AlbumAz első szolnoki panelek

2022. április 23.

Lakótelep az ötvenes évektől épült Szolnokon. Tömbházakat viszont már a negyvenes évek végén is húztak fel. Az akkor még Zagyva-parti lakótelepként emlegetett, a néhai Tabán jelentős részét maga alá gyűrő Móra Ferenc úti negyed volt azonban az első, ahol szolnoki panelból építkeztek.

Ha kicsit megengedően értelmezzük a lakótelep fogalmát, akkor persze már a szolnoki cukorgyárnál és a papírgyárnál a második világháború előtt épült egységes lakónegyedeket is azoknak tekinthetjük. Ezekhez méretükben és elsődleges lakhatási funkciójuk tekintetében a háború utáni első szocialista telepek is hasonlítottak az akkori Vöröscsillag - ma Városmajor - úton. Az a negyvenes évek közepétől világos volt, hogy az újjáépítendő Szolnok lakásgondjait csak tömbházakkal és lakótelepekkel lehet megoldani, nem véletlen, hogy az addig nem létező Ságvári - ma Boldog Sándor István - körút építése viszonylag hamar elkezdődött. Aztán következett a Zagyván túli - ma Tallinn -, a szolgáltató egységek miatt valóban lakótelepnek tekinthető városrész építése, majd a Szántó körút környékének kialakítása. Ha klasszikus lakótelep alatt a főleg panelből épült városnegyedeket értjük, akkor azonban az első ilyen a Tabán helyén kialakított, akkor még Zagyva-partinak nevezett telep volt.

A Magyar Nemzeti Levéltár szolnoki egységében őrzik a 43-as számú Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat (ÁÉV) fotóarchívumát, amelyből a levéltárral együttműködve már több képet bemutathattam a blogSzolnokon. A mellékelt, a Kaposvári Gyuláról elnevezett Zagyva-híd Tallinn városrész felőli végéről készült fotó is ebből az archívumból származik, és a mai Szolnok ispán, korábban Kun Béla körúti tízemeletesek építését volt hivatott megörökíteni a hetvenes évek elején. Akkor, amikor még tényleg Zagyva-parti lakótelepként hivatkoztak a hatvanas évek eleje óta tervezett, a régi Tabán helyén létrejövő városnegyedre, hiszen a fotózáskor még sem a Kun Béla körút, sem a Móra Ferenc út nem létezett. Feltételezhető, hogy e fotó elkészítését nemcsak az motiválta, hogy dokumentálják az ÁÉV újabb munkáját, hanem az is, hogy az első, szolnoki panel technológiás építkezést is megörökítsék. Merthogy a hetvenes évek elejéig ilyen nem történt Szolnokon, hiszen az "alapanyagot" előállító üzem is csak akkorra készült el a Déli iparterületen.

Persze a mából nézve ezen a képen sem csak az eredeti cél szerinti téma - az épülő tízemeletesek - az érdekesek. Érdemes a gát túloldalán, a mai szánkódomb helyén még álló földszintes házakat is észrevenni. Szolnok egykori II. kerületének, a Tabánnak a Török és a Csap utcai ingatlanjaihoz tartozó házak tetői és a kertek fái látszanak. Ezek lesznek azok az ingatlanok, amelyeket - a klasszikus Tabán házaitól eltekintve - a legkésőbb szanáltak, azaz tüntettek el. Annak ellenére, hogy ha jobban megnézzük, a Szolnok ispán körút, a Várkonyi tér és a Zagyva által közrefogott háromszögbe később sem épült semmi. Hogy egy meg nem valósult tervnek, vagy a korabeli esztétikai szempontoknak estek-e áldozatul ezek a házak, nem tudom.

Legalább ennyire érdekes, hogy mi hiányzik a képről. Az egyértelmű, hogy a távolban épülő vízügyi székház mellett még nem lehetett ott a kőolajos irodaház, hiszen azt majd csak 1981-ben adták át. (Egyébként a vízügyi székház is érdekes ebben a szerkezetkész, átlátszó állapotában.) De hiányzik még a képről a mai Móra Ferenc úti fűtőmű a tízemeletes fölé nyúló kéményével. Ugyanakkor a magam részéről a második Móra Ferenc úti tízemeletes tömböt is hiányolom, bár lehet, hogy az csak a fotós szemszöge miatt nem látszik. A mából nézve különleges a Zagyva-part is, mert a klasszikus gáton még nyoma sincs a mai sétánynak, ami szintén csak jóval később épült meg.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Melánka és az új Zsinagóga
Bár Violics Melánka úrleánynak csak 1903. szeptember 28-án küldték Budapestre, az Alsó Erdősor utca 36. szám alá ezt a szolnoki képeslapot, nekem nem sok kétségem van afelől, hogy Szigeti Henrik az új zsinagóga elkészülte után azonnal, tehát még 1899-ben elkészítette ezt a felvételt.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az utolsó láng
Nehogy valakinek egészbe jusson, hogy le kellene bontani csak azért, mert Szolnok utolsó munkásmozgalmi témájú köztéri alkotása! Elhelyezkedése miatt viszonylag kevés szolnoki találkozik vele, aki pedig idegenként látja a Turisztikai központ "főterén", az sok minden másra is asszociálhat.

A Szoborpark további képei