Levéltár

Szomorú látlelet

2023. október 15.


Az Árkád folyosóját a Naplóm rovatban megjelent írás óta legalább egyszer kitakarították. A probléma megoldva? A hozzászólások alapján úgy tűnik, sok szolnoki szerint ez csak látlelet volt.

A blogSzolnok Naplóm rovatában 2023. szeptember 19-én megjelent Vizeletszagú Árkád- folyosó című íráshoz, a közösségi oldalakon fűzött kommentek:

http://www.blogszolnok.hu/naplom_vizeletszagu_arkadfolyoso

 

S. Béla: Így lesz egy valamikor élettel teli városból kisértet várossá Szolnok.

M. Tamás: Ez évek óta jellemző erre a területre. A szomorú, hogy ez is a belvárosban van.

Á-né F. Gyöngyi: Én is sajnos belefutottam ebbe a gyomorforgató, elviselhetetlenül büdös, szúrós vizeletszagú "nyilvános wc-be". Nem tudom, hogy mikor takarítják ezt a területet, de eléggé undorító a városközpontnak ez a része is.

G. Sándor: Amíg itt működő üzletek voltak, addig rend volt. Talán a tulajdonosoknak nem kellene annyira mohónak lenni és olcsóbb bérleti díjjal ismét üzletek nyílhatnának. Csak hát ez az átkozott profitéhség ne lenne!

Gy. Peti: Erre van igénye az elöljáróságnak...

K. Zoltán: No go zóna?

P. András: Igazából kellene létesíteni pár darab nyilvános wc-t, és máris jobb lenne a helyzet.

K. Norbert: Szolnok, a viz(elet)ek városa.

N. Zoltán: Amilyen a városvezetés, olyan a város.

D. Norbert: Az Árkádok meg egy pöcegödör, pont tegnap jártam arra, csodás színfoltja a belvárosnak. A buszpályával és környékével egyetemben.

S. Béláné: "Nagylevegőt" a Hild téren sem szabad már venni.

L. Ágnes: A buszpálya és egész környéke förtelem. Hátulja a fogyasztók törzshelye, a mellette lévő utca tiszta csikk, a taxik helyén is tele van szeméttel, ragacsos a járda.

E. Krisztina: A Csokonai utca egy részén is rendesen szrszag volt ma. (szebben nem tudom leírni, esetleg trágyaszag) A Pozsonyin meg mindig szennyvízcsatornaszag van. Szolnok a büdös város.

I. Józsefné: Emberek nem tudnánk esetleg összefogni, és tenni valamit, hogy szebb legyen a városunk? Ezt régen igy csináltuk.

K. J.: Évek óta ilyen sajnos. Egy undormány része a városnak. Az a baj, hogy míg máshol túltolják a tisztaságot, a virágok kihelyezését, az ott lévő állapot meg igazán nem nagyon érdekel senkit. Nem változik semmi. Mint a hányadék. Óborzalom.

Néha azt gondolom, nem kellene ilyen problémákról írni, mert másoknak az én írásomtól, nekem meg mások kommentjeitől lesz rettentő rossz kedvünk. Rossz kedvünk attól, hogy az a város, ami számunkra a legfontosabb a világon - hiszen nem véletlenül élünk éppen itt -, nagyon sok helyen elkeserítő állapotban van. A fenti kommentekből is látszik, hogy én csak az Árkád pisiszagú folyosójáról akartam írni, de jöttek hozzászólások a Hild térről, a buszpályaudvar környékéről, a várost olykor átjáró csatornaszagról.

Az is látszik a kommentekből - amikből most csak néhányat választottam ki -, hogy a város lakói tehetetlennek érzik magukat. Mert nem feltétlenül az lenne a megoldás, hogy akkor takarítsanak ők, vagy néhány mandátumaspiráns seprűt ragad. Ezeket a problémákat rendszerszinten kellene kezelni, és tulajdonképpen azoknak kellene megoldaniuk, akiknek átengedtük az otthonunk (Szolnok) irányítását.

Róluk viszont úgy tűnik: az adóforintokért vállalt feladatokat vagy nem tudják, vagy nem akarják megoldani, vagy egyszerűen nem alkalmasak arra, ami a dolguk lenne. Viszont remek propagandát nyomnak arról, hogy Szolnokon minden rendben van. Csak az nem értem, hogy ők nem járnak az Árkádnál, a Hild téren, a buszpályán, a vasútállomáson? És a hívek?

Néha azt gondolom, nem kellene ilyen problémákról írnom, mert a hatalom birtokosai és az ő elvakult hívei ezt mind személyük elleni támadásnak tekintik. Megsértődnek, árulót kiáltanak, és ezzel a problémák megoldását letudottnak gondolják. De remélem, hogy a propagandától legalább jókedvűek lesz, és így akad néhány jókedvű is a sok rosszkedvű szolnoki között!

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A páratlan oldal az érdekes
Elsőre semmi különös. Az utólag színezett fotó a Baross és a Szapáry kereszteződését mutatja, amiből 1905 után lett képeslap. Ott a Kindlovics-bazár, az 1-es épülete a jellegzetes tetejével, a bank homlokzata és a Sütő utca sarkán az egykori ház is. Nem is a Baross páros oldala az érdekes.

Az Album további képei
 

AKB

Megfejtések
Ősz van, és hull az elsárgult levél. Mindenki söpörjön a maga portája előtt. Modern sózás, még mielőtt leesne a hó, vagy lefagyna az utca. Gyermek foglalkoztató, mert a száraz leveleket rugdosni jó (felnőttként is). A kép hamisítvány. Jelentsük ki: fotózás helyett inkább söpörnél. De persze az is lehet, hogy megtaláltuk a szolnoki galambürülék eltüntetésének tökéletes módszerét. No söprés, no guano. További megfejtések küldhetők a kiadóba.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lefegyverzett, utált, megszokott
Az első határozattól a szobor avatásáig közel négy év telt el. A hatvan évvel ezelőtti átadó után még évekkel is írtak arról, hogy a szolnokiaknak mennyire nem tetszik a Kovács Ferenc Kossuth téren felállított Munkásmozgalmi emlékműve. Aztán megszoktuk. 27 évig állt. A talapzata meg 2+17-ig.

A Szoborpark további képei