AlbumBelső kép a Centrum étteremről

2021. október 02.

A Centrum étterem belsejét mutató aprócska kép miatt vettem meg ezt az 1980-as kártyanaptárt. Mert bár nem volt a szolnoki gasztronómia csúcsintézménye a piac melletti tálcás étterem, fontos helyet foglal el az emlékeimben. A három további étterem belső már csak hab a tortán.

A fiatalabbak kedvéért: az egykori szolnoki Centrum étterem a piac Boldog Sándor István körút felőli oldalán, a mai Spar ABC helyén működött 1977 és 1996 között. Magát az épületet eredetileg a Szapáry és a Kossuth utcák sarkán állt Nerfeld-palota földszintjén 1969. április 11-én kiégett Centrum áruház pótlására építették a tűzeset évében. A könnyűszerkezetes épületben a mai Centrum áruház 1976-os átadását követően kezdték kialakítani Szolnok legnagyobb - és talán egyetlen - önkiszolgáló éttermét. A helyet a tanácsi - ma úgy mondanánk önkormányzati - tulajdonú Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat birtokolta és működtette a kilencvenes évek közepéig. Az utolsó tíz évben már vállalkozó vitte a helyet, mígnem Szolnok város önkormányzata 1996-ban egy külföldi kereskedelmi láncnak értékesítette az ingatlant, így az addigra legendássá váló étterem bezárt. (Hasonló néven közel húsz évvel később nyílt étterem a Kossuth téren.)

A Centrum étterem "különlegessége" éppen az egyszerűségében, az önkiszolgáló jellegében állt. A nyolcvanas évek elején például 15 forintért diákmenüt kínáltak, amit a környéken élő nyugdíjasok is szívesen vásároltak. Emlékeim szerint a Centrumban heti előfizetés nem volt, viszont a menü így is versenyképes volt például a Szolnok étterem öt napra megváltható jegyeivel szemben. A gondot csak az jelentette, hogy mire vége volt az óráknak, sokszor már nem volt menü a Centrumban, leginkább azért, mert a hely vállalatok üzemi konyhájaként is működött, azaz onnan vitték a cégekhez az ebédet. Meghatározó emlékem, hogy az írásbeli érettségi után, farkas éhesen, ide mentünk ebédelni. /Fotó: VFMK/

A hely belsejéről eddig csak emlékképeim voltak, így nem hagyhattam ki a mellékelt 1980-as kártyanaptár megvásárlását. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat újévi jókívánságán ugyanis az önkiszolgáló Centrum étterem belseje is látható. Az egyébként nem túl kényelmes, piros műbőrborítású székekkel, az ételek kiadására szolgáló ablakokkal, illetve szemben a kávézós-italos pulttal. Kár, hogy a pénztárgép lemaradt. De igen, pont így él az emlékeimben a Centrum étterem belseje. Azzal a különbséggel, hogy a naptáron fennmaradt álmennyezet nekem nincs meg, mert úgy rémlik, "felső szintre" - a nagy ipari üvegablakokra - bentről is fel lehetett látni.

A naptáron egyébként még a JNKVV egy szolnoki és két "vidéki" egysége is látható. A Centrum étterem fotója alatt az 1975-ben átadott Pelikán szálló bárjáról van kép, ami akkoriban elég menő, bár az egyszerű szolnokiak számára kevésbé elérhető hely volt. A bal oldalon pedig a törökszentmiklósi Szerb vendéglő és söröző, illetve a martfűi Vendéglő a János vitézhez belseje látható. Azaz négy, a hetvenes évek végén a piac szűkössége miatt népszerű vendéglátóhely fotója maradt így ránk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szolnoki Gorove úton 1929-ben
A szolnoki Gorove - ma Kossuth Lajos - útra 1929 kora tavaszán kiért a piac a város főteréről. A Népbank tetején álló Hermész-szobor elégedetten tekinthetett le a zsúfolt főutcán hömpölygő tömegre, a szódás lovaskocsijára, a szénás szekérre, az épülő Nerfeld- palotára és Madas-házra.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú lány a Vegyinél
Hamarosan 40 éves lesz a mohásodó fejjel szomorkodó lány a Tiszai Vegyiművek főbejárata közelében lévő, ma már gondozatlan parkban. Az idén elhunyt Simon Ferenc alkotása még akkor született, amikor a beruházók és az nagy cégek költöttek a képzőművészetre.

A Szoborpark további képei