Levéltár

Eltávolítva

2023. március 12.


A vitának az is egy formája, hogy egy Facebook oldalról pár nap után eltávolítják a blogSzolnok bejegyzését. Miként a felvetett probléma miatti online dühöngés és a józan véleménynyilvánítás is.

Március első teljes hetében két olyan írás jelent meg a blogSzolnokon, ami miatt többen klaviatúrát ragadtak.

 

Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ): 68.774 szolnoki

http://www.blogszolnok.hu/felenk_tvsz_68774_szolnoki

 

Sz. Tibor: Várom a népszámlálás migrációs, napi, heti ingázós adatait. A -6% beleillik a cenzus megyei elvándorlási adataiba. A mínuszok kapcsán a kérdés, hogy az alföldi megyeszékhelyek milyen megtartóerővel bírtak. Korábban szó volt a szolnoki fenntarthatósági stratégiáról, ami a becslések alapján igen gyors népességfogyással és elöregedéssel számolt. Szolnok térségi iskolaváros. A kérdés, hogy mi lesz így a térség iskoláival. A megyeszékhely a beköltözésben még bízhat. De összességében az idősellátás, demencia-kezelés, fizikoterápia, gyógyvíz stb. kérdése lehet a jövő üzlete Szolnokon a szolgáltatások terén (szerintem). Tessenek meghallgatni - 13 perc. Nagyon profi. https://open.spotify.com/episode/6LGjgXQ6nE1RaVQvUawSEm...

 

S. Róbert: Sokkal kevesebben lakják. Ugyanis rengetegen dolgoznak külföldön, megtartva a szolnoki állandó lakóhely-bejelentést. Szerintem nincs 65 ezer ember.

 

K: Zolán: Egyedüli megoldás a bevándorlás lenne országos szinten. A több mint félmilliós népességfogyást csak a bevándorlás enyhíthetné.

 

S. Róbert: Egy intelligens kormányzat kimazsolázta volna 2015-ben és az elmúlt 1 évben is a képzett, dolgozni akaró, lehetőleg keresztényeket (2015) a "migránsokból". Ehelyett jelenleg 200 ezer török, mongol, kínai, kazah, fülöp-szigeteki, kameruni, indiai, ukrán (...) dolgozik már a kb. 30-60 millió Ft/1 munkahely-teremtési támogatású összeszerelő csarnokokban.

 

H. Anna: A '70-es években a legtöbb lakosa Szolnoknak 78000 fő volt. Nem volt szükség bevándorlókat alkalmazni a munkahelyeken, mert az volt a büntetendő, ha valaki nem dolgozott. Azért éljük meg mi "Ratkó" gyerekek nagyon nehezen, ha munkanélkülivé válunk. Nagyon sokan nyugatra mennek dolgozni, (akkor disszidensnek számított, ha valaki elhagyta az országot engedély nélkül, nem jött vissza), mert az itthoni fizetésekből nem lehet családot alapítani, lakáshoz jutni.

 

Naplóm: Azért a víz az úr

http://www.blogszolnok.hu/naplom_azert_a_viz_az_ur

 

M. Zoltán: Két általános elég volt annak, akinek ez megfogant a fejében?

 

T. István: Az a baj, hogy mi fizetjük ennek az árát, nem pedig az az elmebeteg, aki ezt kitalálta. Miért nem volt jó a szép természet? Na, most a természet visszavág!

 

B. Tünde: Azért elgondolkodhatnának azon is, hogy minden évben van árvíz! Ki az, aki így tervezte ezt? De úgyis a mi pénzünk úszik.

 

M-né Magdi: Tönkretették a Zagyva-partot.

 

I. Lajos: Csak halkan jegyezném meg, hogy a Tisza-parti sétány mostani korlátja alatt egy ugyanilyen betonmonstrum rejtőzik. És erre is azt mondták, hogy visszakerül majd a töltés, és be lesz füvesítve. Szóval, majd a végén meglátjuk.

 

H. Anna: Hát ez az! Mindenért is mi fizetünk!

 

N-né Kati: Kárpótlásként szemben ezzel a szörnyűséggel ingyenesen parkolhatunk, míg máshol fizetünk!

A Szolnok népességével kapcsolatos cikket két dolog miatt írtam meg. Egyrészt izgatott, hogy a nyolcvanas évek elején még 80 ezer fős Szolnokot négy évtizeddel később mennyien lakják, főleg a legutóbbi népszámlálási adatok elkeserítő változásának tükrében. Másrészt azért, mert szerintem ebben az esetben nem a jelenlegi számok, hanem a tendenciák a fontosak, amire Sz. Tibor hozzászólásában remekül rávilágított. Építhetünk új bölcsödét, óvodát, utakat, telepíthetünk ide ipari üzemeket, megfogalmazhatunk különböző koncepciókat, ám mindezek origójának a holnapi és az azutáni a lélekszámnak kellene lennie.

A Szolnoki Művésztelep melletti "betonmonstrum" kapcsán pedig jeleztem, hogy annak hasznosságáról nem tudok vitatkozni, hiszen nem vagyok szakember. Azt viszont érzékelem, hogy sok szolnokit bánt, zavar, ami ott történik. És mindezt meg lehetett volna előzni egy normális kommunikációval. De, mint a városházához közelállók által felügyelt A Mi Szolnokunk Facebook csoport adminisztrátorának reakciója is mutatja: viták, korrekt tájékoztatás helyett az elhallgatásban és elhallgattatásban hisznek az illetékesek. Mennyi árvíz vonul még le a Zagyván addig, amíg ez a mentalitás megváltozik?

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bírói szerencsekívánság a Szapáryval
Százhat év távlatából azt gondolom, két egykori iskolatárs levelezéséből maradt ránk Róth Dezső elképesztően éles és gyönyörűen színezett szolnoki képeslapja, ami a Szapáry utca mai elejét, akkori végét, igazi fénykora előtti pillanatában mutatja. Hogy az út közepén álló férfi mit gondolt a fotósról, szintén csak találgatni lehet.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Alapos emléktábla
A Baross utca 9. számú ház utcafrontján május 14-én helyezte el a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség Dr. Tóth Tihamér, az 1939-ben elhunyt veszprémi püspök emléktábláját, ami jelenleg nemcsak a város legújabb ilyen mementója, de talán a legalaposabb is.

A Szoborpark további képei