Felénk

Múltőrző feliratok

2022. július 21.

Még van nyoma a szolnoki dollárboltnak, pedig legalább három évtizede bezárt. Az Árkád ételbár helyén is sok minden volt azóta, hogy utoljára ittam ott vízszínű kólát. A legszebb, hogy már a felülragasztott üzletek sincsenek meg. Csak a mesélő, sárga útbaigazító táblák az Árkádban.

(Nyári ismétlés: Ez az írás 2022. április 21-én jelent meg először.)

A Kossuth és a Szapáry út sarkán 1982-ben építeni kezdett és 1984-ben átadott Árkádról sok rosszat el lehet mondani, az viszont elvitathatatlan, hogy anno a ház egységes dizájnját nagyon jól kitalálták. Már maga az elnevezés is komoly tudatosságra vall, hiszen a Nerfeld-palota és a Centrum-sarok helyett igyekeztek valami új, addig nem létező, de mégis előremutató nevet elültetni a szolnokiakban. Ráadásul ezt nemcsak a tervekben meg mindenféle határozatokban, esetleg hírekben akarták rögzíteni, hanem az épület több pontjára is kihelyezték. Ugyanolyan sárga anyagból, amilyenből az épület erkélyeinek korlátjai, és a földszinti irányítótáblák is készültek. Arról már nem a tervezők és kivitelezők tehetnek, hogy az Árkádot még mindig sokan Centrum-sarokként emlegetik, holott lassan nyolcszor annyi ideje van kitéve ez a név, mint ahány évig Centrum működött a Nerfeld-palotában.

A régi feliratok számomra a "közelmúlt régészeti" leletei, mert olyasmikről mesélnek, amikről már elfeledkeztünk vagy éppen írásos nyoma se nagyon maradt. Mert emlékeznek még arra, hogy hol volt a szolnoki dollárbolt? A fiatalabbak kedvéért: az az üzlet, ahol csak nyugati, "kemény" valutáért - német márka, osztrák schilling, francia frank (már ezek sincsenek) - lehetett vásárolni, csupa olyan holmit, amiket forintért, a sima magyar üzletekben nem árultak. Például különleges parfümöt, márkás italt, jobb minőségű kazettát (már ez is értelmezhetetlen), LEGO-t vagy éppen matchboxot. A Pelikán szállóból az Árkád alá - a Kossuth tér felőli "bejárat" mellé - költözött 1984-ben a szolnoki dollárbolt, azaz Intertourist, amire már csak az egyik fekete-sárga útbaigazító tábla emlékeztet.

Az Árkád belső folyosóira vezető "kapuknál" elhelyezett sárga-fekete táblák más, mára eltűnt egységekről is mesélnek. Például az Árkád ételbárról, aminek a helyén jelenleg a Szifon ifjúsági pont működik, korábban meg sokáig játékbolt volt. Számomra örök emlék marad ez az egyébként nagyon szépen berendezett ételbár, ahol középiskolásként simán megpróbáltak rám sózni egy olyan pohár kólát, ami átlátszó volt, és csak egy vékony szörpcsík gomolygott benne. Szintén ebben a különálló tömbben működött az a bizonyos férfi és női WC, amire mindkét utcafelőli bejáratnál figyelmeztet tábla, és sokáig a belváros egyetlen, nyilvános illemhelyei voltak. Vajon ma már nincs ilyesmire igény?

Ugyancsak a múltat idézik a MÁVTOURS és az Express utazási iroda feliratok az Árkádban, a fejünk fölött. Az utóbbi a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vállalata volt, amely elsősorban hazai és külföldi szervezett - iskolai, vállalati - társasutazásokban "utazott", bár a nyolcvanas években már egyéni kirándulásokban is segítettek. A Szapáry utca felőli folyosó jobb oldalán egykor működő irodában fizettem be életem első görögországi, sátras nyaralását, de azt már nem tudom felidézni, mikor zárt be végleg az Express, hogy a helyére aztán takarékszövetkezet költözzön. (Már az sincs meg.) A MÁVTOURS viszont még a 2010-es években is működött a hosszabb folyosón, igaz, már leginkább csak vonatjegyért jártam oda. Ha jól sejtem, jó ideje ez a cég sem létezik, miként takarékszövetkezet és Ofotért sincs az Árkád alatt. Pedig az utóbbiban biztos, hogy hívattam elő olyan fényképeket, amelyek azon a bizonyos görögországi nyaraláson készültek.

Vannak dolgok, amik azonban nem a politikai rendszer, hanem a technika fejlődése miatt tűntek el. Például az Árkád alatt lévő nyilvános telefonfülkék, amelyekre ugyancsak több sárga-fekete tábla is emlékeztet. Igaz, az egyiken egy olyan cukrászda nevével ragasztották fölül, amely azóta megszűnt a Kossuth utcai oldalon. Emlékeim szerint ezek a telefonfülkék a Kossuth tér felőli rövidebb "folyosón" sorakoztak, ajtajuk azonban nem volt, így túl bizalmas beszélgetésekre nem voltak alkalmasak. Hogy mikor szerelték le az utolsó készülékeket, sajnos nem emlékszem. Pedig milyen klassz lenne, már csak a múlt egy darabjának a jövő számára való megőrzése miatt is, ha legalább egy piros telefonos, érmével működő fülke megmaradhatott volna.

Ezek az útbaigazító táblák lassan négy évtizede szolgálják a sokféle üzletet megélt Árkád látogatóit. Lassan annyi ideje, mint ameddig a Nerfeld-palota négy szobra állt az épület sarkán. Szerintem egyébként hozzátartoznak ennek a sok ok miatt szidható épületnek az arculatához, így jó lenne, ha egy közelgő felújításnak nem esnének áldozatául. Mert a magam részéről hiszek abban, hogy előbb-utóbb valaki, valakik felfedezik ezt a belvárosi házat, aminek a földszintjén a régi "bazárok" mintájára egy modern "plázát" lehetne kialakítani. Ami az egész belvároson, a Szapáry úton és a Kossuth téren is sokat dobhatna.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

120 éves szolnoki képek
Szigeti Henrik fényképeiből a felvidéki Eperjesen működő Divald Károly "első magyar fényképnyomati műintézetében" készülhetett ez a négy, szolnoki fotóból álló képeslap. Az itt bemutatandó példányát 1900-ban adhatták postára, ugyanakkor az egyik kép biztosan korábban készült.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Havi 3 milliós pazarlás
Eltelt egy újabb hónap. Újabb 20 nap, összesen 160 órájában, nagyjából 40 helyről közel 2 millió forint parkolási díjat nem szedett be a város, a minimum 50 millióba került, azaz havonta nagyjából 1 milliós kamatveszteséget termelő beruházásból. Szóval havi 3 milliónk megy pocsékba, mert valakik "jól dolgoznak". Ha így haladunk, még kampánytéma is lesz a Tabánban 2022 júliusában elkészült, de azóta is lezárt parkolóból. Mi lehet a titok, amihez nincs köze a havi 3 milliót fizetőknek?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Déryné hol vagy?
Nem tudtam, hogy Déryné Széppataki Rózának Szolnokon is volt szobra. Legalább hatvan éve veszett nyoma. Horthy Szabolcs egykori főispán megyeházán lévő emléktábláját 78 éve verhették le. A Verseghy park egykori harmadik amforája pedig az Eötvös téren tűnt fel utoljára.

A Szoborpark további képei