Levéltár

Zavaró kéregetők

2022. június 05.


A blogSzolnok alapvetően egy szubjektív élményportál, azaz egy szem látásmódját adja vissza. Ezért is fontosak a reakciók, mert kiderül: más szem is hasonlókat lát. Például az üzletszerű kéregetőkről.

A blogSzolnok Naplóm rovatában jelent meg május 24-én az Üzletszerűen és aljas módon című írás, ami a városban elszaporodó erőszakos kéregetőkről szólt. A visszajelzések alapján úgy tűnik, nemcsak engem zavarnak a cikkben leírtak.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_uzletszeruen_es_aljas_modon

 

H. Mária: Minden szavával egyetértek, mert nem egyszer én is jártam így, és amikor végül "félelmemben" mégis adtam, utána sokáig - visszatérően - nagyon rossz érzés fogott el, és teljesen azt éreztem, hogy engem "kiraboltak".

 

K. Anna: Manapság is elkelne egy-két gyalogos rendőrjárőr városunkban.

 

N. Éva: Hol ezek jönnek, hol az ágyneműsek. Egyszer az utóbbiak miatt telefonáltam a rendőrségre, mert hányingerem lett attól, ahogy idős embereket zaklattak (...) Telefonon azt mondták, intézkednek. Egy időre el is tűnt a banda. De csak egy időre.

 

K. Norbert: A jó erőben lévő, zsetonkunyeráló fiatalemberekről ne is essen szó a Tesco parkolóban!

 

H. Tibor: Nem értem. Állítólag köztereken tilos a kéregetés, koldulás. Ha mindenki tudja, hogy ilyen agresszív alakok tűntek fel újra, miért nem járkálnak azokon a helyeken sűrűbben a közterület felügyelők, és kérik számon a tettüket? Manapság van testkamera, miegyéb, tehát felvehetnék videóra mit is csinálnak, és azután kellene lefülelni őket, ne tagadhassák le a tettüket. Persze, gondolom ez nem jó, mert nem hoz pénzt a konyhára, így inkább elkerülik ezeket a helyeket.

 

V. Ő. Ilona: Néhány éve egy fiatalember kéregetős helye volt a vasútállomás és környéke. Nyári nagy meleg volt, amikor hozzám lépett és pénzt szeretett volna "kólára", megmutattam neki, hol van az ivókút.

 

B. Zoltán: Sajnos! Viszont aki meg tényleg rászorulna, azt hogy különböztesd meg ezektől? És kerülvén a konfliktust a ténylegesen segítségre szorulónak se adsz.

 

L-né Ági: Ha létezne Szolnokon rendőrjárőr, talán már tettek volna valamit. Sajnos évek óta egy rendőrt sem látni az utcán. A kisgyerekek már nem is tudják azonosítani a rendőr bácsi fogalmat, hisz nem találkoznak vele. Na és nem csak kéregető maffia működik, az egész város területén mindenki azt csinál, amit akar a lakókörnyezetében is. Állandó hangoskodás, bulizás folyik oltári hangerővel, de erre az illetékesek nem figyelnek.

 

P. Csilla: Igényes, tartalmas, lényeget megragadó írás, és persze jogos.

Nem hiszek abban, hogy az utcai kéregetés bármire is megoldás lenne. (Ezt hosszan lehetne fejtegetni, megvitatni.) Mivel nem hiszek benne, azt is felvállalom, hogy a kéregetőknek nincs helye a közterületeken. (Hogy ki és mit tehetne a mégis jelenlévő kéregetőkkel, az ismét csak egy hosszabb írás és vita témája lehetne.)

Nem tekintem kéregetőknek azokat, akik valamilyen tárgy átadásával - erőszakos kézbe nyomásával - kvázi eladásával próbálnak pénzt kicsikarni az utcai járókelőktől. (Még véletlenül se szeretnék belemenni az ilyen bizniszben utazók nemzetiségi hovatartozásának általánosításában.) Azt gondolom, a közterület - néhány előre jelzett, jól lehatárolható területen végzett árusítástól eltekintve - nem a kereskedés színtere. (Hogy ennek ellenére miért az Szolnokon is, arról szintén hosszan kellene már értekeznünk és vitatkoznunk.)

Az mindenesetre ebből a néhány hozzászólásból is látszik, hogy:

1. a városlakók közérzetét rontják a kéregetők és az árusnak álcázott aljas lenyúlók,

2. a rendőrök és a közterületesek munkájának megítélése ezen a téren elég kétséges,

3, és a legszomorúbb, hogy a helyzet megoldásában se nagyon bíznak a városlakók.

Tehát nemcsak a jelenséggel van baj.

És talán nem is a jelenség szóvá tételével.

Vagy tévedek?

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kihalt a város délidőben
Szerintem ma már éjszaka sem tudnánk ilyen kihalt felvételt készíteni a Tisza parkról, mint amilyen ezen a legalább hatvan éves képeslapon látható. Pedig ezt a képet dél körül készíthette a fotós, aki a Tisza szálló tornyában állva dolgozott.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki bivaly, avagy 424.320
"Szoborrá" lett ipari emlék, amire vigyáznunk kellene, hiszen tizennyolc, még nagyjából épségben lévő példányt tartanak belőle nyilván, és talán kilenc olyat, ami bármikor megtekinthető. A Szolnokon 1982 óta kiállított "bivaly" a sorozat és a magyar gőzmozdonygyártás egyik utolsó darabja.

A Szoborpark további képei