AlbumHázi tudósítás hamis képeslappal

2022. április 14.

Ezt a szolnoki Tisza-part "meghamisított" képével kiadott anzikszot a nevezetes 1933-as Széchenyi emlékhajózás egyik újságíró résztvevője küldte a feleségének Visegrádra. A három szolnoki templom előtt úszó hajóról nem nehéz megállapítani, hogy azt később montírozták képre.

Jelentős társadalmi - és későbbi hatásai miatt - gazdasági esemény volt az 1933. augusztus 29-30-án, gróf Széchenyi István emlékére rendezett tiszai hajóút. A Tokajtól Szegedig tartó utat a néhány héttel ezelőtt a blogSzolnok Album rovatában is bemutatott Csongrád - akkor éppen Lukács Béla - gőzőssel bonyolították le, és célja elsősorban az volt, hogy a politikai és gazdasági vezetők felmérjék a Tisza völgyének fejlesztési lehetőségeit, sürgősen megoldandó problémáit. A hajóúton végig jelen volt Kállay Miklós földművelésügyi miniszter - későbbi miniszterelnök -, de 30-án, reggel Szolnokon Horthy Miklós kormányzó, illetve további miniszterek és az út mentén érintett megyék fő- és alispánjai is csatlakoztak a társasághoz. Az úton szóba került többek között a Tisza Szolnok fölötti szakaszának hajózhatóvá tétele, a Duna-Tisza csatorna kérdése, újabb hidak és utak szükségessége. Szolnok ígéretet kapott a rakpartjának lekövezésére, illetve ezen az úton dőlt el a két év múlva megvalósuló Nostra tárház felépítése is.

Az utazáson természetesen nemcsak politikusok és gazdasági szakemberek, hanem újságírók is részt vettek. Így például egy bizonyos - a vezetéknév kiolvashatatlan - Ottó is, aki az utazás második napján, a Visegrádon élő feleségének küldött képeslapon számolt be az út eseményeiről és a munkájáról. Többek között arról, hogy 29-én este 30 perces telefontudósítást adott, aminek eredményeként másnap reggel - sajnos nem derül ki, hogy melyik lapban - másfél hasábos cikke jelent meg az útról a lap közgazdasági rovatában. Az ismeretlen újságíró beszámol feleségének arról is, hogy Tokajból 13 óra alatt értek Szolnokra, 30-án pedig egy újabb 9 és fél órás út vár rájuk. Illetve írt arról is, hogy az érintett községek lakói kivonultak a folyópartra, hogy láthassák az utazókat.

Nem tudom, a korabeli újságíró miért egy nyilvánvalóan hamisított képet küldött a feleségének Szolnokról. Lehet, hogy sietősen kellett írnia, és ez volt kéznél? Esetleg nem is érdekelte, mi van a lap képes oldalán? Netán fel sem tűnt neki, hogy a képen látható hajó és a mögötte lévő épületek aránya nagyon nem stimmel? Azaz, azt a gőzöst a fotó nagyítása, képeslappá tétele közben helyezték a szolnoki három templom elé, és gyanítható, hogy az eredeti hajó soha nem is járt Szolnokon. Persze gyorsan hozzátehetjük: nem egyedi esetről van szó. Az előző századfordulótól kezdve szerettek hajókat montírozni a szolnoki lapokra, azt az érzést keltve, mintha komoly személyforgalom lenne a városnál a Tiszán. Ha csak azok a hajók valóban közlekedtek volna errefelé, amelyek feltűnnek ezeken a "hamisított" képeslapokon, már egész komoly vízi utasforgalom lett volna Szolnoknál a 20. század első évtizedeiben.

Érdekesség, hogy az eredeti - azaz hajó nélküli - fotó, nagyon jó minőségű képeslapként, ugyanezzel a felirattal szintén megjelent a piacon, a szolnoki Faragó könyv és papíráruház kiadásában. Bő két évvel ezelőtt mutattam be a hajó nélküli képet, amin a Szolnok befogadó jellegét szépen mutató három templom mellett már a polgári leányiskola (ma Szegő) és a Tiszai hajósok tere és a Sóház út sarkán lévő Barta-palota is látszik. Miként a Tisza-parti középiskolák helyén egykor álló - a fotózáskor épp - csendőrségi épület, illetve a régi református lelkészlak is. Meglehetősen magas vízállásnál, a mai Tiszaliget felől fotózva.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Van-e szerelmesebb képeslap?
"Szívemre hallgatok: egy nevet súg nekem... És a név visszhangja: szeretem, szeretem!!" Lehet-e üzenettel ennél szebbé tenni egy képeslapot? Ami 117 évvel a postára adása után önmagában is gyönyörű. Milyen jó lenne tudni, vajon Volf Gizella úrhölgy miként reagált anno Gödöllőn erre a Szolnokról kapott, egyáltalán nem diszkrét üzenetre!

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Volt egy Tánc
Az egykori Szakszervezetek Művelődési Ház oldalsó bejárata fölött 2015-ig volt látható Andrássy Kurta János 1958-ban kihelyezett Tánc című domborműve. Az épület átépítésekor még reménykedtem, hogy a köztéri alkotás megmarad. De leverték, sittként kidobták. Büntetlenül.

A Szoborpark további képei