[Ajánlom]

Rocktörténet szolnoki vonatkozásokkal

2022. június 06.

Halász Gyula, a Bergendy testvérek és Debreczeni Ferenc (Cziki). Minimum e három szolnoki vonatkozása van a Tisza mozi kávézójában június 26-ig látható Azok a rockzenészek című, ahogyan Szalay Zoltán látta őket alcímű kiállításnak. Ahol harminc év rocktörténete néz le ránk a falakról.

Talán Szolnokon is kevesen tudják ma már, hogy a legendás Illés együttes névadója a hatvanas évek elején néhány hónapig a Baross - akkor Beloiannisz - úti Sport cukrászda kerthelyiségében (ma az Unicredit bank épülete áll a helyén) vendéglátózott, azaz szórakoztatta a hely közönségét. Akkor persze még kevesen tudták, hogy egy zenekar névadója, amiből majd csak pár évvel később lett országosan ismert márkanév.

Viszont ott, a Sportban ismerkedett meg a szolnoki Halász Gyulával, aki aztán az Illés gitárosa lett egészen a Szörényi testvérek érkezéséig. Ezért sem véletlen, hogy Halász Gyula két fotón is szerepel a Tisza mozi kávézójában június 2-án megnyílt kiállítás anyagában. Az egyiken Psota Irén színművészt kísérik Bródy Jánossal 1964-ben a Bercsényi klub színpadán. Az akkor 18 éves Bródy arca mindent elmond a szituációról, köszönhetően Szalay Zoltán (1935-2017) fotóriporternek, akinek a felvételeiből összeállt az Azok a rockzenészek című kiállítás.

A Bergendy testvérek szolnoki kötődését talán kevésbé kell magyarázni. Ők voltak azok, akik a Verseghy Ferenc gimnázium diákjaiként már az ötvenes években könnyűzenét játszottak Szolnokon. Sőt, szolnokiként lehetünk annyira elfogultak, hogy tényként kezeljük azt a vélekedést, miszerint a Bergendyék használtak először elektromosan erősített hangszereket könnyűzene megszólaltatására, azaz a kezük között, a Tisza partján született meg a magyar rock/pop/könnyűzene.

Szalay Zoltán 1954-től dolgozott fotóriporterként. Szinte akkortól a Magyar Rádió és Televízió hivatalos fotósa is volt, de más lapoknak is dolgozott. Ennek köszönhetően pedig több tízezer képet hagyott ránk a hazai kulturális élet szereplőiről, helyszíneiről és "nézőiről". A Tisza moziban látható Bergendy fotót - amin Bergendy István, Tánczos Gábor és Kovács Péter látható - például 1963-ban készítette a két évvel korábban megnyílt Budai Ifjúsági Parkban, aminek akkor már hivatalosan is a rezidens zenekara volt a Szolnokról indult Bergendy.

A június 26-ig látható kiállítás 31 darab 1959 és 1989 között készült Szalay Zoltán fotót vonultat fel. Köztük több Omegás képet is, ami jól érzékelteti a világhír küszöbéig eljutó banda változásait.

A képeken pedig természetesen az a Debreczeni Cziki Ferenc is látható, aki a hetvenes évek elejétől volt az Omega dobosa, és akinek a pályája szintén Szolnokról indult, merthogy hivatásos katona édesapja a városban szolgált. De persze lehet, hogy a kiállításon látható zenészek közül nemcsak ők kötődnek Szolnokhoz. A megnyitón elhangzott egy olyan történet is, miszerint az ugyancsak egy 1963-as, a Budai Ifjúsági Parkban készült Szalay-fotón Faragó Judy István társaságában látható - a kép készítésekor még csak 19 éves - Komár László például Rákóczifalváról járt Szolnok érintésével Budapestre.

Az Azok a rockzenészek, ahogyan Szalay Zoltán látta őket természetesen nemcsak a szolnoki vonatkozású képek miatt lehet érdekes, hanem például a több év eltérésével mutatott zenészek arcai miatt is. Zoránról például 1964-es és 1989-es kép is látható a tárlaton, de Koncz Zsuzsával is találkozhatunk egy 1959-es fotón is, amin még - Dévényi Tibor társaságában - a Magyar Rádió riporter őrsének munkatársaként látható, majd bő másfél évtizeddel később, mint befutott énekes lett megörökítve valamelyik színpadon. Szalay Zoltán óriási életművében talán éppen az a legizgalmasabb, hogy évtizedeken keresztül követte, figyelte és megörökítette a hazai kulturális élet és benne a szárnyait bontogató rockzene szereplőit. Köztük olyanokat is, akikre már csak a téma vagy a korszak kutatói, esetleg az akkoriban már a könnyűzenére fogékonyak emlékezhetnek.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Fejlődő megyeszékhely
Nagy Zsolt, a megyei napilap fotóriporter szerintem 1973 őszén vagy a következő év kora tavaszán mehetett fel gépével a Várkonyi téri toronyház tetejére, hogy megörökítse - a mai szemmel is elképesztő méretű - városfejlesztés egy pillanatát. Életműve egy újabb darabjával kalandozunk Szolnok múltjában.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei