Levéltár

Márciusi reakciók

2022. április 03.


A harmincas évek szolnoki bérautóinak immár a rendszámát is tudom. Köszönhetően annak, hogy a blogSzolnok márciusban megjelent mintegy 25 írásához több hozzászólás is érkezett. Korrigálnom is kell.

1xVolt rovat: Évtizedes márciusok

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_evtizedes_marciusok

 

V. Csaba: Csak annyiban helyesbítenék, hogy a szovjet válogatott a Szolnoki MÁV SE-t győzte 1962-ben, ugyanis a MÁV MTE 1979-ben alakult meg.

 

Bajnai Zsolt: Köszönöm a pontosítást. A cikket utólag javítottam.

 

Felénk: Álomcsatorna

http://www.blogszolnok.hu/felenk_alomcsatorna

 

B. Ferenc: Addig, amíg ez az öreg vízügyi lobbi ki nem hal, addig csak az a cél, hogy mihamarabb leszaladjon a lavór aljából a víz. Nem egyszer lehetett olvasni, hogy milyen fontos volna a Duna-Tisza csatorna megépítése, jótékony hatása lenne a talajvíz szint szinten tartására, hajózásra stb. Az Alföldön a csatornák nagy része beszántva tönkre téve. Ha ez a klímaváltozás tovább tart, lassan eljutunk odáig, hogy a környező országok döntik el, hogy mennyi vizet engednek le a tározóikból. Az ásott kutakban már alig van víz. Engem elszomorít.

 

D. Istvánné

Apukám már felnőtt fejjel szerezte a vízügyi szakmérnöki diplomáját. Én még gyerek voltam. Akkor mondta, lesz, hogy a boltban vesszük majd a vizet. Mekkora már, hogy évek óta így van? Mi folyik a csapból? Ja, hogy néhányan gazdagodjanak? A csapvíz ellenőrzött minőség. Ha romlana, nagy hír lenne. Mindenkinek egészséges vizet kívánok.

 

L. Tamás

Jó néhány éve még volt igazi vízi élet a Tiszán. Teher és személyforgalom egyaránt. Emlékszem, a Goethe nevű turistahajóra, igaz, Titelnél jött föl a Tiszára.

 

S. Márti

Szolnoknak volt valaha hajókikötője. Nem tengeri, de volt. Kicsi volt, a büszke Tisza vizén. Később lett a kikötő épületéből Matróz disco. Majd lakópark a helyén.

 

Bajnai Zsolt: A magam részéről osztom azt a véleményt, hogy nem lenne szabad csak úgy kiengedni a folyóvizeinket az országból, tárolni, használni, munkára fogni kellene. És a Duna-Tisza csatornában is hiszek, szerintem, nagyot lendítene Szolnokon. Azt pedig kifejezetten kívánatosnak tartanám, hogy Szolnok környékén ismét járjanak nagyhajók.

 

Színház és kontraszt

http://www.blogszolnok.hu/album_szinhaz_es_kontraszt

 

T. Kata

Emlékszem, az átépítés alatt volt egy csodálatos Shakespeare előadás Tamásiban, a kastélyparkban. Kis székeket kaptunk a bejáratnál, így sétálva követhettük az előadást a különböző helyszínekre. A jegy ára tartalmazta a busz költséget, és egy rablóhús vacsorát, amelyet a színészekkel együtt fogyasztottunk el az ?erdőben?, mintegy részesévé válva az előadásnak. A mai napig egyedülálló, feledhetetlen élmény.

 

I. Éva

Berényi Gábor 1959-1971, Vass Károly 1971-1972, Székely Gábor 1972-1978 - csak pontosítok köszönettel

 

B. Pál

Mikor lesz már színház?

 

I. Éva

Úgy tudom, szeptemberben már ott lesz az első bemutató mindenki nagy örömére.

 

Bárautók Szolnokon a harmincas években

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_berautok_szolnokon_a_harmincas_evekben

 

Dr. N. Pál

Remek összeállítás. Magyarország gépjármű-tulajdonosainak 1934-es és 1937-es listája, plusz az Arcanum alapján egy kis kiegészítés:

Árpási Géza/Árpásy Géza: Jászladányi sofőr volt, aki az 1930-as évek közepén költözött Szolnokra. 1937-ben az LK 002 rendszámú Tatra volt a nevén.

Nemes József, 1937-ben Szolnok, Rigó u 1. alatt székelt, LM 015 rendszámú Fiat volt a nevén, és az LE 148 Motoconfort rendszámú motorkerékpár.

Horváth István és Horváth Antal, Mária u 2. 1934-ben LA 103 rendszámú Chevrolet, LA 113 rendszámú Fiat, 1937-ben LM 022 rendszámú Fiat, LK 060 rendszámú Fiat volt a nevükön.

 

Bajnai Zsolt: Ez a hozzászólás nagyon bearanyozta a napom. Köszönet érte!

Tisztelt Olvasóim!

A blogSzolnok cikkeihez továbbra is várom a hozzászólásaikat, észrevételeiket, javításaikat és javaslataikat a blogSzolnok Facebook profilján - ahová minden írás a megjelenés napján felkerül -, avagy emailben a level@blogszolnok.hu címen.

Köszönöm, hogy olvasnak, köszönöm, ha hozzászólnak!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Automobilok a szolnoki korzón
Nem vagyok tisztában a kilencven évvel ezelőtti autómárkákkal, így nem tudom megmondani, hogy a húszas-harmincas évek fordulóján milyen típusok parkolnak a szolnoki korzón, a Szapáry úton. Legalább három-négy autó felfedezhető a Nemzeti szálló előtt, amin már ott a Mozi felirat.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei