[Ajánlom]

Szolnok Múlt Tár a Tallinnról

2021. október 11.

Alcsi, Scheftsik-telep, I. kerület, Zagyván túli városrész, Vosztok, Tallinn. Ezek kis túlzással Szolnoknak ugyanazt a részét jelölik, amit csak a hatvanas évektől laknak sokan. Egykor a kórházak és a laktanyák negyede is volt. A Szolnok Múlt Tár negyedik kiállítása az Ormos parkhoz került.

Az "utcára visszük Szolnok történetét" szlogennel indult szabadtéri, helytörténeti kiállítás-sorozat első darabjai még 2019 nyarán kerültek fel az egykori Nerfeld-palota, a sokak emlékében Centrum-sarokként élő Árkád-ház oszlopaira. Aztán a "Hatvanas" tavalyi felújítása lehetővé tette a Kossuth utca alsó végének, a Cukorgyári bérháznak és magának a legendás ABC-nek az ilyen formán történő bemutatását, majd 2020 őszén a Tisza parkba került ki hat, a ligetes területről és a körülötte lévő épületekről mesélő, kétoldalas tábla. A képeslapokból, korabeli fotókból, térképekből és rajzokból összeállított Szolnok Múlt Tár sorozat negyedik "részét" a Tallinn városrészben, az egykori Tüdőkórház helyén kialakított Ormos Imre park bejáratához helyezhettük el idén nyáron.

A negyedik Szolnok Múl Tár a Zagyva, a debreceni vasútvonal, a Tisza és a néhai Pityó által határolt területről szól, azaz a korábbi kerületbeosztás szerint Szolnok I. kerületéről a vár nélkül. Aminek a ma Alcsiként emlegetett része már a törökök érkezése előtt is lakott volt, az Erdélyből a Tiszán érkező fát feldolgozó ácsok élhettek itt. Aztán a 18. század elejére elnéptelenedett, de száz évvel később már ismét fával foglalkozó emberek lakják, sőt 1820-ban a város az "Átsi faragóhelyet" árendába (kvázi bérbe) adta. A külterület igazán 1857-ben lett a város része, amikor elkészült a Debrecenig futó vasútvonal, ami 1966-ig a mai Bimbó út környékén haladt, kijelölve Szolnok keleti határát. Az első sínpár lefektetése után készült osztrák térképen már jól látható a mai Városmajor út nyoma, ami akkor a Zagyva bal partján lévő őrházhoz vihetett. A terület fellendüléséhez azonban az kellett, hogy 1880-ban (I.) Scheftsik István megvegye a kincstártól.

Az Ormos Imre park bejáratához kihelyezett tablók röviden a Scheftsik családdal is foglalkoznak, hiszen a terület megvásárlója (a város kétszeres polgármestere) mellett a malmokat működtető fia, illetve a Scheftsik-telepet majd a városnak eladó, főszolgabíró unoka is fontos nemcsak a kerület, de a város életében is. Ráadásul a nevükhöz fűződik Szolnok "villamosítása" is, aminek fő telephelye 1908 óta található ebben a városrészben. Ahová két évvel később a szolnoki vízhálózat szempontjából fontos műtárgyak is kerületek, így akár azt is mondhatnánk, hogy ez a városrész a helyi közműveknek is a bölcsője.

Bár a múlt század közepétől Zagyván túli városrészként emlegetett területet nyugodtan nevezhetjük a kórházak negyedének is. Az előző évszázadban ugyanis három kórház működött ezen a területen. Az 1941-ben katonai kórházként megnyílt, 1948-tól tüdőkórházként funkcionáló, 1981-ben a Hetényi kórház részéve lett, majd 2007-ben bezárt intézmény. A talán ennek a pótlására 1951-52-ben épített 10. számú honvédkórház, amit 1956. október 1-jén vett át a város, hogy aztán annak az évnek a végétől 1991-ig szovjet katonai kórház legyen. A harmadik pedig az 1967-ben átadott, és ma is működő MÁV kórház. Az Ormos Imre park a "tüdőkórház" tudományosan kialakított kertjének a területén jött létre, és vette fel annak tervezőjének a nevét, akiről ugyancsak szólnak az ott kihelyezetett tablók.

Miként a park bejáratánál, a kávézó falára kihelyezett táblák is utalnak rá, a városrészt nyugodtan nevezhetnénk a laktanyák negyedének is, hiszen egészen a kétezres évek elejéig Szolnokon a legtöbb katona ezen a területen állomásozott. A folyamat még a harmincas évek végén kezdődött, amikor a mai Városmajor úton egy 17 hektáros területen magyar laktanyát alakítottak ki, amihez pár évvel később csatlakozott a Mester utcai objektum, ami a honvédség bevonultató bázisa volt. A második világháború után azonban ezekből a Vörös hadsereg bázisai lettek, miként a honvédkórházból is, amiket egy negyedik, a Tisza partján lévő tárolóterület egészített ki. A Szolnok Múlt Tár negyedik része a szovjet hadsereg 47 éves magyarországi jelenlétét is igyekszik feleleveníteni.

Az Alcsi, a Tüdőkórház és a katonák mellett természetesen külön tablót kapott a Tallinn városrész is, ami a közhiedelemmel ellentétben soha sem volt hivatalosan Vosztok, csupán egyetlen utcáját hívták így. A Zagyván túli városrész építése az ötvenes években kezdődött, de igazi lendületet az 1958-ban átadott második közúti híd - ma Kaposvári-híd - adott a beruházásoknak, ami a hatvanas években pörgött fel. Oly annyira, hogy alig egy évtized alatt egy közel 5 ezer lakosú, saját iskolával, mozival, üzletekkel rendelkező, önálló városrész jött létre, ahol az első években a legtöbbször a járdák és a növények hiányára, a rendezetlenségre panaszkodtak a lakók. És, ahol Szolnok első, lakások céljára szolgáló magasháza, a 18 emeletes is felépült 1970-re, Lenin születésének 100. évfordulójára.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Főgimnázium az ablakból
A régi képeslapokat nézegetve olykor azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi nincs a fotón. A város büszkeségének számító főgimnáziumot ábrázoló képhez például hozzáképzelhetjük a korabeli, rendezetlen Tisza-partot.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei