AlbumA Pelikán parkoló helye

2022. február 11.

Ha megtaláljuk ezen a több mint ötvenéves fotón a szolnoki nagypostát, akkor egyértelmű lesz, hogy a városnak melyik részén járunk. A néhai Csarnok és Pillangó illetve a ma is létező Jászkürt és Baross utcákat látjuk 1971-72 körül, amikor már épült a Pelikán szálló és a vízügyi irodaház.

Ez a felvétel is a Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat (43-as ÁÉV) fotóarchívumából származik, amelyet egy ideje a Magyar Nemzeti Levéltár helyi intézménye őriz. A szolnoki levéltárral való együttműködésnek köszönhetően már több képet is bemutathattam ebből a gyűjteményből, amely a fél várost felépítő cég munkáiról és eseményeiről készült fotókat tartalmazza. Sajnos egyik felvételről sem tudjuk, hogy pontosan ki készítette őket, miként a fotózás pillanata sem került rá a nagyításokra. A most bemutatott állókép esetében is csak a felvétel jobb alsó szélén látható, már a földszintnél tartó Pelikán szálló építése, illetve a fotós lehetséges elhelyezkedése - a készülő vízügyi székház valamelyik emelete, esetleg egy annak építéséhez használt daru - árulja el, hogy valamikor 1971-72 körül készülhetett ez a felvétel. A kép jobb alsó sarkában, az eltűnt Pillangó utcát látjuk, ahová a nagyon lassan elkészülő hotel építőanyagait halmozták fel. És miként ezen a képen is észrevehetjük, fél évszázada nemcsak ZIL teherautók, de bizony még lovas fogatok is részt vettek az ilyen beruházásokban.

A fotó bal alsó széle a néhai Csarnok és Pillangó utcák találkozását mutatja, ami egyébként Szolnok II. (Tabán, Katonaváros) és III. kerületeinek (Ferencváros) a határa is volt egyben, ahol 1944 tavaszán a szolnoki lágert is szégyenletesen kijelölték. A kép bal pereménél egy gondozottabb kis terület látható, illetve autók is parkolnak ott, ami nem véletlen, hiszen a fotózáskor már több mint fél évtizede készen volt a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) helyi, új székháza, a szolnoki köznyelvben "fehérház", ami ma is ott áll a Baross és a Boldog Sándor István utcák kereszteződésében. És, ami egyben Szolnok új városközpontjának az első eleme is volt, kijelölve azt az utat, ami 1965-től egészen 1979-ig erre a környékre várt. Nem sejtve, hogy például az ezen a képen látható Baross utcai házak helyére a vízügyi és a kőolajos irodaházakhoz hasonló tornyokat álmodtak. Jó lenne tudni, hogy amikor az ezen a felvételen feltűnő, valószínűleg munkásokat szállító Ikarusz leparkolt a Csarnok és a Pillangó utca kereszteződésében, már tudták-e, hogy a nagy ívű tervek csak részben valósulnak meg!

Érdemes a Baross - a fotózáskor Beloiannisz - utca vonalán is végigfuttatni a szemünket. A bal szélen a Madas-ház hátsó traktusát látjuk. Ebben az épületben működött 1973-ig a legendás 33-as bolt, illetve a Hófehérke üzlet, valamint az ötvenes évek elejéig a megyei napilap szerkesztősége. Tovább haladva - a Mészáros Lőrinc utca torkolatában - a fotózás előtt nem sokkal elkészült kőolajos irodaházat, illetve az 1932-ben átadott nagypostát látjuk, amelyekkel szemben, a Jászkürt utca páratlan oldalán a kép tanúsága szerint földszintes házak sorakoztak. Majd az egykori Beloiannisz utca 13. számú sarki, kis tornyos épület következik, illetve a 15. és 17. számú telkeken álló polgárházak hátsó traktusai, amelyeknek az utcafrontjai üzleteknek adtak helyet. A Madách utca torkolatánál lévő MHSZ székházzal szemben már hiányzik a Beloiannisz utca 19-es számú épület, amit a hatvanas évek elején, az SZTK mellett elhaladó Budai Nagy Antal utca kialakítása, illetve a Hősök tere kiszélesítése miatt bonthattak el.

A Hősök terén természetesen ott áll a szovjet hősi emlékmű fehér obeliszkje, amivel szemben nagyon sokáig helyi járatú buszmegálló volt. A fotózás pillanatában épp egy "faros Bözsi", azaz Ikarusz 55-ös, kétajtós, helyi járatú verzió rakja le az utasait. Mögötte a mai Mária, a fotózáskor még Május 1. - pár évvel korábban Malinovszkij - utca sarkán lévő Deutsch-féle tornyos ház, tetején még a korábbi funkcióra, a pártbizottságra emlékeztető neon vörös csillaggal. De, ha kicsit följebb "megyünk" a képen, akkor például a Zrínyi utcai ecetgyár épületét is láthatjuk, továbbá észrevehetjük, hogy a Petőfi út sarkán 1961-ben elkészült szakmunkásképzőt egy évtizeddel később éppen bővítették. A Petőfi út irodaházai ekkor még nem álltak, miként a Bercsényi út két tanácsi bérlakásos tömbjét is hiába keressük még ezen a képen.

Korabeli légifelvétel egy épülő toronyházból, amin nemcsak a Pelikán szálló későbbi parkolójának a helye látható - a Jászkürt utca 2-es számú ház az egyetlen, ami megmaradt, pedig ezen a képen éppen alá van dúcolva -, hanem Szolnok V. és VI. kerületében távolabbi házai, sőt az iparterületek kéménye is. És miközben ez a kép eredetileg a Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat építkezéseit volt hivatott megörökíteni, a város kordokumentuma is lett, hiszen remekül mutatja, hogy öt évtizeddel ezelőtt mi áll vagy nem a városban. Vajon a mai építkezések apropóján születnek ilyen kordokumentumok? És eljutnak majd olyan közintézményekben, amelyek közkinccsé teheti a város adott pillanatának látképét?

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Két Zsiguli taxi Szolnokon
Mindkettő a város főterének nyugati végén, az egykori Múzeum étteremmel szemben várakozik. Szerintem vagy 1973 elején, vagy a bordó Zsiga az év tavaszán a fehér pedig őszén. A különböző időpontokban készült képek arra is választ adnak, mikor tűnt el a térről a vécével kombinált buszváró.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A küzdelem emlékhelye
Látszólag csak négy emléktábla meg egy régi faldarab. A valóságban azonban Szolnok legújabb kori történetének egyik fontos emlékhelye. Ráadásul nagyon jól kigondolva, ami miatt a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága is lehetne. Szeretnünk kellene.

A Szoborpark további képei