Album101 éves szerelem

2022. május 30.

Van abban valami hátborzongató, amikor a harmadik szolnoki vasútállomás korábbannem látott beállításáért vásárolt képeslap szövege egy 101 évvel korábbi szerelmi vallomás, amit Szolnokról küldött egy férj a Mezőberényben rá váró feleségének. 1921. május 24-én délelőtt fél 10-kor.

A Pfaff Ferenc által tervezett harmadik - mai helyén második - szolnoki vasútállomásról már sokszor írtam. Több képet is bemutattam az 1907-ben emelt főépület város felőli homlokzatáról - balról és jobbról fotózva - valamint a peron felőli oldalról is mindkét irányból. A leginkább a ma is meglévő ceglédi, miskolci, szegedi és nagyváradi állomásépületekre emlékeztető ?palota? az 1857-ben emelt, fél évszázad alatt azonban meglehetősen lepusztult, a mostani vasútállomás helyén először álló forgalmi épület területére került az előző századforduló elején. Nagyjából a mai első-negyedik vágányok helyén állhatott, a jelenlegihez hasonlóan hosszan elnyúlva a sínek mentén.

Ám nekem eddig csak olyan képeslapjaim voltak, amelyek csak a Pfaff-féle főépületet mutatták a peron felől, és egyiken sem látszott, mi állt az állomás és a jelenlegi Kolozsvári felüljáró között. Ezért is örültem meg ennek a lapnak, hiszen a jobb szélén, az egyemeletes főépület után egy kétemeletes, láthatóan a vasúthoz tartozó ház látszik, utána pedig mintha egy szín tetőzete bukkanni elő.

Nem gondoltam, hogy a képnél érdekesebb lehet az általam megvásárolt példány hátulja, azaz a szöveges oldala. Persze elfogadom, legnagyobb érdekessége abban rejlett, hogy pontoson 101 évvel a postára adása után vettem kézbe, és olvashattam el a rajta lévő szerelmes üzenetet.

A fővárosi Vasúti Levelezőlapárusítás által szerintem még az első világháború előtt kiadott képeslapot - aminek a fotója így valamikor 1909 és 1914 között készülhetett - 1921. május 24-én adták postára Szolnokon. Egész pontosan valamikor fél tíz után, hiszen az akkurátus levélíró, Maász Márton a keltezéshez a ?de. 1/2 10? időpontot is odaírta. Talán azért, hogy a Mezőberényben maradt felesége pontosan tudja, már az elválás után nem sokkal is rá gondolt.

Merthogy Mezőberény 1921-ben is alig egy órányi vonatútra volt Szolnokról, tehát elképzelhető, hogy a szerelmes férj a reggeli elválás után nem sokkal már üzent hitvesének: "Édes Kis Feleségem! Folyton Te rá gondolva szerelmesen és alig várva a viszontlátást ölel és csókol a Te Mártonod, Szolnok 1921, V/24. de. 1/2 10". Van-e szerelmesebb vallomás? Nyílt levelezőlapon.

Talán nem tévedek, ha azt gondolom, az első világháború után Mezőberényben, a Sugár út 348. szám alatt élő Maász Mártont egyáltalán nem érdekelhette, mi is van ezen a szolnoki képeslapon, mi látszik vagy sem a Pfaff-féle állomásépületből, hisz neki a felesége és az üzenet számított. Remélem, hosszú, boldog életük volt, aminek csak egy apró, 101 évvel később általam "elcsent" momentuma volt ez a Szolnokról küldött szerelmes üzenet.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kórház a Pityó partján
Szolnokinak, sőt talán ma már nyitott szemmel járó szolnokinak kell lenni ahhoz, hogy erről a legalább ötven évvel ezelőtti fotóról elsőre megmondja valaki, mi is látható rajta. Mert lehetne ez az épület akár egy üdülőhelyen álló szálloda, vagy valami elegáns hely frissen épült apartman háza, netán egy iparvállalat irodaháza. Mi azonban tudjuk, hogy ez az 1967-ben átadott szolnoki MÁV kórház.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Volt egy Tánc
Az egykori Szakszervezetek Művelődési Ház oldalsó bejárata fölött 2015-ig volt látható Andrássy Kurta János 1958-ban kihelyezett Tánc című domborműve. Az épület átépítésekor még reménykedtem, hogy a köztéri alkotás megmarad. De leverték, sittként kidobták. Büntetlenül.

A Szoborpark további képei