AlbumSzolnok felett a kék ég

2022. április 30.

Szolnok főtere a Kossuth tér 3. számú ház emeletéről fényképezve, valamikor 1912 és 1915 között, egy nyári piaci napon, délelőtt kilenc óra körül. Úgy tűnik, az első világháború előtti években a piaci kofáknak állandó helye volt a 68-as obeliszk körül. Kalapos férfi ezen a képen is alig látható.

Amikor ez a képeslap a legkorábban elkészülhetett, akkor már nagyjából húsz éve Kossuth Lajos nevét viselte Szolnok főtere, egyben legfontosabb élelmiszer beszerző helye. És annak ellenére, hogy ezt a maga nemében gyönyörű képeslapot a helybéli Faragó Sándor - aki aztán a két világháború között lett igazán jelentős papírkereskedő és nyomdász Szolnokon - adta ki, bal felső sarkába nem az egykori kormányzó neve, hanem a közterület közkeletű elnevezés, a "Piacztér" felirat került. Talán nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a Kossuth tér 3. szám alatt egykor álló Tiszavidéki Takarékpénztár épületének, a Magyar Király Szálló - ma múzeum - felőli, emeleti erkélyéről, egy piaci nap délelőttjén dolgozott az ismeretlen fotós, így ha elsőre rápillantunk a felvételre, a piac, ami először eszünkbe jut róla.

A Szolnokról Nagyszebenbe, német nyelven küldött képeslapomhoz használt fotó legkorábbi lehetséges készítési időpontjáról egy távoli ház teteje árulkodik. A Népbank kétemeletes, tetején Hermész-szobros épülete felől, ha elindul a tekintetünk a felvételen bal felé, akkor először a Nemzeti nagyszálló tetejét láthatjuk, majd a bank hátsó traktusa után egy másik Szapáry utcai tető bukkan elő. Alakja és elhelyezkedése alapján az nem lehet más, mint az egykori 13. szám alá épült Erlich-féle bérház - más házszámmal, ma is ott áll -, aminek az építési terveit 1911 áprilisában fogadták el, így a következő év nyarára már látszódhatott a teteje a Kossuth térről. Mert ugye a fák lombozata alapján egyértelmű, hogy nyáron dolgozhatott a fotós, miként az árnyékok miatt azt is kijelenthetjük, délelőtt kilenc-tíz óra körül lehetett a fotózás pillanatában.

Néhány héttel ezelőtt a blogSzolnok Album rovatának "Pillanatok az obeliszk körül" című írásában mutattam be egy ugyancsak a Kossuth teret ábrázoló képeslapot, amit azonban inkább a Kossuth tér 3. szám elől, a téren állva készített az ismeretlen fotós. Először azt gondoltam, hogy e két felvétel ugyanazon a napon, esetleg néhány perc eltéréssel készült, de most már inkább arra hajlok, hogy a piacozók sátrainak és a kofáknak is kialakult, állandó helyük lehetett a téren. Így ugyanaz a szakadt hátuljú sátor és ugyanazok az árusok láthatóak a képen két különböző piaci napon. Leginkább nők, miként a vásárlók is kizárólag asszonyok. Kalapos ember mindkét felvételen csak mutatóban látható. Ezek szerint az első világháború előtt sem a piacozás, sem a bevásárlás nem volt túl férfias elfoglaltság.

Mindenesetre a festett kék ég alatt meghagyott fekete-fehér felvétel egyedivé és különösen széppé teszi ezt a valószínűleg az első világháborúban a szolnoki állomáson feladott képeslapot. Nemcsak a szolnoki piac hangulatát, a Kossuth tér körüli, a tetejétől megfosztott és beburkolt Népbank épületén kívül ma már nem álló házakat őrzi ez a felvétel, hanem sok képeslaphoz hasonlóan a múlt század elejének helyi "divatját" is. Legalábbis az asszonyok, a dolgozó, háztartást vivő asszonyok tekintetében, akik földig érő szoknyát, kötényt és elől megkötött fejkendőt viseltek piaci napokon, a szolnoki Kossuth téren.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A rövidéletű Tisza-híd
Igazságtalan egyszerűen kijelenteni, hogy ez volt az eddigi legrondább Tisza-híd Szolnokon. Hiszen illik hozzátenni, hogy ezt ideiglenes átkelőnek szánták, ám így is 16 évig szolgálta a várost, és a lassan élénkülő közúti közlekedést.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két háború hős orvosa
Minimum hat rendszerben, közel fél évszázadon át szolgálta Szolnokot Dr. Elek István, akinek egykori otthonára július elején került fel a Révi Norbert, szolnoki szobrászművész által készített domborműve. A város egykori tiszti főorvosának arcából két világégés tekint ránk.

A Szoborpark további képei