AlbumBaross/Beloiannisz úti felvonulás

2021. november 27.

Két fotó is fennmaradt a Szolnoki Földművesszövetkezet egyik 1957 utáni május elsejei felvonulásáról, amelyek a mai Baross, akkori Beloiannisz utca két pontját is megörökítették. Csak abban lehetek biztos, hogy ezek a képek sem 1958-ban, sem 1963-ban nem készülhettek.

Az 1946. június 2-án alapított Szolnoki Földművesszövetkezet fotóarchívumából már többször mutattam be fotókat a blogSzolnok Album rovatában. Köszönhetően annak, hogy a későbbi Szolnok és Vidéke - merthogy környékbeli települések szövetkezetei is csatlakoztak a szolnokihoz - Földművesszövetkezet, majd 1968-tól a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ, az elmúlt bő két évtizedben pedig COOP Szolnok Zrt. meglehetősen nagy hangsúlyt fektet a múltja megőrzésére. Nekem pedig lehetőségem volt az elmúlt 75 évüket egy könyvben is feldolgozni, így kutakodhattam a cég múltjában és képarchívumában, amelyből néhány, máshol még nem közölt képet igyekszek itt, a blogSzolnok-on bemutatni. Az Album rovatban írtam már az 1963-as és az 1958-as május elsejei felvonulásukon készült fotókról.

Ezúttal két olyan fotót szeretnék bemutatni, amelyeknek a születési dátumát nem tudom pontosan megmondani, a díszletek miatt csak abban lehetek biztos, hogy nem a fenti két évben születtek. Mivel a Sütő utca sarkánál készült fotón, az utca fölött keresztben kifeszített transzparensen az olvasható, hogy "Éljen a kommunisták harcos pártja az MSZMP", egyértelmű az 1957 utáni fotózás. (Az MSZMP az 1956-os forradalom leverése után lett az állampárt.) A képen láthatók ruházata miatt az is valószínűnek tűnik számomra, hogy a képek inkább az ötvenes-hatvanas évek fordulóján készülhettek, mintsem később. Az épületek és a Baross/Beloiannisz utca vonalvezetése miatt ugyanis akár 1973-ig is lehetett volna ilyen beállítású képeket készíteni.

A két felvétel közül tehát az egyik a Sütő és a Beloiannisz (1990-től ismét Baross) utcák kereszteződésénél készült, amikor azon a nagyon hűvös és későn tavaszodó május elsején oda értek a Szolnok és Vidéke Földművesszövetkezet felvonulói. Akiket a cég transzparense után egy feldíszített, magyar gyártmányú Csepel 344-es teherautó vezetett, amelynek platóján minden bizonnyal a szövetkezet mindennapjaiból vett életkép lehetett, köszönhetően a saját dekoratőreinek. Helytörténeti szempontból a fotó igazi érdekessége a Sütő és a Mészáros Lőrinc utcák közötti házsor, hiszen ezeknek a már a XX. század elején is itt álló házaknak a helyére a hatvanas évek végén előbb egy kőolajos irodaház, majd a rendszerváltás előtt a Magyar Külkereskedelmi Bank székháza épült. (Az Szolnok és Magyarország rendszerváltás utáni történetének egy külön fejezete lehetne, hogy a két cég ma már nincs meg, a nekik szánt irodaházak pedig inkább üresek, mintsem jól kihasználtak.) Mint ezen a felvételen látható, egykor Tejivó és sportbolt működött ezen a sarkon.

A második, a Beloiannisz és a Ságvári utcák - ma Baross és Szapáry - kereszteződésénél készült fotó érdekessége is leginkább a portálfeliratokban van. Látható, hogy a Kindlovics bazár földszintjén - ott, ahol ma pékség működik - a kép készítésekor könyv- és zeneműbolt működött, ha jól tudom Szigligeti néven. Az épület főbejáratának másik oldalán pedig ugyanúgy optika és fotó szaküzlet volt nagyjából hat évtizeddel ezelőtt is, mint ma, bár tegyük hozzá, itt jelenleg már csak szemüveget lehetne vásárolni. A következő ház aljában viszont nem ékszerbolt volt, hanem még kerékpár, rádió és villamossági szaküzlet. Ez az egy felirat, ami azt mondatná velem, hogy a két fotó 1957-ben vagy 1959-ben készült, hiszen a város rádió és televízió szaküzlete 1959-től a Kossuth és a Ságvári út sarkán, azaz e kép készítőjének a háta mögött lévő házban működött. Persze, nem kizárt, hogy rádiót több helyen is árultak a városban akkor, amikor az e fotón látható néhai szolnokiak a munka ünnepét éltették.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok főutcája az új műteremből
Azt feltételezem, hogy ez Szigeti Henrik egyik első fotója, amit a Kereskedelmi Bank második emeletére költöztetett műtermének ablakából készített. Igen, Szolnokon járunk, valamikor 1907 táján. A képen az akkori Gorove utca és a Kossuth tér látható. A Városháza tornyai, kupolái a leginkább felismerhetőek.

Az Album további képei
 

AKB

Szolnok főtere
Biztos, hogy csak engem zavar a Kossuth téri galambürülék "kiállítás". Mert az úgynevezett rendezvénytéri tető alatt (a Múzeum étterem előtt) lévő mintázat nem egy-két napja, hete vagy hónapja alakult ki. Rajzolódik zavartalanul a város főterén. Ott, ahol vendégek, gyerekek, szolnokiak sétálnak. Tudom, ha zavar, ne megírjam, hanem takarítsam fel. Bár inkább azt javasolnám, hogy egy hálóval vagy tüskesorral vessen véget a galambhotelnek az építmény gazdája.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei