AlbumSikeres szocialista vállalat

2021. május 22.

Jó lenne tudni, mi alapján dőlhetett el, hogy egy szocialista vállalat milyen képet tett az aktuális kártyanaptárjára. Meztelen nőt vagy a központja előtti parkolót? Ha erre az 1979-es kártyanaptárra nem került volna rá a Szolnoki Mezőgép logója, kevesen jönnek rá, hol van ez a parkoló.

Erősen a negyvenhez kell közelítenie annak, aki még emlékszik azokra az időkre, amikor novembertől februárig szinte mindenki kártyanaptárokat gyűjtött. A mindenki alatt az iskolás fiúktól a meglett korú felnőtt férfiakig terjedő populációt értem, de csak azért, mert nem emlékszem lány vagy hölgy naptárgyűjtőre. A november-februárt pedig azért mondom, mert szerintem utána tavaszra mindenkinél alább hagyott a gyűjtői szenvedély, és legfeljebb egy naptárat tartott magánál, a többit meg vagy elrakta a következő szezonra, vagy egyszerűen megszabadult tőlük.

A hetvenes-nyolcvanas években minden, magára valamit is adó cég - újság, sportegyesület, néha település - kötelességének érezte, hogy megjelentesse a saját éves naptárát, tehetősebb cégek több változatban is. Ezeknek a jelentős részén hiányos ruházatú hölgyek voltak láthatóak - kíváncsi lennék azokra az értekezletekre, ahol a hölgyek és a képek kiválasztása zajlott egy-egy tervszám vagy az üzemi háromszög problémáinak megvitatása közben -, kisebb részén valami szellemesnek szánt grafika, vagy éppen az adott cég termékei szerepeltek. Nem reprezentatív "kutatásom" alapján, amely a szolnoki cégek naptárait "vizsgálta" azt mondhatom, hogy a legritkábbak azok a naptárak, amelyek az adott cég központját vagy jellegzetes épületét mutatatták. (Szolnokról a Vegyiművek és a Cukorgyár esetében ismerek ilyeneket.) A telephely előtti parkoló azonban igazi kuriózum.

Ám még mielőtt közelebbről is megnézzük a Szolnoki Mezőgép 1979-es kártyanaptárját, érdemes egy pillantást a hátlapjára vetni. (Lehet, hogy csak a fiatalabbak kedvéért.) Ez a naptár a napok megjelölésére ugyanis háromféle színt használt. A fekete a munkanapokat, a piros az ünnepnapokat - még április 4., május 1., augusztus 20. és november 7. a piros a húsvét hétfő és a karácsony mellett -, a zöld pedig a szabad szombatokat jelölte. Merthogy 1982-ig csak minden második szombat volt munkaszüneti nap, amit egy időben így jeleztek előre az aktuális naptárak.

Szóval ez a Magyar Hirdető által kiadott, az Ofszet és Játékkártya Nyomdában készült naptár a Szolnoki Mezőgép vállalat megrendelésére készült, és a cég akkori Vörös Hadsereg (ma Tószegi) és Kombájn út sarkánál lévő központjának parkolóját mutatja. A cég egyébként kiváló mezőgazdasági gépeket - például bálázókat - gyártott, amikkel nemcsak a környéken, de az ország távoli tájain, sőt külföldön (és nemcsak szocialista relációban) is lehetett találkozni. Egyébként a legtöbb évben a termékeit tett a cég a naptáraira, így még érthetetlenebb, hogy miért éppen a parkolójukat érezték 1978-ban - amikor a döntés született - a legerősebb üzenetüknek. Hacsak nem azt akarták világgá kürtölni, hogy ez egy olyan jól menő szocialista vállalat, ahol a dolgozóknak autóra is futja, sőt dolgozni is járhatnak azzal.

Azt gondolom, a felhasznált kép nem is 1978-ban, hanem pár évvel korábban készült. Mert kizártnak tartom, hogy az 1973-tól egyre nagyobb mennyiségben importált Zsigulikból csak egy vagy kettő került volna a hetvenes évek végén a huszonegy megörökített autó közé. Sőt a jobb szélen sorakozó Skoda termékpaletta (Octavia, 1000 MB, 100-as) is elég ritkán tűnt már fel akkoriban, bár szögezzük le, a mából nézve gyönyörűek így együtt. A Trabantok, Wartburgok és Skodák között egy-egy Moszkvics, Zaporozsec, sőt még egy Warsawa is felbukkan, ami szándéktól függetlenül is azt mutatja: jól fizető cég lehetett a hetvenes években a Szolnoki Mezőgép, hiszen ezeknek az autóknak az ára újonnan - de a hiányuk miatt még használtan is - egy átlagdolgozó két-háromévi fizetése volt.

Hogy a Szolnoki Mezőgép egy szocialista vállalat volt, nem rejtették véka alá. Legalábbis erre utal a naptárrá lett fotó jobb szélén látható, a téglakerítésre fehérrel pingált jelmondat, aminek csak egy része látható: "A szocialista tudat és életmód... és fejlőd...". A teljes okosság talán csak azok emlékezhetnek, akik a hetvenes években már a Mezőgépnél dolgoztak, netán reggelente valamelyik szocialista autócsodával érkeztek a város déli ipari területén található üzembe.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Pista a vérzivatarban
Bár ez a részben hamisított szolnoki képeslap elsősorban a város vallási sokszínűségéről és toleranciájáról tanúskodik, amikor Pista kapkodva postára adta, nem éppen ezek az értékek jellemezték a világot. Egy harcba induló katona üzenete és ?hétköznapi? problémája 1916-ból.

Az Album további képei
 

AKB

Szolnok főtere
Biztos, hogy csak engem zavar a Kossuth téri galambürülék "kiállítás". Mert az úgynevezett rendezvénytéri tető alatt (a Múzeum étterem előtt) lévő mintázat nem egy-két napja, hete vagy hónapja alakult ki. Rajzolódik zavartalanul a város főterén. Ott, ahol vendégek, gyerekek, szolnokiak sétálnak. Tudom, ha zavar, ne megírjam, hanem takarítsam fel. Bár inkább azt javasolnám, hogy egy hálóval vagy tüskesorral vessen véget a galambhotelnek az építmény gazdája.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei