Levéltár

Áprilisi reakciók

2022. május 01.


Egy hozzászólásból derült ki számomra, hogy a Zagyva-parti lakótelep első lakásaiba már 1970 nyarán beköltöztek. Néhány más cikkhez érkezőből meg az, hogy másokat is izgat az épített örökségünk "védelme".

Guano-torony

(A Kivert Biztosíték rovat, 2022. április 25., http://www.blogszolnok.hu/akb)

 

S. T. Mária: Csodás épület. Megmentésre vár.

 

S. Róbert: Szégyen. De mit várunk a városvezetést ismerve? (A hozzászólás további része olyan állításokat tartalmaz, amelyeket nem tudok ellenőrizni, így azok a blogSzolnok Facebook oldalán, az adott cikk alatt olvashatók el. - A szerk.) Nem voltam ott a beszélgetésükön, de látva azóta is a hozzáállást, elhiszem a néhai szavait.

 

K. Anna: Ismét egy csodálatos építmény, amely a szemünk láttára lesz az enyészeté. Tehetetlenül nézzük, ahogy sorban pusztulnak a kincseink. Ideje lenne egy Lokálpatrióta Közösség létrejöttének, olyan személyekből, akik szívükön viselik a város értékeit és próbálnak is tenni érte. A Tisza szálló megmentéséért is sokan szót emeltek, de érdemben nem történik semmi. Hát történjen! Amíg nem késő.

 

P-né Z. Éva: Még várni kell vele, mert még nincs olyan rossz állapotban, hogy le kelljen bontani.

 

S-né F. Magdolna: Néha reagál valaki? Csak "pusztába kiáltott szó" minden felvetés?

 

Rejtőzködő vagy eldugott?

(A Kivert Biztosíték rovat, 2022. április 18., http://www.blogszolnok.hu/akb)

T. Bandi: Nekem tetszik... Megy a híd alatti igényes és intuitív látványhoz.

 

I. Éva: Hááááát....? Kíváncsi vagyok a ?gazda? válaszára.

 

P. Ramona: Vagy csak valaki elmozdította a helyéről, vagyis rongált. Ez a felháborító, nem az hogy a kerékpártároló hogy néz ki!

 

Múltidéző feliratok

(Felénk rovat. 2022. április 21., http://www.blogszolnok.hu/felenk_multorzo_feliratok)

 

N. Dániel: Nem magával az épülettel van bajom, mert az Árkádnak is van a városban létjogosultsága. A gondom inkább az, hogy ezt a Nerfeld-palota helyén húzták fel, melyet meg lehetett volna menteni a tűz után.

 

Sz-M Péter: Remélem, ha egyszer lekerül ez a tábla, akkor nem a szemétbe, hanem a múzeumban végzi.

 

D-né F. Mariann: A wc az a kis köz lenne a Szapáry felől? Irónia volt, de tény hogy 30 éve is pont olyan büdös volt, mint most, mert WC-nek nézték, nézik egyesek

 

Megosztó akció

(Naplóm rovat, 2022. április 20., http://www.blogszolnok.hu/naplom_megoszto_akcio)

K. Anna: és akkor még nem beszéltünk a hétvégi napokon 80-100-zal elhúzó motorosokról például az Ady Endre úton.

 

I. Éva: Kíváncsian várom a kérdésekre a HIVATALOS választ sorrend szerint!

 

Mikor, mi a Hősök terén?

(Szobor Park Szolnok rovat, 2022. április 22., http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_mikor_mi_a_hosok_teren)

F. László: Néhányszor a nagy ünnepeken ott álltam díszőrséget: orosz, magyar katona, rendőr, munkásőr felállásban.

 

V. Erzsébet: A jelenleg az SZTK előtt lévő alkotás remélem, még sokáig marad a helyén. Kor-kép.

 

Hétköznapi kalandok

(Naplóm rovat, 2022. április 26., http://www.blogszolnok.hu/naplom_hetkoznapi_kalandok)

 

M. Péter: Hát, abból az OTP-ből hasonló ügyek intézése után minden alkalommal úgy jövök ki, hogy ha lehetséges, akkor a büdös életben soha többé nem szeretnék velük kapcsolatba kerülni. Az egymillió példányban, általam kitöltendő formanyomtatványok földje, olyan adatokkal amiket amúgy csak a bank, vagy a bank is ismer.

 

Az első szolnoki panelek

(Album rovat, 2022. április 23., http://www.blogszolnok.hu/album_az_elso_szolnoki_panelek)

 

M. D. Tünde: 1970 nyarán, elsőként költöztünk a 15-be. Így szinte végignéztem az egész építkezést.

A sajtószabadság mértékét nem csak az jelzi, hogy sajtóterméket miként lehet alapítani, az újságíróknak kell-e retorziókkal számolniuk a munkavégzésük során, a kiadványok terjesztése és az elérése mennyire támogatott vagy akadályozott, a hirdetések valódi üzleti vagy egyéb alapon vándorolnak a kiadókhoz, a kiadók mögött kik és miért állnak, hanem bizony az is, hogy az aktuális hatalmon lévők - és itt a hatalom helytől és mérettől, a hatalomra kerülés módjától független - miként reagálnak, reagálnak-e a sajtó felvetéseire, válaszolnak-e az újságírói kérdésekre. Szerintem.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ki áll a színház előtt?
Talán egy színész, talán egy színpadi szerző, vagy egy korabeli szolnoki színházrajongó áll Szigeti Henrik felvételén a város első kőszínháza előtt, valamikor a múlt század tízes éveinek első felében. A képet nézve a korabeli Városház utca környékét is elképzelhetjük.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az első ipari formatervező emléke
A Kossuth tér és a Táncsics út sarkán bő fél évszázada díszíti a "lordok háza" nyugati homlokzatát Dózsa Farkas András valószínűleg "Tudomány és művészet" című alkotása. Elhelyezéséről, leleplezéséről szinte semmit se lehet tudni, pedig alkotója a hazai ipari formatervezés úttörője.

A Szoborpark további képei