AlbumHázi tudósítás hamis képeslappal

2022. április 14.

Ezt a szolnoki Tisza-part "meghamisított" képével kiadott anzikszot a nevezetes 1933-as Széchenyi emlékhajózás egyik újságíró résztvevője küldte a feleségének Visegrádra. A három szolnoki templom előtt úszó hajóról nem nehéz megállapítani, hogy azt később montírozták képre.

Jelentős társadalmi - és későbbi hatásai miatt - gazdasági esemény volt az 1933. augusztus 29-30-án, gróf Széchenyi István emlékére rendezett tiszai hajóút. A Tokajtól Szegedig tartó utat a néhány héttel ezelőtt a blogSzolnok Album rovatában is bemutatott Csongrád - akkor éppen Lukács Béla - gőzőssel bonyolították le, és célja elsősorban az volt, hogy a politikai és gazdasági vezetők felmérjék a Tisza völgyének fejlesztési lehetőségeit, sürgősen megoldandó problémáit. A hajóúton végig jelen volt Kállay Miklós földművelésügyi miniszter - későbbi miniszterelnök -, de 30-án, reggel Szolnokon Horthy Miklós kormányzó, illetve további miniszterek és az út mentén érintett megyék fő- és alispánjai is csatlakoztak a társasághoz. Az úton szóba került többek között a Tisza Szolnok fölötti szakaszának hajózhatóvá tétele, a Duna-Tisza csatorna kérdése, újabb hidak és utak szükségessége. Szolnok ígéretet kapott a rakpartjának lekövezésére, illetve ezen az úton dőlt el a két év múlva megvalósuló Nostra tárház felépítése is.

Az utazáson természetesen nemcsak politikusok és gazdasági szakemberek, hanem újságírók is részt vettek. Így például egy bizonyos - a vezetéknév kiolvashatatlan - Ottó is, aki az utazás második napján, a Visegrádon élő feleségének küldött képeslapon számolt be az út eseményeiről és a munkájáról. Többek között arról, hogy 29-én este 30 perces telefontudósítást adott, aminek eredményeként másnap reggel - sajnos nem derül ki, hogy melyik lapban - másfél hasábos cikke jelent meg az útról a lap közgazdasági rovatában. Az ismeretlen újságíró beszámol feleségének arról is, hogy Tokajból 13 óra alatt értek Szolnokra, 30-án pedig egy újabb 9 és fél órás út vár rájuk. Illetve írt arról is, hogy az érintett községek lakói kivonultak a folyópartra, hogy láthassák az utazókat.

Nem tudom, a korabeli újságíró miért egy nyilvánvalóan hamisított képet küldött a feleségének Szolnokról. Lehet, hogy sietősen kellett írnia, és ez volt kéznél? Esetleg nem is érdekelte, mi van a lap képes oldalán? Netán fel sem tűnt neki, hogy a képen látható hajó és a mögötte lévő épületek aránya nagyon nem stimmel? Azaz, azt a gőzöst a fotó nagyítása, képeslappá tétele közben helyezték a szolnoki három templom elé, és gyanítható, hogy az eredeti hajó soha nem is járt Szolnokon. Persze gyorsan hozzátehetjük: nem egyedi esetről van szó. Az előző századfordulótól kezdve szerettek hajókat montírozni a szolnoki lapokra, azt az érzést keltve, mintha komoly személyforgalom lenne a városnál a Tiszán. Ha csak azok a hajók valóban közlekedtek volna errefelé, amelyek feltűnnek ezeken a "hamisított" képeslapokon, már egész komoly vízi utasforgalom lett volna Szolnoknál a 20. század első évtizedeiben.

Érdekesség, hogy az eredeti - azaz hajó nélküli - fotó, nagyon jó minőségű képeslapként, ugyanezzel a felirattal szintén megjelent a piacon, a szolnoki Faragó könyv és papíráruház kiadásában. Bő két évvel ezelőtt mutattam be a hajó nélküli képet, amin a Szolnok befogadó jellegét szépen mutató három templom mellett már a polgári leányiskola (ma Szegő) és a Tiszai hajósok tere és a Sóház út sarkán lévő Barta-palota is látszik. Miként a Tisza-parti középiskolák helyén egykor álló - a fotózáskor épp - csendőrségi épület, illetve a régi református lelkészlak is. Meglehetősen magas vízállásnál, a mai Tiszaliget felől fotózva.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Piac a századfordulón
Mármint az előzőn lehetett az a forró nyári hétköznap, amikor a Kossuth teret a Steiner és fia féle házból megörökítette egy fotós, hogy aztán színesre fesse az eredeti képet, így kínálva a mából nézve is különlegesen szép szolnoki anzikszot az azt megfizetni tudóknak.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Hirdesse az a tábla!
Az egykori MÁV Járműjavító Művelődési Ház falán hatvan éve hirdeti egy tábla, hogy a magyar vasút- és ipartörténet szempontjából is fontos üzem 1856 óta működik. Szövege szerint hirdet mást is, amivel minimum vitatkozni lehet, ám ez ne legyen ok a márványtábla leverésére vagy letakarására.

A Szoborpark további képei