Levéltár

Mást gondolunk

2023. június 18.


A Merengő Krisztus avatásán érdekes szavak hangzottak el: "nem lenne itt semmi probléma, ha ugyanazt gondolnánk". A probléma az, hogy sokan nem azt gondolják, amit egyesek szerint kellene.

Ne legyen igazam (Naplóm, 05. 25.)

A Naplóm rovatban jelent meg május 25-én az a gondolatkísérlet, ami arról szólt, hogy mi történne, ha valaki az M4-es elkerülő mellé egy környezetre veszélyes beruházást szeretne létesíteni.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_ne_legyen_igazam

Úgy tűnik, a hellyel kicsit mellé nyúltam, de a lényeggel, amit a lakosság egy része érzékel, talán nem.

 

D. Gábor: Sajnos nagyon közel áll az igazsághoz, amit írsz :-(

T. Mihály: Abony felé a régi négyes úton az a lehajtó nem véletlenül készült!

T. Lajos: Valószínű, nem véletlen. Nagyon lapítanak az illetékesek. Út a semmibe?

T. Mihály: Azért készült nyilván, mert ott hamarosan épül valami, és naponta akár több száz járműszerelvény alapanyag, alkatrész stb. lesz oda szállítva. Hogy mi, azt a Kossuth tér 9-ben pontosan tudják, csak nem kötik a pornép orrára

G. Sándor: (...megmondták) a város érdekeit kell szem előtt tartani! Jöhet ide is akkugyár, mert kell a munkahely. Milyen munkahely? Máshol is már bangladesi, pakisztáni munkaerő dolgozik. Esetleg mezőgazdasági üzemet lehetne. Mondjuk, ami élelmiszert állít elő, és nem károsanyagot termel.

M. Andrea: Az élelmiszeripar is szennyező. Szeged csinálja jól, ipar helyett az idegenforgalomra fókuszál. A most véget ért borhéten kb. 400.000 látogató volt. Alig tudtam a városban asztalt foglalni vasárnap ebédre, pedig rengeteg jó étterem van. Szolnoknak nagyon jó adottságai vannak, csak nem tud élni vele. Évek óta Szarvasra meg Békésszentandrásra járok nyaralni, pedig itt is van holtág, itt is lehetne vízi paradicsom.

F. Györgyi: Majd lesz halpusztulás, locsolási tilalom, vízkorlátozás, és rinyálás emiatt. Amúgy a legtöbben megszavaznák.

H. Erzsébet: Vajon "petike" a múltkori látogatásakor milyen ajánlatot hozott?

S. Ernő: (...) Pont 30 évvel később érkezett az az "autópálya" a városhoz, ami már támogatja az új telepítési lehetőségeket. A vízigényes iparág miatt szintén szóba jöhet (Szolnok). Régen a cukorgyárunk, a papírgyárunk és a húsiparunk volt vízigényes. Ötvenpercen belül a reptéren lenni is nagyon fontos elvárás. Mivel manapság már a helyi tömeges munkaerő nem áll rendelkezésre, de nem is számít feltételnek, majd filippínó barátaink "veszik át" a magyarok munkáját.

Sz. Tibor: Egyenlőre még csak a szolnoki vár újraépítését élvezhetjük egy ilyen jól sikerült vízió eredményeként. Egyébként ezt a szolnoki vár projektet Joó Zsuzsa Aktív Rádiós műsorvezető mondta ki először 1999. április elsején. És lőn, 24 évre rá. Jut szembe: "azt hittem, a Hofi viccel".

R. Kálmán: Semmi nem történne, ők eldöntik mi meg hagyjuk...

 

Egykori májusi beruházások (1xVolt, 05. 24.)

Az 1xVolt rovatban május 24-én megjelent írás 60, 50 és 40 évvel ezelőtti szolnoki építkezésekről írtam, és az akkor még csak tervezett, a Damjanich uszodához építendő fedett uszoda későbbi képével illusztráltam a cikket.

http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_egykori_majusi_beruhazasok

A kommentek egy részét azért szerkesztem ide, mert úgy tűnik, sok mindenről nem azt gondoljuk, amit kellene, de vannak dolgok, amik mindenkinek eszébe jutnak. (Erről lentebb.)

 

K. Gizella: A Tiszaligeti strand soha nem lesz kész. (...) olyan munkát végeztek eddig is, amit újra kell csinálni. Szégyen a "vizek városának" nincs strandja?

M. Katalin: Sajnos a Tiszaligeti strand felújítása során olyan hibákat vétettek, hogy a víz biztosítása is kétséges.

F. István: Majd miután a Volánnak kifizették a több mint 1 milliárdot, amivel tartoznak, utána esetleg folytatják.

Sz. T.: Szolnok többsége ezt választotta, de sokan még mindig nem hisznek a szemüknek, pedig ugyanúgy szívnak ők is.

Ahogy a bevezetőben írtam, a Merengő Krisztus június 4-ei avatásán volt egy beszéd, amiben érdekes dolgok hangzottak el. Egyrészt szó esett az elmúlt évek szolnoki sikereiről, amibe hogy hogy nem becsúszott egy kis magyarázkodás. A Damjanich uszoda miatt, ami "persze hiányzik a szolnokiaknak". Ám innen nem arra vezetett a gondolatmenet, hogy de akkor mikor lesz végre kész a Tiszaligeti strand, hanem hogy milyen szép a Dami helyén a Rózsakert. Szó se róla szép, bár azt hiszem, a szolnokiak többségének, akiknek hiányzik a Dami, vagy egyáltalán egy megfelelő méretű, jó strand a városból, nem éppen az jut eszébe, hogy de legalább szépek a rózsák az uszoda helyén.

Ennél azonban volt egy érdekesebb kijelentés is abban a beszédben, ami fölött mindenki könnyedén elsiklott. Valahogy úgy hangzott, hogy nem is lenne semmi probléma ebben a városban, ha nem lennének nyavajgók, ha végre mindenki ugyanazt gondolná. Sajnos ez a gondolat sem lett tovább fűzve, és nem tudható - csak sejthető -, hogy mit is kellene mindenkinek gondolnia. Feltételezem, nem azt, hogy az M4 melletti területeken olyan beruházások vannak előkészületben, amelyek nem biztos, hogy a szolnokiak többségének az örömére fognak szolgálni, legalábbis erre utal a nagy hallgatás, sumákolás. De persze van még idő, hogy a mást gondoló szolnokiakat rávegyük, hogy azt gondolják, amit egyesek helyesnek, sőt követendőnek tartanak.

Tudom, hogy rosszul gondolkodom, meg szeretek a 20. századi magyar történelemmel foglalkozni - újabb hiba -, de nekem ma még úgy tűnik, abból soha sem sült ki semmi jó, amikor mindenkinek ugyanazt kellett gondolni, ráadásul pont azt, amit a hatalom elvárt. Erre mondta Pelikán, a gátőr, hogy ideológiailag még nem elég felkészült. Én sem. Meg, ahogy látom a kommentekből, még néhány további szolnoki sem. Tehát van még mit tenni a közös gondolkodás eléréséért.

Bajnai Zsolt

rosszul gondolkodó

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Kossuth tér egyik arca
Értelmetlen vitát folytathatnánk arról, hogy Szolnok főtere, a Kossuth tér mikor volt szebb. De talán kevesen ellenkeznének, ha azt mondanám: nem a mellékelt képeslapon megörökített pillanatában. Úgy tippelem, valamikor a hetvenes évek végén járunk.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A haza mindenesének szolnoki emléke
Több oka is van annak, hogy ezt a képzőművészetileg jelentéktelen emléktáblát ezen a módon is meg szeretném örökíteni. Egyrészt félek, hogy Várkonyi István vagy Kandó Kálmán sorsára jut. Másrészt Szolnok történetében is fontos összefogásra emlékeztet. Harmadrészt pedig hamarosan itt a Takarékossági Világnap.

A Szoborpark további képei