AlbumBelső kép a Centrum étteremről

2021. október 02.

A Centrum étterem belsejét mutató aprócska kép miatt vettem meg ezt az 1980-as kártyanaptárt. Mert bár nem volt a szolnoki gasztronómia csúcsintézménye a piac melletti tálcás étterem, fontos helyet foglal el az emlékeimben. A három további étterem belső már csak hab a tortán.

A fiatalabbak kedvéért: az egykori szolnoki Centrum étterem a piac Boldog Sándor István körút felőli oldalán, a mai Spar ABC helyén működött 1977 és 1996 között. Magát az épületet eredetileg a Szapáry és a Kossuth utcák sarkán állt Nerfeld-palota földszintjén 1969. április 11-én kiégett Centrum áruház pótlására építették a tűzeset évében. A könnyűszerkezetes épületben a mai Centrum áruház 1976-os átadását követően kezdték kialakítani Szolnok legnagyobb - és talán egyetlen - önkiszolgáló éttermét. A helyet a tanácsi - ma úgy mondanánk önkormányzati - tulajdonú Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat birtokolta és működtette a kilencvenes évek közepéig. Az utolsó tíz évben már vállalkozó vitte a helyet, mígnem Szolnok város önkormányzata 1996-ban egy külföldi kereskedelmi láncnak értékesítette az ingatlant, így az addigra legendássá váló étterem bezárt. (Hasonló néven közel húsz évvel később nyílt étterem a Kossuth téren.)

A Centrum étterem "különlegessége" éppen az egyszerűségében, az önkiszolgáló jellegében állt. A nyolcvanas évek elején például 15 forintért diákmenüt kínáltak, amit a környéken élő nyugdíjasok is szívesen vásároltak. Emlékeim szerint a Centrumban heti előfizetés nem volt, viszont a menü így is versenyképes volt például a Szolnok étterem öt napra megváltható jegyeivel szemben. A gondot csak az jelentette, hogy mire vége volt az óráknak, sokszor már nem volt menü a Centrumban, leginkább azért, mert a hely vállalatok üzemi konyhájaként is működött, azaz onnan vitték a cégekhez az ebédet. Meghatározó emlékem, hogy az írásbeli érettségi után, farkas éhesen, ide mentünk ebédelni. /Fotó: VFMK/

A hely belsejéről eddig csak emlékképeim voltak, így nem hagyhattam ki a mellékelt 1980-as kártyanaptár megvásárlását. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat újévi jókívánságán ugyanis az önkiszolgáló Centrum étterem belseje is látható. Az egyébként nem túl kényelmes, piros műbőrborítású székekkel, az ételek kiadására szolgáló ablakokkal, illetve szemben a kávézós-italos pulttal. Kár, hogy a pénztárgép lemaradt. De igen, pont így él az emlékeimben a Centrum étterem belseje. Azzal a különbséggel, hogy a naptáron fennmaradt álmennyezet nekem nincs meg, mert úgy rémlik, "felső szintre" - a nagy ipari üvegablakokra - bentről is fel lehetett látni.

A naptáron egyébként még a JNKVV egy szolnoki és két "vidéki" egysége is látható. A Centrum étterem fotója alatt az 1975-ben átadott Pelikán szálló bárjáról van kép, ami akkoriban elég menő, bár az egyszerű szolnokiak számára kevésbé elérhető hely volt. A bal oldalon pedig a törökszentmiklósi Szerb vendéglő és söröző, illetve a martfűi Vendéglő a János vitézhez belseje látható. Azaz négy, a hetvenes évek végén a piac szűkössége miatt népszerű vendéglátóhely fotója maradt így ránk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tévedések átírása
Nemrégiben került fel a nagyszerű Fortepan.hu-ra Hunyady József néhány szolnoki felvétele, ami alapjaiban írhat át néhány dolgot a Pártház és a Ságvári körút építésével kapcsolatban. Kaposvári Gyulát idézve, azt a pillanatot látjuk, amikor ?szétnyílik a függöny? a város, akkor már másfél évtizede készülő körútjának a végén.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Újrahasznosított emlékmű
A szolnoki fűtőház területén álló Magyar Millennium feliratú emlékmű nemcsak a város legnehezebben megtalálható "köztéri" alkotása címért indulhatna versenybe, hanem az újrahasznosított "műalkotás" kategóriában is. Szerintem nem olyan nagy baj, hogy hatalmas bukszusok takarják.

A Szoborpark további képei