AlbumBelső kép a Centrum étteremről

2021. október 02.

A Centrum étterem belsejét mutató aprócska kép miatt vettem meg ezt az 1980-as kártyanaptárt. Mert bár nem volt a szolnoki gasztronómia csúcsintézménye a piac melletti tálcás étterem, fontos helyet foglal el az emlékeimben. A három további étterem belső már csak hab a tortán.

A fiatalabbak kedvéért: az egykori szolnoki Centrum étterem a piac Boldog Sándor István körút felőli oldalán, a mai Spar ABC helyén működött 1977 és 1996 között. Magát az épületet eredetileg a Szapáry és a Kossuth utcák sarkán állt Nerfeld-palota földszintjén 1969. április 11-én kiégett Centrum áruház pótlására építették a tűzeset évében. A könnyűszerkezetes épületben a mai Centrum áruház 1976-os átadását követően kezdték kialakítani Szolnok legnagyobb - és talán egyetlen - önkiszolgáló éttermét. A helyet a tanácsi - ma úgy mondanánk önkormányzati - tulajdonú Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat birtokolta és működtette a kilencvenes évek közepéig. Az utolsó tíz évben már vállalkozó vitte a helyet, mígnem Szolnok város önkormányzata 1996-ban egy külföldi kereskedelmi láncnak értékesítette az ingatlant, így az addigra legendássá váló étterem bezárt. (Hasonló néven közel húsz évvel később nyílt étterem a Kossuth téren.)

A Centrum étterem "különlegessége" éppen az egyszerűségében, az önkiszolgáló jellegében állt. A nyolcvanas évek elején például 15 forintért diákmenüt kínáltak, amit a környéken élő nyugdíjasok is szívesen vásároltak. Emlékeim szerint a Centrumban heti előfizetés nem volt, viszont a menü így is versenyképes volt például a Szolnok étterem öt napra megváltható jegyeivel szemben. A gondot csak az jelentette, hogy mire vége volt az óráknak, sokszor már nem volt menü a Centrumban, leginkább azért, mert a hely vállalatok üzemi konyhájaként is működött, azaz onnan vitték a cégekhez az ebédet. Meghatározó emlékem, hogy az írásbeli érettségi után, farkas éhesen, ide mentünk ebédelni. /Fotó: VFMK/

A hely belsejéről eddig csak emlékképeim voltak, így nem hagyhattam ki a mellékelt 1980-as kártyanaptár megvásárlását. A Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat újévi jókívánságán ugyanis az önkiszolgáló Centrum étterem belseje is látható. Az egyébként nem túl kényelmes, piros műbőrborítású székekkel, az ételek kiadására szolgáló ablakokkal, illetve szemben a kávézós-italos pulttal. Kár, hogy a pénztárgép lemaradt. De igen, pont így él az emlékeimben a Centrum étterem belseje. Azzal a különbséggel, hogy a naptáron fennmaradt álmennyezet nekem nincs meg, mert úgy rémlik, "felső szintre" - a nagy ipari üvegablakokra - bentről is fel lehetett látni.

A naptáron egyébként még a JNKVV egy szolnoki és két "vidéki" egysége is látható. A Centrum étterem fotója alatt az 1975-ben átadott Pelikán szálló bárjáról van kép, ami akkoriban elég menő, bár az egyszerű szolnokiak számára kevésbé elérhető hely volt. A bal oldalon pedig a törökszentmiklósi Szerb vendéglő és söröző, illetve a martfűi Vendéglő a János vitézhez belseje látható. Azaz négy, a hetvenes évek végén a piac szűkössége miatt népszerű vendéglátóhely fotója maradt így ránk.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Személyes Trianon
Alig egy évvel a trianoni döntés után adta fel képeslapját a szolnoki állomáson Attila. A címzett, németes vezetéknevű édesanyja, akinek magyarul üzent Temesvárra, azaz a címzés szerint már Timosoarara. Kézbe vehető történelem.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Alapos emléktábla
A Baross utca 9. számú ház utcafrontján május 14-én helyezte el a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség Dr. Tóth Tihamér, az 1939-ben elhunyt veszprémi püspök emléktábláját, ami jelenleg nemcsak a város legújabb ilyen mementója, de talán a legalaposabb is.

A Szoborpark további képei