AlbumAz első szolnoki panelek

2022. április 23.

Lakótelep az ötvenes évektől épült Szolnokon. Tömbházakat viszont már a negyvenes évek végén is húztak fel. Az akkor még Zagyva-parti lakótelepként emlegetett, a néhai Tabán jelentős részét maga alá gyűrő Móra Ferenc úti negyed volt azonban az első, ahol szolnoki panelból építkeztek.

Ha kicsit megengedően értelmezzük a lakótelep fogalmát, akkor persze már a szolnoki cukorgyárnál és a papírgyárnál a második világháború előtt épült egységes lakónegyedeket is azoknak tekinthetjük. Ezekhez méretükben és elsődleges lakhatási funkciójuk tekintetében a háború utáni első szocialista telepek is hasonlítottak az akkori Vöröscsillag - ma Városmajor - úton. Az a negyvenes évek közepétől világos volt, hogy az újjáépítendő Szolnok lakásgondjait csak tömbházakkal és lakótelepekkel lehet megoldani, nem véletlen, hogy az addig nem létező Ságvári - ma Boldog Sándor István - körút építése viszonylag hamar elkezdődött. Aztán következett a Zagyván túli - ma Tallinn -, a szolgáltató egységek miatt valóban lakótelepnek tekinthető városrész építése, majd a Szántó körút környékének kialakítása. Ha klasszikus lakótelep alatt a főleg panelből épült városnegyedeket értjük, akkor azonban az első ilyen a Tabán helyén kialakított, akkor még Zagyva-partinak nevezett telep volt.

A Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki egységében őrzik a 43-as számú Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat (ÁÉV) fotóarchívumát, amelyből a levéltárral együttműködve már több képet bemutathattam a blogSzolnokon. A mellékelt, a Kaposvári Gyuláról elnevezett Zagyva-híd Tallinn városrész felőli végéről készült fotó is ebből az archívumból származik, és a mai Szolnok ispán, korábban Kun Béla körúti tízemeletesek építését volt hivatott megörökíteni a hetvenes évek elején. Akkor, amikor még tényleg Zagyva-parti lakótelepként hivatkoztak a hatvanas évek eleje óta tervezett, a régi Tabán helyén létrejövő városnegyedre, hiszen a fotózáskor még sem a Kun Béla körút, sem a Móra Ferenc út nem létezett. Feltételezhető, hogy e fotó elkészítését nemcsak az motiválta, hogy dokumentálják az ÁÉV újabb munkáját, hanem az is, hogy az első, szolnoki panel technológiás építkezést is megörökítsék. Merthogy a hetvenes évek elejéig ilyen nem történt Szolnokon, hiszen az "alapanyagot" előállító üzem is csak akkorra készült el a Déli iparterületen.

Persze a mából nézve ezen a képen sem csak az eredeti cél szerinti téma - az épülő tízemeletesek - az érdekesek. Érdemes a gát túloldalán, a mai szánkódomb helyén még álló földszintes házakat is észrevenni. Szolnok egykori II. kerületének, a Tabánnak a Török és a Csap utcai ingatlanjaihoz tartozó házak tetői és a kertek fái látszanak. Ezek lesznek azok az ingatlanok, amelyeket - a klasszikus Tabán házaitól eltekintve - a legkésőbb szanáltak, azaz tüntettek el. Annak ellenére, hogy ha jobban megnézzük, a Szolnok ispán körút, a Várkonyi tér és a Zagyva által közrefogott háromszögbe később sem épült semmi. Hogy egy meg nem valósult tervnek, vagy a korabeli esztétikai szempontoknak estek-e áldozatul ezek a házak, nem tudom.

Legalább ennyire érdekes, hogy mi hiányzik a képről. Az egyértelmű, hogy a távolban épülő vízügyi székház mellett még nem lehetett ott a kőolajos irodaház, hiszen azt majd csak 1981-ben adták át. (Egyébként a vízügyi székház is érdekes ebben a szerkezetkész, átlátszó állapotában.) De hiányzik még a képről a mai Móra Ferenc úti fűtőmű a tízemeletes fölé nyúló kéményével. Ugyanakkor a magam részéről a második Móra Ferenc úti tízemeletes tömböt is hiányolom, bár lehet, hogy az csak a fotós szemszöge miatt nem látszik. A mából nézve különleges a Zagyva-part is, mert a klasszikus gáton még nyoma sincs a mai sétánynak, ami szintén csak jóval később épült meg.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Propaganda két képpel
Ennek az 1943-as duplafotós képeslapnak a vásárlói közül sokan csak azért tudták, hogy hol készültek ezek a fotók, mert a képes oldalon szerepel Szolnok neve. Nem egyedi, nem jellegzetes részleteket mutatnak ugyanis a képek, és azt gondolom, a háború negyedik évében nem is Szolnok szépségeinek bemutatása céljából készült ez az anziksz.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hiányzó Örkény
Fél évszázaddal ezelőtt olyan színházi előadást láthatott a szolnoki színház közönsége, ami mindörökre megérdemli a világpremier jelzőt. A Macskajátékot író Örkény István nemcsak a Szigligeti "házi szerzője" volt, de családi kötődése révén szolnoki is. És éppen neki nincs szobra a városban.

A Szoborpark további képei