[vendegoldal]

Társas-tár (3.): Ha megy a vonat

2022. április 08.

Tudják, hogy hol van Pamplona? Vagy merre indulnának, hogy Brindisibe kellene eljutniuk? Melyik országban keresnék Brest-et? Nekem, annak idején egy játéknak köszönhetően vált egyértelművé Boston és New York viszonya a térképen. A jó játéknak ilyen előnyei is vannak.

Sajnos sehol se találom a nyomát az emlékeim szerint a Triál - szocialista játékforgalmazó vállalat - által valamikor a nyolcvanas évek elején a boltokba juttatott "Jó szelet (kapitány?)" című társasjátéknak. Pedig annak idején nagyon sok kerülhetett belőle a polcokra, merthogy ugyanarra a karácsonyra két rokontól is sikerült kapnunk ugyanolyan készletet. Amit én igazán nem bántam, mert a játék tábláján egy világtérkép volt, meg kikötővárosok, amelyek között a szelek meg az áramlatok segítségével - de persze dobókockával - kellett hajózni. Azt hiszem, akkoriban ment az Onedin család vagy a Maláji tigris a tévében, úgyhogy minden alföldi kissrác előbb utóbb tengeri medve szeretett volna lenni. Így mindig akadt játszótárs, bennem meg egyre inkább rögzültek a városok nevei, a tengerek meg az óceánok és persze a földrészek körvonalai. Lehet, hogy ezért választottam a földrajz szakot.

Azóta is imádom a térképeket. Meg a társasjátékokat. Így nem csoda, hogy a világtérképpel operáló társasok kifejezetten közel tudnak kerülni a szívemhez. Nem véletlen, hogy a Ticket to Ride (másik verzióban Zug um zug) társasjáték siker lett nálam. Merthogy e játék alap sztorija, hogy különböző földrészek városai között kell vasútvonalakat kiépíteni. Így volt alkalmam feleleveníteni az amerikai kontinens nagyvárosait (Zug um Zug) épp úgy, mint az európaiakat a Ticket to Ride-nak köszönhetően. És, ahogy a világhálót elnézem: rengeteg verzió (azaz térkép) közül válogathatok még. Sőt, az igazi megszállottak már a magyar vasúthálózatot tükröző barkácsverziót is elkészítették, így előbb-utóbb talán Révfülöp és Kengyel között is kiépíthetem a saját vonalamat, mondjuk, Rákos-rendező érintésével.

"Vonatozunk?" Így szól a kérdés, ha ezzel a társasjátékkal akarunk játszani. Hárman is szórakoztató, de négyen vagy öten a legélvezetesebb. Mert, akkor a többiek céljai alaposan keresztbe tehetnek a terveinknek. És olyankor másfelé kell vezetni a vonalunkat. Már, ha sikerül a megfelelő színű vasúti kocsi kártyákat felhúznunk, időben ránk kerül a sor, és ér annyit a feladat, amit az induláskor vagy menetközben kaptunk. A legjobb, hogy ennél a játéknál sem tudható, vajon az nyer-e, aki az utolsó pillanatban még vezet a térképen körbefutó ponttáblázaton. Hiszen a végső elszámolásnál a teljesített feladatok, a fel nem használt vasúti kocsik, az összefüggő vonalak, a kútba esett irányok alaposan átrendezhetik az állást. Negyven-negyvenöt perc alatt kiderült, ki a legjobb vasútépítő.

És közben óhatatlanul rögzülnek városok, városok elhelyezkedése egymáshoz képest vagy éppen irányok. Mert tudom, hogy sokan hisznek a telefonok térképeiben, a googlemaps mindenhatóságában, azért én azt gondolom, legalább a nagyobb városok, azok elhelyezkedése alap, ami nélkül a keresés is nehezebb. Márpedig annál könnyebb memorizálás, mint amikor a többiek előtt titkolva kell megkeresnem a feladatom három városát, nem nagyon van. A jó játék tanít. Akár földrajzi alapismeretekre is. Úgyhogy, aki teheti, szálljon fel erre a vonatra. Korhatár nélkül remek szórakozás.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Az egykor új állomás
Amikor ez a fotó készült a hetvenes évek végén, szerintem még kevesen tudták, hogy ezt az épületet Szolnokon kell keresni. Néhány év múlva azonban nem volt olyan MÁV szerelvény, amelyiken ne lett volna fotó Szolnok új büszkeségéről. De van más érdekesség is ezen a képen!

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szentháromság torzó
Talán egyetlen olyan települése sincs az országnak, de városa egész biztosan nincs, ahol ne állna Szentháromság szobor. Szolnok is így van ezzel, igaz a mi szobrunk ma már csak torzóban van meg, és nem ott, ahol a XX. század első felében állt.

A Szoborpark további képei