[vendegoldal]

Szentendrei Erdély

2022. szeptember 29.

Nem beszélek félre, csak egy remek programot szeretnék ajánlani még mielőtt beköszönt az hűvös ősz vagy minden kulturális intézményt a spórolás oltárán feláldoznak. Az ország egyik legjobb múzeuma a Szentendrei Skanzen, ahol a kilencedik tájegység megnyitásával még önmagukat is felülmúlták.

A Szentendrei Skanzenhez immár nem lehet úgy megérkezni, hogy az embernek először ne egy erdélyi kisváros főterén és házain akadjon meg a szeme. Merthogy a skanzenhez vezető főút mellett, a skanzen bejáratával átellenes oldalon felépítették a szabadtéri néprajzi múzeum kilencedik tájegységét, ami egy nagyon jól mixelt és sűrített Erdély kisváros. Mivel azonban a növények még nem érték utol az építkezés ütemét, az útról, a parkolóból se nagyon takarják el az új tájegységet. Így, aki még nem járt a Skanzenben - azt egyrészt nagyon sajnálom -, vagy már sokszor járt ott, de legutóbb 2022 előtt, annak ez az új attrakció fog először feltűnni, és kizártnak tartom, hogy ne akarná azonnal megnézni.

A szentendrei Erdélybe természetesen a főbejáraton keresztül, egy kisebb túrával lehet eljutni. A magam részéről nagyon ajánlom, hogy a bejárat után szálljanak vonatra, egyrészt mert a régi motorkocsin utazni felnőttként is élmény, másrészt, mert szükségük lesz az energiájukra és a lábukra az új tájegység bejárásakor. A megfelelő megállótól csak néhány lépés az erdélyi tájegység bejárata, ami nem más, mint egy szocialista, magyar-román határátkelő. Természetesen Daciával, kinyitott csomagtartójú és kipakolt bőröndös Ikarus busszal és régi, állampárti címerekkel. Őszintén megmondom: kedvemre való, hogy a skanzen kezdi beengedni a falai közé a 20. század második felét, a rendszerváltás előtti időszakot is. Egyszerűen azért, mert tudomásul kell venni, hogy a mai gyerekek nagyszülei már nem a nádfedeles parasztházak előtt ülő nénikék, hanem bizony a szocialista lakótelepek és kockaházak lakói.

Egyébként a határátkelő után, a főút alatt átvezető alagúton, majd egy vetítésekkel és hangokkal díszített "előszobán" keresztül léphetünk be a képzeletbeli erdélyi kisváros főterére. Ahol nekem elsőre elállt a lélegzetem. Sokféle, de mégis összeillő polgárház, korok, divatok és ízlések modern, de vállalható találkozása a tájegység főtere. Amit már csak azért érdemes szolnokiként is megnézni, mert azt a Monarchia-kori időszakot idézi, amikor Szolnok belvárosa is hasonló volt: polgárházak, némi eklektika, némi szecesszió, alul üzletek, fölül lakások. Ráadásul végre nem "halott" múzeumokat, unalmas kiállításokat építettek, hanem élettel, korabeli élettel és emberekkel töltötték meg a házakat. És ez az igazi attrakció.

Be lehet lépni egy helyi kis nyomdába és a helyi lap szerkesztőségébe, ahol nem tárlatvezető, hanem régi nyomdászt, szerkesztőt alakító "színész" fogadja a látogatót. Miként a rőfösnél sem idegenvezetőbe botlunk, aki el akarja mesélni, mit látunk, hanem korabeli kereskedőbe, aki vevőként igyekszik kezelni bennünket, eljátszva, hogy mi mindent vásárolhatnánk nála. De ilyen a postahivatal, a gyógyszertár, és főleg ilyen a tér sarkán lévő korabeli kávézó. Ahol miközben friss süteményeket és kávét kaphatunk, az ugyancsak színészi képességekkel megáldott személyzet olykor pöröl egymással, hogy némi múlt századi hangulatot teremtsen.

Azaz végre nem rácsodálkozók, nem múzeumlátogatók lehetünk, hanem a múlt megidézésében közreműködő játszótársak, miközben a hétköznapi emberek élete és világa nyílik meg előttünk. Hol és hogyan éltek az előző századfordulón egy kisváros lakói az Osztrák-Magyar Monarchia keleti végén. Akár Szolnokon is.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Piac a századfordulón
Mármint az előzőn lehetett az a forró nyári hétköznap, amikor a Kossuth teret a Steiner és fia féle házból megörökítette egy fotós, hogy aztán színesre fesse az eredeti képet, így kínálva a mából nézve is különlegesen szép szolnoki anzikszot az azt megfizetni tudóknak.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnoki Sztálin-szobor
A szobor tervét 1950. április 3-án terjesztette elő Czinege Lajos, későbbi honvédelmi miniszter, akkor épp a Magyar Dolgozók Pártjának megyei szervezőtitkára. A meg nem valósult szobor történetét Cseh Géza és a Majtényi György írta meg, de talán érdemes felidézni és kiegészíteni.

A Szoborpark további képei