AlbumHázi tudósítás hamis képeslappal

2022. április 14.

Ezt a szolnoki Tisza-part "meghamisított" képével kiadott anzikszot a nevezetes 1933-as Széchenyi emlékhajózás egyik újságíró résztvevője küldte a feleségének Visegrádra. A három szolnoki templom előtt úszó hajóról nem nehéz megállapítani, hogy azt később montírozták képre.

Jelentős társadalmi - és későbbi hatásai miatt - gazdasági esemény volt az 1933. augusztus 29-30-án, gróf Széchenyi István emlékére rendezett tiszai hajóút. A Tokajtól Szegedig tartó utat a néhány héttel ezelőtt a blogSzolnok Album rovatában is bemutatott Csongrád - akkor éppen Lukács Béla - gőzőssel bonyolították le, és célja elsősorban az volt, hogy a politikai és gazdasági vezetők felmérjék a Tisza völgyének fejlesztési lehetőségeit, sürgősen megoldandó problémáit. A hajóúton végig jelen volt Kállay Miklós földművelésügyi miniszter - későbbi miniszterelnök -, de 30-án, reggel Szolnokon Horthy Miklós kormányzó, illetve további miniszterek és az út mentén érintett megyék fő- és alispánjai is csatlakoztak a társasághoz. Az úton szóba került többek között a Tisza Szolnok fölötti szakaszának hajózhatóvá tétele, a Duna-Tisza csatorna kérdése, újabb hidak és utak szükségessége. Szolnok ígéretet kapott a rakpartjának lekövezésére, illetve ezen az úton dőlt el a két év múlva megvalósuló Nostra tárház felépítése is.

Az utazáson természetesen nemcsak politikusok és gazdasági szakemberek, hanem újságírók is részt vettek. Így például egy bizonyos - a vezetéknév kiolvashatatlan - Ottó is, aki az utazás második napján, a Visegrádon élő feleségének küldött képeslapon számolt be az út eseményeiről és a munkájáról. Többek között arról, hogy 29-én este 30 perces telefontudósítást adott, aminek eredményeként másnap reggel - sajnos nem derül ki, hogy melyik lapban - másfél hasábos cikke jelent meg az útról a lap közgazdasági rovatában. Az ismeretlen újságíró beszámol feleségének arról is, hogy Tokajból 13 óra alatt értek Szolnokra, 30-án pedig egy újabb 9 és fél órás út vár rájuk. Illetve írt arról is, hogy az érintett községek lakói kivonultak a folyópartra, hogy láthassák az utazókat.

Nem tudom, a korabeli újságíró miért egy nyilvánvalóan hamisított képet küldött a feleségének Szolnokról. Lehet, hogy sietősen kellett írnia, és ez volt kéznél? Esetleg nem is érdekelte, mi van a lap képes oldalán? Netán fel sem tűnt neki, hogy a képen látható hajó és a mögötte lévő épületek aránya nagyon nem stimmel? Azaz, azt a gőzöst a fotó nagyítása, képeslappá tétele közben helyezték a szolnoki három templom elé, és gyanítható, hogy az eredeti hajó soha nem is járt Szolnokon. Persze gyorsan hozzátehetjük: nem egyedi esetről van szó. Az előző századfordulótól kezdve szerettek hajókat montírozni a szolnoki lapokra, azt az érzést keltve, mintha komoly személyforgalom lenne a városnál a Tiszán. Ha csak azok a hajók valóban közlekedtek volna errefelé, amelyek feltűnnek ezeken a "hamisított" képeslapokon, már egész komoly vízi utasforgalom lett volna Szolnoknál a 20. század első évtizedeiben.

Érdekesség, hogy az eredeti - azaz hajó nélküli - fotó, nagyon jó minőségű képeslapként, ugyanezzel a felirattal szintén megjelent a piacon, a szolnoki Faragó könyv és papíráruház kiadásában. Bő két évvel ezelőtt mutattam be a hajó nélküli képet, amin a Szolnok befogadó jellegét szépen mutató három templom mellett már a polgári leányiskola (ma Szegő) és a Tiszai hajósok tere és a Sóház út sarkán lévő Barta-palota is látszik. Miként a Tisza-parti középiskolák helyén egykor álló - a fotózáskor épp - csendőrségi épület, illetve a régi református lelkészlak is. Meglehetősen magas vízállásnál, a mai Tiszaliget felől fotózva.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok épült
Nálam idősebbek biztosan meg tudják mondani, hogy az egykori Dami lelátós, fedett medencéjének jellegzetes épületét mikor húzták fel. Egy képeslap tanúsága szerint ugyanakkor, amikor a színház melletti tízemeletest.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Egy hős honvéd emléke
A József Attila és a Százados út kereszteződésében, az egykori laktanya sarkánál immár 85 éve emlékeztet tábla egy 90 évvel ezelőtti balesetre, amikor a közeli kubikgödörbe beszakadó Oreskó Sára és Herbst Jenő szerelmespárt Hanzély Pál honvédhadnagy és társai megmentették, ám a tiszt életét vesztette.

A Szoborpark további képei