Album110 éve az épülő Szolnok

2022. június 11.

Egy szerető fiú édesanyjának küldött üdvözletén Szolnok 110 évvel ezelőtti fejlődésének lenyomata is ránk maradt. Merthogy ezen az 1913-ban postára adott képeslapon már nemcsak az Ehrlich-féle ház áll, és talán éppen készül a Kádár cukrászda emelete, de a Szolnoki Cukornyárnak is nyoma van.

Számomra továbbra is rejtély, hogy ki volt Kissné, akinek nagyon sok szolnoki képeslap kiadását köszönhetjük az első világháború előtt. Miként az is kérdéses, hogy a képeslappá lett szolnoki képeit ki készíthette. Csak abban lehetek biztos, hogy a Baross utca, a Kossuth tér és a Szapáry út bő évszázaddal ezelőtti képe azért is lehet ismert előttünk, mert ez a nem tudom, hol élt, hol működött, pontosan milyen nevű Kissné sorra jelentette meg a szolnoki képeslapjait. Mint például az itt bemutatott, tévesen Baross utcainak írt - emiatt azt feltételezem, hogy Kissné talán nem szolnoki volt - anzikszot, amit 1913. június 7-én küldött Szolnokról Szegedre a kiolvashatatlan aláírású fiú, aki mint írta: "itt is aranyos anyukámra gondolok".

A lap postára adását megőrző bélyegző és a Szapáry úton álló házak alapján azt mondhatjuk, hogy az önmagát "öreg fiadként" aposztrofáló képeslapíró egy viszonylag friss anzikszot küldhetett édesanyjának. Merthogy a felvétel bal szélén álló Ehrlich-féle bérházra csak 1911 nyarán kapta meg az építési engedélyt Ehrlich Adolfné, hogy aztán Sipos István szolnoki építész már a következő évre elkészüljön a házzal, ami ma is ott áll a Szapáry úton, mint az egyik legszebb szecessziós bérpalotánk. A felvétel igazi érdekessége azonban nemcsak maga a ház, hanem a kép bal alsó sarkában lévő üzlethelyiség felirata. Merthogy az a Szolnoki Cukorgyár Rt. irodája, ami azért különleges, mert bár a céget 1912-ben alapították Pesten, a termelés csak 1914 szeptemberében indult meg a város déli ipartelepén. Tehát joggal feltételezhetjük, hogy az Ehrlich-féle ház földszintjén az épülő gyár irodáját találta, aki arra járt a részvénytársaság alapításának évében.

Merthogy szerintem ez a felvétel csak 1912-ben készülhetett. Erre pedig egy 110 évvel ezelőtti másik építkezés utal. Ha ugyanis jobban megnézzük a Nemzeti Szálló, az Ipartestület és a Kindlovics-bazár közötti házakat, akkor nagyon úgy tűnik, hogy a Kádár cukrászda még földszintes. Márpedig a szolnoki emlékezet szerint a ma is látható szecessziós emeletes házat 1911-12-ben építtette a kiváló cukrász. Azaz, ha Kissné ehhez a képeslaphoz egy későbbi fotót használt volna, akkor a távolban már a ma is álló tornyos, erkélyes épületnek kellene látszódnia.

És még egy apróság erről a 110 éves képről. Az utcát lezáró, lassan hat évtizede nem létező Kereskedelmi Bank épülete mellett nemcsak a Szolnoki Hitelbank 1912-ben épített és 1937-ben lebontott, magas tetős székháza látható, hanem a jobb alsó sarokban, a fák között az a régi polgári ház is, amely jelenleg ott düledezik a Deák Ferenc térre vezető sikátor sarkán. Azok a gyerekek, akik a túl oldalon, az Ehrlichf-féle bérház előtt nézik a Szapáry utca közepén dolgoz fotóst, talán egész életükben láthatták ezt a ma már pusztuló házat, ami szintén nem sokkal e fotó készítése lőtt került Szolnok korzójára, hogy hirdesse a város épülését, fejlődését.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Dizájn és divat 1964
Nagy Zsolt fotóriporter gazdag életművéből rengeteg fotót kaptam azzal, hogy bemutathatom azokat. Több szempontból is különleges képet választottam a Nagy Zsolt-sorozat első darabjának. A blogSzolnok Album rovatába először mutatok be olyan régi, szolnoki fotót, ami belső teret ábrázol, és akár a kép szereplői is felismerhetőek.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A mi József Attilánk
Lehet azon vitatkozni, hogy a szolnoki József Attila szobor hasonlít-e a költőről ismert portrékra, bennünk élő képre vagy sem. Azt azonban ne vonjuk kétségbe, hogy az egyik legtöbbször megmintázott költőnknek Szolnokon is helye van. Azt meg fogadjuk el véleményként, hogy a mainál talán jobb helyen is állhatna a mi József Attilánk - de hozzá ne nyúljon valaki!

A Szoborpark további képei