Levéltár

Eltávolítva

2023. március 12.


A vitának az is egy formája, hogy egy Facebook oldalról pár nap után eltávolítják a blogSzolnok bejegyzését. Miként a felvetett probléma miatti online dühöngés és a józan véleménynyilvánítás is.

Március első teljes hetében két olyan írás jelent meg a blogSzolnokon, ami miatt többen klaviatúrát ragadtak.

 

Tanultam Valamit Szolnokról (TVSZ): 68.774 szolnoki

http://www.blogszolnok.hu/felenk_tvsz_68774_szolnoki

 

Sz. Tibor: Várom a népszámlálás migrációs, napi, heti ingázós adatait. A -6% beleillik a cenzus megyei elvándorlási adataiba. A mínuszok kapcsán a kérdés, hogy az alföldi megyeszékhelyek milyen megtartóerővel bírtak. Korábban szó volt a szolnoki fenntarthatósági stratégiáról, ami a becslések alapján igen gyors népességfogyással és elöregedéssel számolt. Szolnok térségi iskolaváros. A kérdés, hogy mi lesz így a térség iskoláival. A megyeszékhely a beköltözésben még bízhat. De összességében az idősellátás, demencia-kezelés, fizikoterápia, gyógyvíz stb. kérdése lehet a jövő üzlete Szolnokon a szolgáltatások terén (szerintem). Tessenek meghallgatni - 13 perc. Nagyon profi. https://open.spotify.com/episode/6LGjgXQ6nE1RaVQvUawSEm...

 

S. Róbert: Sokkal kevesebben lakják. Ugyanis rengetegen dolgoznak külföldön, megtartva a szolnoki állandó lakóhely-bejelentést. Szerintem nincs 65 ezer ember.

 

K: Zolán: Egyedüli megoldás a bevándorlás lenne országos szinten. A több mint félmilliós népességfogyást csak a bevándorlás enyhíthetné.

 

S. Róbert: Egy intelligens kormányzat kimazsolázta volna 2015-ben és az elmúlt 1 évben is a képzett, dolgozni akaró, lehetőleg keresztényeket (2015) a "migránsokból". Ehelyett jelenleg 200 ezer török, mongol, kínai, kazah, fülöp-szigeteki, kameruni, indiai, ukrán (...) dolgozik már a kb. 30-60 millió Ft/1 munkahely-teremtési támogatású összeszerelő csarnokokban.

 

H. Anna: A '70-es években a legtöbb lakosa Szolnoknak 78000 fő volt. Nem volt szükség bevándorlókat alkalmazni a munkahelyeken, mert az volt a büntetendő, ha valaki nem dolgozott. Azért éljük meg mi "Ratkó" gyerekek nagyon nehezen, ha munkanélkülivé válunk. Nagyon sokan nyugatra mennek dolgozni, (akkor disszidensnek számított, ha valaki elhagyta az országot engedély nélkül, nem jött vissza), mert az itthoni fizetésekből nem lehet családot alapítani, lakáshoz jutni.

 

Naplóm: Azért a víz az úr

http://www.blogszolnok.hu/naplom_azert_a_viz_az_ur

 

M. Zoltán: Két általános elég volt annak, akinek ez megfogant a fejében?

 

T. István: Az a baj, hogy mi fizetjük ennek az árát, nem pedig az az elmebeteg, aki ezt kitalálta. Miért nem volt jó a szép természet? Na, most a természet visszavág!

 

B. Tünde: Azért elgondolkodhatnának azon is, hogy minden évben van árvíz! Ki az, aki így tervezte ezt? De úgyis a mi pénzünk úszik.

 

M-né Magdi: Tönkretették a Zagyva-partot.

 

I. Lajos: Csak halkan jegyezném meg, hogy a Tisza-parti sétány mostani korlátja alatt egy ugyanilyen betonmonstrum rejtőzik. És erre is azt mondták, hogy visszakerül majd a töltés, és be lesz füvesítve. Szóval, majd a végén meglátjuk.

 

H. Anna: Hát ez az! Mindenért is mi fizetünk!

 

N-né Kati: Kárpótlásként szemben ezzel a szörnyűséggel ingyenesen parkolhatunk, míg máshol fizetünk!

A Szolnok népességével kapcsolatos cikket két dolog miatt írtam meg. Egyrészt izgatott, hogy a nyolcvanas évek elején még 80 ezer fős Szolnokot négy évtizeddel később mennyien lakják, főleg a legutóbbi népszámlálási adatok elkeserítő változásának tükrében. Másrészt azért, mert szerintem ebben az esetben nem a jelenlegi számok, hanem a tendenciák a fontosak, amire Sz. Tibor hozzászólásában remekül rávilágított. Építhetünk új bölcsödét, óvodát, utakat, telepíthetünk ide ipari üzemeket, megfogalmazhatunk különböző koncepciókat, ám mindezek origójának a holnapi és az azutáni a lélekszámnak kellene lennie.

A Szolnoki Művésztelep melletti "betonmonstrum" kapcsán pedig jeleztem, hogy annak hasznosságáról nem tudok vitatkozni, hiszen nem vagyok szakember. Azt viszont érzékelem, hogy sok szolnokit bánt, zavar, ami ott történik. És mindezt meg lehetett volna előzni egy normális kommunikációval. De, mint a városházához közelállók által felügyelt A Mi Szolnokunk Facebook csoport adminisztrátorának reakciója is mutatja: viták, korrekt tájékoztatás helyett az elhallgatásban és elhallgattatásban hisznek az illetékesek. Mennyi árvíz vonul még le a Zagyván addig, amíg ez a mentalitás megváltozik?

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szocialista nagyváros
Az ehhez a képeslaphoz használt fotó 1975 és 1984 között bármikor készülhetett. A növények méretei alapján azonban inkább a hetvenes évek közepére, második felére tippelném a fotózás pillanatát. Amikor sorra jelentek meg felvételek - képeslapokon is - Szolnokról, mint fejlődő, szocialista nagyvárosról.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Bujdosó Ácslegény
A levelek lehullásával ismét előbukkan majd a néhai 605-ös számú szakmunkásképző iskola udvarán immár 45 éve ácsorgó Ácslegény című szobor, így a József Attila útról is látható lesz az alkotó halála után egy évtizeddel Szolnokra került szobor.

A Szoborpark további képei