[Ajánlom]

Maradj otthon mozi: Vissza a késő Kádár-korba

2020. május 11.

Eperjes Károly legjobb filmje az 1986-ban bemutatott, rendkívül béna és a film lényegét sem kifejező című Visszaszámlálás. Eperjes, Ozsda Erika, Bezerédy Zoltán és egy bizonyos Dekleva Jenő hatalmasat alakítanak Erdőss Pál filmjében. Talán mert arról a korról és a kínlódó kisemberekről szól.

A Visszaszámlálás egy méltatlanul elfeledett, vagy inkább fogalmazzunk úgy, szinte soha sem emlegetett magyar játékfilm a nyolcvanas évek közepéről. A főszereplő, Eperjes Károly filmes szerepei között alig kerül elő, pedig csak kétévnyire van az Eldorádótól. A feleségét alakító Ozsda Erikáról meg úgy feledkezett meg a közönség, mintha nem is ő lett volna a nyolcvanas évek elején Udvaros Dorottya trónjának a várományosa. De Bezerédy Zoltán - az egyik barát - filmes szerepei között is ritkán tűnik fel, pedig csak három évvel a Te rongyos élet után készült. Miként Ujlaki Dénes - valahogy rokon - kapcsán is ritkán hozzák szóba ezt a filmet. Pedig mindannyian büszkék lehetnek az Erdőss Páltól kapott szerepekre, amik kapcsán nem lehet megfeledkezni a fuvarkirály Selmeczit alakító, soha többé filmvásznon fel nem tűnő Dekleva Jenőről sem.

Engem talán azzal fogott meg, amikor jóval a bemutató után először tévében láttam, hogy számomra tűpontosan idézte meg a nyolcvanas évek közepének vidéki Magyarországát. Ahol már lehetett maszekolni, gebinben üzemeltetni a szocialista javakat, gürcölve kicsit előbbre jutni a titkos kapitalizmus még titkosabb vámszedői között. Nekem ismerős volt a téesz buszsofőrje, aki hajnalban indul, hogy a falutól távoli telepekre vigye a melósokat. Meg a helyzet, amikor a vidéki fiatal párok különböző rokonok, ismerősök kockaházainak egy-egy szobájában húzták meg magukat addig, amíg a saját kockájuk felépült. És a kocsma, amely a helyi szilveszteri buli mellett olyan fontos eseményeknek is helyet adott, mint a téesz IFA gebinbe adását megelőző árverés. A szocialista Magyarországon. A talán csak tévedésből Visszaszámlálás címet kapó film minden kockájáról azt éreztem, hogy gyerekként véletlenül felbukkanhattam volna valamelyiken.

A film egy egyszerű, kortárs történet. Nem térdcsapkodós komédia, idétlen, kicsavart mese, és főleg nem a pestiek téves vidékábrázolása. Egy dráma, ami emberi sorsokat pecsétel meg. A harmincéves buszsofőr (Eperjes) 760 ezer forintot ígér 2 évre a téesznek egy IFA használati jogáért. Amikor hazagurul a teherautóval, Ujlaki Dénes - akinek a filmbeli családjánál lakik az Eperjes és Ozsda alakította fiatal pár a kisfiukkal - azzal avatja fel az IFA-t, hogy "ebből a házad is kigurul". És az Eperjes alakította Sanyi gürcöl, hirtelen többet keres, mint amennyit addig össze tudtak spórolni. Majd kiderül, hogy nem egyszerű fuvart szerezni, bizony kellenek segítők és a fuvarszervező 8%-án túl is "lesznek neked még költségeid". De megéri, mert felépül a ház, nagy a boldogság.

Mígnem Újév reggelén beüt a tragédia, egy gerincsérv. És Eperjes figurája onnantól a tehetetlen, a feleslegesség érzésével megbirkózni képtelen magyar férfi portréja, aki nem önmagával vagy a világgal, hanem a párjával küzd csendesen. Innentől pedig Ozsda Erika lép elő főszereplővé, aki varrónőként, majd egyre inkább a lakásukban kialakított varroda maszekjaként próbálja felszínen tartani a családot. Miközben látjuk az Ujlaki családjában zajló tragédiát - a 13 évesen teherbe eső lányt -, és a "reptében a legyet" is figurát hozó Bezerédy Szabó Janiját, akinek az IFA lépcsőjén, a nyomorékká lett Sanyi felesége is meglesz.

A fájóan fiatalon elhunyt Erdőss Pál nem véletlenül tudta ilyen tisztán elkészíteni ezt a Kádár-kori látleletet. Ugyanis a hatvanévesen elhunyt rendező igazi terepe a dokumentumfilm volt, ahonnan csak ritkán kalandozott a játékfilmek világába. Viszont akkor dokumentarista jellegű drámákat mesélt. Mint a Visszaszámlálásban, aminek a forgatókönyvét az a Kardos István írta, akinek a Jó éjt királyfi (1993), az Iskolakerülők (1989), az Ismeretlen ismerős (1988) vagy az Erdőss-sel jegyzett Adj király katonát! (1982) című filmek is köszönhetők.

Sajnos a Visszaszámlálás általában semmilyen válogatásba nem kerül be. Ám jelenleg éppen elérhető a Videa.hu-n, így ha a "karanténban" ráérnek, ne hagyják ki!

https://videa.hu/videok/film-animacio/visszaszamlalas-1986.avi-wgetVogK5xUKhiZx

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ebből lett Szolnok
Három különböző felekezet temploma. A Scheftsik-malom. Fahíd a Tiszán. Gabonát szállító bőgős hajók a parton. Erdélyből leúsztatott fa a folyó mindkét oldalán. Az előző századfordulón oly sokszor megörökített szolnoki nagy Tisza-kanyar egy 1905-ben feladott képeslapon.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei