[Ajánlom]

Rocktörténet szolnoki vonatkozásokkal

2022. június 06.

Halász Gyula, a Bergendy testvérek és Debreczeni Ferenc (Cziki). Minimum e három szolnoki vonatkozása van a Tisza mozi kávézójában június 26-ig látható Azok a rockzenészek című, ahogyan Szalay Zoltán látta őket alcímű kiállításnak. Ahol harminc év rocktörténete néz le ránk a falakról.

Talán Szolnokon is kevesen tudják ma már, hogy a legendás Illés együttes névadója a hatvanas évek elején néhány hónapig a Baross - akkor Beloiannisz - úti Sport cukrászda kerthelyiségében (ma az Unicredit bank épülete áll a helyén) vendéglátózott, azaz szórakoztatta a hely közönségét. Akkor persze még kevesen tudták, hogy egy zenekar névadója, amiből majd csak pár évvel később lett országosan ismert márkanév.

Viszont ott, a Sportban ismerkedett meg a szolnoki Halász Gyulával, aki aztán az Illés gitárosa lett egészen a Szörényi testvérek érkezéséig. Ezért sem véletlen, hogy Halász Gyula két fotón is szerepel a Tisza mozi kávézójában június 2-án megnyílt kiállítás anyagában. Az egyiken Psota Irén színművészt kísérik Bródy Jánossal 1964-ben a Bercsényi klub színpadán. Az akkor 18 éves Bródy arca mindent elmond a szituációról, köszönhetően Szalay Zoltán (1935-2017) fotóriporternek, akinek a felvételeiből összeállt az Azok a rockzenészek című kiállítás.

A Bergendy testvérek szolnoki kötődését talán kevésbé kell magyarázni. Ők voltak azok, akik a Verseghy Ferenc gimnázium diákjaiként már az ötvenes években könnyűzenét játszottak Szolnokon. Sőt, szolnokiként lehetünk annyira elfogultak, hogy tényként kezeljük azt a vélekedést, miszerint a Bergendyék használtak először elektromosan erősített hangszereket könnyűzene megszólaltatására, azaz a kezük között, a Tisza partján született meg a magyar rock/pop/könnyűzene.

Szalay Zoltán 1954-től dolgozott fotóriporterként. Szinte akkortól a Magyar Rádió és Televízió hivatalos fotósa is volt, de más lapoknak is dolgozott. Ennek köszönhetően pedig több tízezer képet hagyott ránk a hazai kulturális élet szereplőiről, helyszíneiről és "nézőiről". A Tisza moziban látható Bergendy fotót - amin Bergendy István, Tánczos Gábor és Kovács Péter látható - például 1963-ban készítette a két évvel korábban megnyílt Budai Ifjúsági Parkban, aminek akkor már hivatalosan is a rezidens zenekara volt a Szolnokról indult Bergendy.

A június 26-ig látható kiállítás 31 darab 1959 és 1989 között készült Szalay Zoltán fotót vonultat fel. Köztük több Omegás képet is, ami jól érzékelteti a világhír küszöbéig eljutó banda változásait.

A képeken pedig természetesen az a Debreczeni Cziki Ferenc is látható, aki a hetvenes évek elejétől volt az Omega dobosa, és akinek a pályája szintén Szolnokról indult, merthogy hivatásos katona édesapja a városban szolgált. De persze lehet, hogy a kiállításon látható zenészek közül nemcsak ők kötődnek Szolnokhoz. A megnyitón elhangzott egy olyan történet is, miszerint az ugyancsak egy 1963-as, a Budai Ifjúsági Parkban készült Szalay-fotón Faragó Judy István társaságában látható - a kép készítésekor még csak 19 éves - Komár László például Rákóczifalváról járt Szolnok érintésével Budapestre.

Az Azok a rockzenészek, ahogyan Szalay Zoltán látta őket természetesen nemcsak a szolnoki vonatkozású képek miatt lehet érdekes, hanem például a több év eltérésével mutatott zenészek arcai miatt is. Zoránról például 1964-es és 1989-es kép is látható a tárlaton, de Koncz Zsuzsával is találkozhatunk egy 1959-es fotón is, amin még - Dévényi Tibor társaságában - a Magyar Rádió riporter őrsének munkatársaként látható, majd bő másfél évtizeddel később, mint befutott énekes lett megörökítve valamelyik színpadon. Szalay Zoltán óriási életművében talán éppen az a legizgalmasabb, hogy évtizedeken keresztül követte, figyelte és megörökítette a hazai kulturális élet és benne a szárnyait bontogató rockzene szereplőit. Köztük olyanokat is, akikre már csak a téma vagy a korszak kutatói, esetleg az akkoriban már a könnyűzenére fogékonyak emlékezhetnek.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Kossuth tér harmadik pillanata
Szolnok főtere valamikor 1962 kora nyarán, hétköznap délidőben. Ez a színes képeslap azonban nemcsak azért érdekes, mert megőrizte a tér egy pillanatát, hanem azért is, mert ez a harmadik olyan képeslappá lett fotó, amiről biztosan állíthatjuk, hogy ugyanonnan, ugyanazokban a percekben készült.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi sajtó emléke
A Magyar Sajtó Napja alkalmából minimum húszszor koszorúzták meg hivatalosan a Kossuth tér 3. szám alatt található társasház homlokzatán ma is látható emléktáblát. Persze nemcsak azért nincsenek már ünnepségek a könyvtár melletti épület előtt, mert 32 éve máskor ünnepel a magyar sajtó.

A Szoborpark további képei