[Ajánlom]

Maradj otthon mozi: Vissza a késő Kádár-korba

2020. május 11.

Eperjes Károly legjobb filmje az 1986-ban bemutatott, rendkívül béna és a film lényegét sem kifejező című Visszaszámlálás. Eperjes, Ozsda Erika, Bezerédy Zoltán és egy bizonyos Dekleva Jenő hatalmasat alakítanak Erdőss Pál filmjében. Talán mert arról a korról és a kínlódó kisemberekről szól.

A Visszaszámlálás egy méltatlanul elfeledett, vagy inkább fogalmazzunk úgy, szinte soha sem emlegetett magyar játékfilm a nyolcvanas évek közepéről. A főszereplő, Eperjes Károly filmes szerepei között alig kerül elő, pedig csak kétévnyire van az Eldorádótól. A feleségét alakító Ozsda Erikáról meg úgy feledkezett meg a közönség, mintha nem is ő lett volna a nyolcvanas évek elején Udvaros Dorottya trónjának a várományosa. De Bezerédy Zoltán - az egyik barát - filmes szerepei között is ritkán tűnik fel, pedig csak három évvel a Te rongyos élet után készült. Miként Ujlaki Dénes - valahogy rokon - kapcsán is ritkán hozzák szóba ezt a filmet. Pedig mindannyian büszkék lehetnek az Erdőss Páltól kapott szerepekre, amik kapcsán nem lehet megfeledkezni a fuvarkirály Selmeczit alakító, soha többé filmvásznon fel nem tűnő Dekleva Jenőről sem.

Engem talán azzal fogott meg, amikor jóval a bemutató után először tévében láttam, hogy számomra tűpontosan idézte meg a nyolcvanas évek közepének vidéki Magyarországát. Ahol már lehetett maszekolni, gebinben üzemeltetni a szocialista javakat, gürcölve kicsit előbbre jutni a titkos kapitalizmus még titkosabb vámszedői között. Nekem ismerős volt a téesz buszsofőrje, aki hajnalban indul, hogy a falutól távoli telepekre vigye a melósokat. Meg a helyzet, amikor a vidéki fiatal párok különböző rokonok, ismerősök kockaházainak egy-egy szobájában húzták meg magukat addig, amíg a saját kockájuk felépült. És a kocsma, amely a helyi szilveszteri buli mellett olyan fontos eseményeknek is helyet adott, mint a téesz IFA gebinbe adását megelőző árverés. A szocialista Magyarországon. A talán csak tévedésből Visszaszámlálás címet kapó film minden kockájáról azt éreztem, hogy gyerekként véletlenül felbukkanhattam volna valamelyiken.

A film egy egyszerű, kortárs történet. Nem térdcsapkodós komédia, idétlen, kicsavart mese, és főleg nem a pestiek téves vidékábrázolása. Egy dráma, ami emberi sorsokat pecsétel meg. A harmincéves buszsofőr (Eperjes) 760 ezer forintot ígér 2 évre a téesznek egy IFA használati jogáért. Amikor hazagurul a teherautóval, Ujlaki Dénes - akinek a filmbeli családjánál lakik az Eperjes és Ozsda alakította fiatal pár a kisfiukkal - azzal avatja fel az IFA-t, hogy "ebből a házad is kigurul". És az Eperjes alakította Sanyi gürcöl, hirtelen többet keres, mint amennyit addig össze tudtak spórolni. Majd kiderül, hogy nem egyszerű fuvart szerezni, bizony kellenek segítők és a fuvarszervező 8%-án túl is "lesznek neked még költségeid". De megéri, mert felépül a ház, nagy a boldogság.

Mígnem Újév reggelén beüt a tragédia, egy gerincsérv. És Eperjes figurája onnantól a tehetetlen, a feleslegesség érzésével megbirkózni képtelen magyar férfi portréja, aki nem önmagával vagy a világgal, hanem a párjával küzd csendesen. Innentől pedig Ozsda Erika lép elő főszereplővé, aki varrónőként, majd egyre inkább a lakásukban kialakított varroda maszekjaként próbálja felszínen tartani a családot. Miközben látjuk az Ujlaki családjában zajló tragédiát - a 13 évesen teherbe eső lányt -, és a "reptében a legyet" is figurát hozó Bezerédy Szabó Janiját, akinek az IFA lépcsőjén, a nyomorékká lett Sanyi felesége is meglesz.

A fájóan fiatalon elhunyt Erdőss Pál nem véletlenül tudta ilyen tisztán elkészíteni ezt a Kádár-kori látleletet. Ugyanis a hatvanévesen elhunyt rendező igazi terepe a dokumentumfilm volt, ahonnan csak ritkán kalandozott a játékfilmek világába. Viszont akkor dokumentarista jellegű drámákat mesélt. Mint a Visszaszámlálásban, aminek a forgatókönyvét az a Kardos István írta, akinek a Jó éjt királyfi (1993), az Iskolakerülők (1989), az Ismeretlen ismerős (1988) vagy az Erdőss-sel jegyzett Adj király katonát! (1982) című filmek is köszönhetők.

Sajnos a Visszaszámlálás általában semmilyen válogatásba nem kerül be. Ám jelenleg éppen elérhető a Videa.hu-n, így ha a "karanténban" ráérnek, ne hagyják ki!

https://videa.hu/videok/film-animacio/visszaszamlalas-1986.avi-wgetVogK5xUKhiZx

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Panoráma ma
Van, aki azt mondja, Szolnok a vízügyi székház tetejéről lehet a legszebb, mert onnan nem látszik az a nagy szürke torony.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei