AlbumBelső kép a Centrum étteremről

2021. október 02.

A Centrum étterem belsejét mutató aprócska kép miatt vettem meg ezt az 1980-as kártyanaptárt. Mert bár nem volt a szolnoki gasztronómia csúcsintézménye a piac melletti tálcás étterem, fontos helyet foglal el az emlékeimben. A három további étterem belső már csak hab a tortán.

A fiatalabbak kedvéért: az egykori szolnoki Centrum étterem a piac Boldog Sándor István körút felőli oldalán, a mai Spar ABC helyén működött 1977 és 1996 között. Magát az épületet eredetileg a Szapáry és a Kossuth utcák sarkán állt Nerfeld-palota földszintjén 1969. április 11-én kiégett Centrum áruház pótlására építették a tűzeset évében. A könnyűszerkezetes épületben a mai Centrum áruház 1976-os átadását követően kezdték kialakítani Szolnok legnagyobb - és talán egyetlen - önkiszolgáló éttermét. A helyet a tanácsi - ma úgy mondanánk önkormányzati - tulajdonú Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat birtokolta és működtette a kilencvenes évek közepéig. Az utolsó tíz évben már vállalkozó vitte a helyet, mígnem Szolnok város önkormányzata 1996-ban egy külföldi kereskedelmi láncnak értékesítette az ingatlant, így az addigra legendássá váló étterem bezárt. (Hasonló néven közel húsz évvel később nyílt étterem a Kossuth téren.)

A Centrum étterem "különlegessége" éppen az egyszerűségében, az önkiszolgáló jellegében állt. A nyolcvanas évek elején például 15 forintért diákmenüt kínáltak, amit a környéken élő nyugdíjasok is szívesen vásároltak. Emlékeim szerint a Centrumban heti előfizetés nem volt, viszont a menü így is versenyképes volt például a Szolnok étterem öt napra megváltható jegyeivel szemben. A gondot csak az jelentette, hogy mire vége volt az óráknak, sokszor már nem volt menü a Centrumban, leginkább azért, mert a hely vállalatok üzemi konyhájaként is működött, azaz onnan vitték a cégekhez az ebédet. Meghatározó emlékem, hogy az írásbeli érettségi után, farkas éhesen, ide mentünk ebédelni. /Fotó: VFMK/

A hely belsejéről eddig csak emlékképeim voltak, így nem hagyhattam ki a mellékelt 1980-as kártyanaptár megvásárlását. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat újévi jókívánságán ugyanis az önkiszolgáló Centrum étterem belseje is látható. Az egyébként nem túl kényelmes, piros műbőrborítású székekkel, az ételek kiadására szolgáló ablakokkal, illetve szemben a kávézós-italos pulttal. Kár, hogy a pénztárgép lemaradt. De igen, pont így él az emlékeimben a Centrum étterem belseje. Azzal a különbséggel, hogy a naptáron fennmaradt álmennyezet nekem nincs meg, mert úgy rémlik, "felső szintre" - a nagy ipari üvegablakokra - bentről is fel lehetett látni.

A naptáron egyébként még a JNKVV egy szolnoki és két "vidéki" egysége is látható. A Centrum étterem fotója alatt az 1975-ben átadott Pelikán szálló bárjáról van kép, ami akkoriban elég menő, bár az egyszerű szolnokiak számára kevésbé elérhető hely volt. A bal oldalon pedig a törökszentmiklósi Szerb vendéglő és söröző, illetve a martfűi Vendéglő a János vitézhez belseje látható. Azaz négy, a hetvenes évek végén a piac szűkössége miatt népszerű vendéglátóhely fotója maradt így ránk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Gyors behívás, új templom
Úgy tűnik, a második világháborúban is sok katona küldött egy-egy gyors üzenetet Szolnokról, a város valamelyik részletét ábrázoló képeslapon. Az akkor éppen hétéves újvárosi, más néven Szentlélek templom fotóját Pál Berta kisasszony kapta Rákosligeten 1944. július elején.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hősök a XX. században
Eredetileg csak az első világháborúban elesett szolnoki férfiaknak állított volna emléket, ám későbbi sorsa és megítélése tipikus példája lett Magyarország XX. századi történetének és a történelemfelfogások rendszerekhez kapcsolódó változásainak. A nem az eredeti helyén álló alkotást a városi köznyelv ?meztelenszoborként? emlegeti.

A Szoborpark további képei