNKVV egy szolnoki és két "vidéki" egysége is látható. A Centrum étterem fotója alatt az 1975-ben átadott Pelikán szálló bárjáról van kép, ami akkoriban elég menő, bár az egyszerű szolnokiak számára kevésbé elérhető hely volt. A bal oldalon pedig a törökszentmiklósi Szerb vendéglő és söröző, illetve a martfűi Vendéglő a János vitézhez belseje látható. Azaz négy, a hetvenes évek végén a piac szűkössége miatt népszerű vendéglátóhely fotója maradt így ránk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Pista a vérzivatarban
Bár ez a részben hamisított szolnoki képeslap elsősorban a város vallási sokszínűségéről és toleranciájáról tanúskodik, amikor Pista kapkodva postára adta, nem éppen ezek az értékek jellemezték a világot. Egy harcba induló katona üzenete és ?hétköznapi? problémája 1916-ból.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elvonult óvodások
Valamikor 2001 tavaszán sérült meg a Verseghy park sarkán három évtizedig álló Vonulók című szobor. Bár az alkotó, Laborcz Ferenc lánya kijavította a műalkotást, de az azóta sem került vissza Szolnokra. A Vonulókat négy évtizeddel később is látnoki munkának nevezte egy művészettörténész.

A Szoborpark további képei