[Ajánlom]

Rock a vászon körül

2023. április 13.

Szörényi Levente, Dorogi Péter, Hrutka Róbert és Alapi István is a Tisza mozi vendége lesz az április 27-én kezdődő MagyaRock Filmen vetítéssorozatnak és az azt kísérő rendezvényeknek. És addig néhányan felidézhetnék, milyen is volt a Kopaszkutya premier és koncert Szolnokon.

"Bélát a pártba! Bélát a kormányba!" 1968. május elsején a korabeli sajtóból nem nagyon ismerhető Sakk-Matt együttes őrületes koncertet adott a Budai Ifjúsági Parkban - ma Várkert bazár -, ahol Radics Béla (a mellékelt képen Urbán Tamás felvételén) elkápráztatta a közönséget a fej fölött gitározással, a gitárhúrok szájjal és foggal pengetésével. Nem csoda, hogy egy évvel később, a tabáni hegyoldalban rendezett bulin már elindult a "bélázás", azaz Radics Béla istenítése és a pártba és kormányba követelése, ami aztán hosszú éveken át felhangzó rigmus lett. Róla, a gitárkirályról, a magyar Jimi Hendrixről szól Klacsán Gábor új filmje, a Radics Béla - A megátkozott gitáros, ami tulajdonképpen az egész MagyaRock Filmen rendezvénysorozatot is ihlette. A premiert ugyanis az ország több pontján régi magyar zenés filmek vetítése vezeti fel, így a szolnoki Tisza moziban is április 27-e és május 3-a között.

De a Tisza mozi nem lenne Tisza mozi, ha csupán hét film levetítéséről szólna az a hét.

Április 27-én, csütörtökön nyílik a mozi kávézójában A 100 legfontosabb magyar rocklemez című kiállítás, amely a rendszerváltás előtt megjelent albumokat és borítóikat mutatja be a Rockmúzeum összeállításában. A tárlatot délután 16.00 órakor Bálint Csaba, a kiállítás kurátora, egyben a Rockmúzeum vezetője nyitja meg, aki nem fog üres kézzel érkezni, hiszen rocktörténeti könyvei is megvásárolhatók és dedikáltathatók lesznek az eseményen. Köztük például az a kötet is, amely tavaly évvégén lett kész, és az eddigi legteljesebb Radics Béla életrajznak tekinthető. De nem ez az egyetlen különlegessége a MagyaRock Filmen hét első napjának, hiszen a nyitófilm, a Koltay Gábor rendezte A koncert kapcsán a Tisza mozi vendége lesz Szörényi Levente, az Illés, a KITT-egylet, a Fonográf tagja, Kossuth-díjas zeneszerző és énekes, akivel a vetítés előtt egy beszélgetésen lehet majd találkozni. (A mellékelt fotót A koncerten Szalay Zoltán készítette.)

Szolnoki szemmel különösen érdekes az április 28-i, pénteki program, hiszen aznap 18.00 órától Szomjas György Kopaszkutya című filmjét vetíti a Tisza mozi, aminek az első, hivatalos, országos bemutatója 42 évvel korábban a Vörös Csillag moziban volt. Az alkotást anno műsorára tűző Országos Ifjúsági Filmnapok záróeseménye pedig a Kopaszkutyában játszó két zenekar, a HBB és a P. Mobil közös koncertje volt a Tiszaligeti Sportcsarnokban, amiről több kép is található a Fortepan-on. Nem véletlen, hogy a Tisza mozi "pályázatot" is hirdetett a korabeli szemtanúknak, azaz olyanok jelentkezését várja rövid történetekkel vagy esetleg korabeli relikviákkal, akik szemtanúi voltak 1981-ben a filmvetítésnek vagy a koncertnek. Mivel Szomjas György már nincs köztünk, a munkásságát Jávorszky Béla Szilárd rocktörténész, a Magyar Zene Ház munkatársa mutatja majd be a vetítés előtt, 17.00 órakor kezdődő előadásában.

A szombat és a vasárnak már nemcsak a filmeké, hanem az élő zenéé is lesz. Mert miközben szombaton két korabeli dokumentumfilm, a P. Mobilról szól Heavy medál és a bakancsos Edda feloszlását bemutató Kölyköd voltam kerül vászonra, addig a mozi melletti Múzsák terén Dorogi Péter, az Intim Torna Illegál korábbi frontembere ad egy szál gitáros szólókoncertet. Április 30-án Mészáros Márta Szép lányok ne sírjatok! című, többek között az Illést és Zalatnay Saroltát s felvonultató filmje szerepel a programban. A vetítés után pedig a Molnár Róbert Band, a Black Störk és a The Airship adnak koncertet a mozi és a galéria közötti téren.

Május elsején este Tímár Péter Moziklip című filmjét láthatja a közönség, ami után Gárdonyi László, az alkotás látványtervezője lesz a közönségtalálkozó vendége. Aki a következő napon is közönség elé lép, hiszen a Jancsó Miklós által rendezett, és a Tisza moziban május 2-án vetítendő Omega, Omega, Omega elkészítésében is közreműködött, így Debreczeni Ferenc (Ciki), az Omega dobosa mellett ő is mesél majd a koncertfilm megszületéséről. De talán nem kisebb érdeklődésre tarthat számot aznap délután Hrutka Róbert zeneszerző előadása, aki számtalan film zeneszerzőjeként Gondolatok a filmzenéről címmel vezeti be hallgatóit ebbe a különleges munkába.

Az egy hetes programot a Radics Béla - A megátkozott gitáros című film vetítése zárja, ami után a Tisza mozi vendége lesz Klacsán Gábor, rendező és Alapi István, az Edda gitárosa, aki a filmben Radics Béla helyett gitározik. Az ígéretek szerint Szolnokra is elhozza a gitárkirály hangszerét, sőt, ha minden igaz, meg is szólaltatja a MagyaRock Filmen program zárásaként.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Piac a századfordulón
Mármint az előzőn lehetett az a forró nyári hétköznap, amikor a Kossuth teret a Steiner és fia féle házból megörökítette egy fotós, hogy aztán színesre fesse az eredeti képet, így kínálva a mából nézve is különlegesen szép szolnoki anzikszot az azt megfizetni tudóknak.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Emlékül maradt madarak
A Boldog Sándor István körút piaccal szembeni házsorára valószínűleg 1959-ben került fel Madarassy Walter - egy évvel később Munkácsy-díjjal is kitüntetett - szobrászművész hat darab, lemezdomborítással készült műve. Ma már csak az Ady Endre úthoz legközelebbi van a helyén.

A Szoborpark további képei