AlbumAz első szolnoki panelek

2022. április 23.

Lakótelep az ötvenes évektől épült Szolnokon. Tömbházakat viszont már a negyvenes évek végén is húztak fel. Az akkor még Zagyva-parti lakótelepként emlegetett, a néhai Tabán jelentős részét maga alá gyűrő Móra Ferenc úti negyed volt azonban az első, ahol szolnoki panelból építkeztek.

Ha kicsit megengedően értelmezzük a lakótelep fogalmát, akkor persze már a szolnoki cukorgyárnál és a papírgyárnál a második világháború előtt épült egységes lakónegyedeket is azoknak tekinthetjük. Ezekhez méretükben és elsődleges lakhatási funkciójuk tekintetében a háború utáni első szocialista telepek is hasonlítottak az akkori Vöröscsillag - ma Városmajor - úton. Az a negyvenes évek közepétől világos volt, hogy az újjáépítendő Szolnok lakásgondjait csak tömbházakkal és lakótelepekkel lehet megoldani, nem véletlen, hogy az addig nem létező Ságvári - ma Boldog Sándor István - körút építése viszonylag hamar elkezdődött. Aztán következett a Zagyván túli - ma Tallinn -, a szolgáltató egységek miatt valóban lakótelepnek tekinthető városrész építése, majd a Szántó körút környékének kialakítása. Ha klasszikus lakótelep alatt a főleg panelből épült városnegyedeket értjük, akkor azonban az első ilyen a Tabán helyén kialakított, akkor még Zagyva-partinak nevezett telep volt.

A Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki egységében őrzik a 43-as számú Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat (ÁÉV) fotóarchívumát, amelyből a levéltárral együttműködve már több képet bemutathattam a blogSzolnokon. A mellékelt, a Kaposvári Gyuláról elnevezett Zagyva-híd Tallinn városrész felőli végéről készült fotó is ebből az archívumból származik, és a mai Szolnok ispán, korábban Kun Béla körúti tízemeletesek építését volt hivatott megörökíteni a hetvenes évek elején. Akkor, amikor még tényleg Zagyva-parti lakótelepként hivatkoztak a hatvanas évek eleje óta tervezett, a régi Tabán helyén létrejövő városnegyedre, hiszen a fotózáskor még sem a Kun Béla körút, sem a Móra Ferenc út nem létezett. Feltételezhető, hogy e fotó elkészítését nemcsak az motiválta, hogy dokumentálják az ÁÉV újabb munkáját, hanem az is, hogy az első, szolnoki panel technológiás építkezést is megörökítsék. Merthogy a hetvenes évek elejéig ilyen nem történt Szolnokon, hiszen az "alapanyagot" előállító üzem is csak akkorra készült el a Déli iparterületen.

Persze a mából nézve ezen a képen sem csak az eredeti cél szerinti téma - az épülő tízemeletesek - az érdekesek. Érdemes a gát túloldalán, a mai szánkódomb helyén még álló földszintes házakat is észrevenni. Szolnok egykori II. kerületének, a Tabánnak a Török és a Csap utcai ingatlanjaihoz tartozó házak tetői és a kertek fái látszanak. Ezek lesznek azok az ingatlanok, amelyeket - a klasszikus Tabán házaitól eltekintve - a legkésőbb szanáltak, azaz tüntettek el. Annak ellenére, hogy ha jobban megnézzük, a Szolnok ispán körút, a Várkonyi tér és a Zagyva által közrefogott háromszögbe később sem épült semmi. Hogy egy meg nem valósult tervnek, vagy a korabeli esztétikai szempontoknak estek-e áldozatul ezek a házak, nem tudom.

Legalább ennyire érdekes, hogy mi hiányzik a képről. Az egyértelmű, hogy a távolban épülő vízügyi székház mellett még nem lehetett ott a kőolajos irodaház, hiszen azt majd csak 1981-ben adták át. (Egyébként a vízügyi székház is érdekes ebben a szerkezetkész, átlátszó állapotában.) De hiányzik még a képről a mai Móra Ferenc úti fűtőmű a tízemeletes fölé nyúló kéményével. Ugyanakkor a magam részéről a második Móra Ferenc úti tízemeletes tömböt is hiányolom, bár lehet, hogy az csak a fotós szemszöge miatt nem látszik. A mából nézve különleges a Zagyva-part is, mert a klasszikus gáton még nyoma sincs a mai sétánynak, ami szintén csak jóval később épült meg.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

ZUK-ok a Belón
A lengyel autóipar kisteherautói sorakoznak az éppen görög nevet viselő szolnoki főutcán, nem sokkal azt követően, hogy a várost átszelő 4-es főút nyomvonalát véglegesítették. A Fortepanon található UVATERV fotóval kapcsolatban feltehető a kérdés, hogy mit keresnek a gyalogosok az út közepén.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hirdesse az a tábla!
Az egykori MÁV Járműjavító Művelődési Ház falán hatvan éve hirdeti egy tábla, hogy a magyar vasút- és ipartörténet szempontjából is fontos üzem 1856 óta működik. Szövege szerint hirdet mást is, amivel minimum vitatkozni lehet, ám ez ne legyen ok a márványtábla leverésére vagy letakarására.

A Szoborpark további képei