AlbumA páratlan oldal az érdekes

2022. augusztus 27.

Elsőre semmi különös. Az utólag színezett fotó a Baross és a Szapáry kereszteződését mutatja, amiből 1905 után lett képeslap. Ott a Kindlovics-bazár, az 1-es épülete a jellegzetes tetejével, a bank homlokzata és a Sütő utca sarkán az egykori ház is. Nem is a Baross páros oldala az érdekes.

Hanem a páratlan oldal, azaz a szolnoki Gerő Ignác - a lapon korabeli helyesírással Ignácz - kiadásában megjelent képeslap jobb oldala. Ahol a kocsiút íve mögött az a szép zöld gyep meg a házmagasságú fák láthatóak. Merthogy ott, azoknak a helyén a Hungária kávéház épületének kellene látszódnia. Már, ha a Baross utca páratlan oldala - ahol a Hungária mellett az a klinker téglás emeletes ház is állt, amiben a Kommunisták Magyarországi Pártjának szolnoki szervezete létrejött, ami utána a Tiszavirág presszó épülete volt - nem a páros oldalon sorakozó épületek után jóval lett felhúzva. A Szapáry utca kikövetkeztethető járdavonala és a Baross utca más képeslapokról ismert utcaszélessége alapján kizártnak tartom, hogy a korabeli fotós olyan szöget talált volna, amire a Hungária kávéház nem fért fel. Inkább azt kell gondolnom, hogy a város főutcájának két oldala pár év eltéréssel épült be, és ez a képeslap ennek egy ritka emléke.

Nagy segítség lenne, ha a birtokomban lévő ritka képeslapot nem sokkal a megjelenése után postára adták volna. Sajnos a ráírt Kovács Emilnének soha sem küldték el, így csak a hátlap kialakítása alapján tudható, hogy 1905 utáni kiadványról van szó. Merthogy abban az évben tértünk át az úgynevezett hosszú címzéses - azaz a kézzel írt szövegnek helyet nem hagyó - képeslapokról a mai címzés és szövegfelület felosztásra. Ám ettől a felhasznált felvétel jóval korábban is készülhetett, azaz örökíthette meg a még csak épülő Baross utca elejét.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy a fotó készítője és a képeslap kiadója elsősorban a Kindlovics-bazár építőjének vagy működtetőjének akart a kedvébe járni, hacsak nem egyenesen az ő megrendelésére készült a kiadvány. A bazár ugye egy korabeli vegyes funkciójú kereskedelmi épület, amelynek földszintjén utcára nyíló üzletek sorakoztak, pincéjében raktárak, emeletén pedig bérlakások voltak. Ezen a felvételen is jól látható, hogy a Baross és a Szapáry utcák sarkán álló Kindolovics földszintjén legalább hét üzlet működött, azaz egyszerre többfelé bevásárlást is el lehetett itt intézni.

Többek között be lehetett térni a "Megváltó" patikába a sarkon, a mai pékség helyén. Erről Berta Ferenc szolnoki gyógyszertárakról írt kiváló könyve alapján tudjuk, hogy Zs. Márton István tulajdonában volt, és feltételezésem szerint a Kindolovics-bazár átadásakor - szerintem 1895-ben - tette át ide a székhelyét.

Tehát ez a kép legkorábban 1896-ban készülhetett volna, ha nem lenne az épület sarkánál egy többágú, vas villanypózna, ami miatt azt kell mondani, inkább a huszadik század első éveiből való a felvétel. Azaz egyben azt is kell feltételeznem, hogy a Baross utca 1974-re elbontott páratlan oldala jó pár évvel a Kindlovics-bazár átadása és a mellette lévő házak felhúzása után épült be. Magyarul a Hungária kávéház, ami szerintem a második világháborúban semmisült meg, negyven évig sem állt Szolnok közepén.

Persze lehet, hogy tévedek, és csak nem értem, milyen szögből készülhetett egy ilyen fotó. Ugyanakkor az ezen a fotón, a Baross utca páros oldalán látható facsemeték, a szerintem hiányzó macskakövezés, illetve a gyógyszertár bejáratának elhelyezkedése mind azt mondatják velem, hogy ez egy ritka felvétel. A kiegyezés után fejlődésnek indult Szolnok legfontosabb kereszteződését egy olyan pillanatban mutatja, amikor a Baross utca páratlan oldala még rendezetlen volt. Azaz a mellékelt fekete-fehér kép néhány évvel a címlapra kitett színes után készülhetett, hogy megmutassa a világnak a Hungáriát.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki fahíd ritka szögből
A szolnoki fahidat ábrázoló mellékelt fotó biztosan 1908-ban vagy előtte készült. Arra is mérget vehetünk, hogy Róth Dezső csak 1905 után adhatta ki ezt a képeslapját, aminek a legnagyobb értéke, hogy a vár felől mutatja a fahidat, így jól láthatóak a jégtörők, illetve a hídnyílások méretei is.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Famunkás vagy Famunkások
A Szolnok-Újvárosi víztorony tövében található emlékművel kapcsolatban nemcsak a cím tekintetében vagyok bizonytalan. Szerintem a felállításának az időpontja is kérdéses, illetve az is, hogy pontosan minek vagy kinek állít emléket. Nem gondoltam, hogy az az öt férfi ilyen rejtélyes.

A Szoborpark további képei