[vendegoldal]

Borítékolható a rekord

2018. január 10.

Néhány nappal a hetedik, szolnoki, újévi tánckoncert előtt már tudható, hogy megdől az eddigi rekord nézőszám, hiszen már a délutáni nyilvános főpróbára is többen váltottak jegyet, mint korábban. A Napszédítők előkészületeiről Kádár Edittel és Tibenszky Moni Lisával beszélgettünk.

- Majdnem két héttel a Napszédítők bemutatója előtt kiderült, hogy az esti előadásra minden jegy elkelt. Ez hány nézőt jelent?

Kádár Edit (K. E.), a Szolnoki Szimfonikus Zenekar PR és kommunikációs referense (első fotó): - A tűzvédelmi és egyéb szabályzatok miatt a Tiszaligeti Sportcsarnokban egyszerre 2080 ember tartózkodhat. Mivel csak a fellépők és a közreműködők száma meghaladja a háromszáz főt, összesen 1750 jegyet értékesíthettünk, amiből 416 a bérleteseinket illetett.

Tibenszky Moni Lisával (T. M. L.), az esemény sajtófőnöke (második fotó): A nagy érdeklődésre való tekintettel a második tánckoncert, a Naphimnusz óta tekinthető meg a délutáni főpróba, amire a korábbi években maximum ötszáz jegyet adtunk el. Alig egy héttel a 2018-as bemutató előtt viszont már több mint hatszáz jegynél tartunk, ami azt is jelenti, hogy az eddigi leglátogatottabb tánckoncert, pontosabban tánckoncertek elé nézünk. A magam részéről nagyon örülök, hogy a délutáni, kosztümös, minden tekintetben teljes értékű főpróba is egyre népszerűbb a nézők körében, részben az idősebbeknek, a családoknak is kényelmesebb időpont, részben a kedvezőbb jegyárak miatt.

- A nézők összetétele alapján az új évi tánckoncert egy szolnoki vagy inkább már egy országos kulturális program?

K. E.: - Az első tánckoncert óta jóval több, mint egy szolnoki program. A jegyértékesítések alapján tudjuk, hogy Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Ceglédről, Abonyból, a határon túlról és természetesen a megye szinte valamennyi településéről érkeznek nézők. De arra is van példa, hogy Mezőtúrról külön buszt indítanak, mert az ottani bérleteseink mellett húsz jegyet is vettek.

- Azt tudjuk, hogy minimum 2500 nézője lesz a január 13-ai két koncertnek. De hány ember munkája kell ahhoz, hogy a Napszédítők létrejöjjön?

K. E.: - Az előkészületek október végén egy ötfős stábbal kezdődtek, de ahogy közeledtünk a koncert időpontjához, egyre többen kapcsolódtak be a munkába. Szombaton este és délután 63 fős lesz a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, köztük tizenegy erre az alkalomra felkért zenésszel. A kórusok közel 200 főt vonultatnak fel, míg a Magyar Állami Nép Együttes 56 fős stábbal érkezik, akik közül negyven a táncos. Ehhez jön még a művészeket kiszolgáló személyzet, a technikai és a biztonsági stáb, illetve az est megörökítéséről gondoskodók tévések.

- Van ügyelője, technikai rendezője a programnak?

T. M. L.: Amikor Izaki Maszahiro karmesteri pálcája a magasba lendül, szinte észrevétlenül indul be mindaz, amit a zenekar, az énekkar, a tánckar erre az egyetlen napra, nem kevés előkészítés mellett összerak. Egy fantasztikus zenei kaleidoszkóp, ami a ritmus harmóniájára egész képet komponál, és mutat a közönségnek. Mihályi Gábor koreográfus, művészeti vezető a tánc és mozgás porondmestere, Izaki Maszahiro pedig a zenészeké. Hogy ki irányít? A pillanat, amikor a szakmai, művészeti alázat minden rezzenésével együtt dolgozik mindenki, és kezdődik egy fantasztikus előadáson, ami ünneppé teszi a több mind 300 fős gárda munkáját mindannyiunk gyönyörére.

- Idén is Ókovács Szilveszter a műsorvezető. Mivel lehet őt erre rávenni?

T. M. L.: - Ez lesz az ötödik alkalom, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatója kalauzolja a szolnoki közönséget. Ókovács Szilveszter bevallása szerint nagyon szereti ezt az eseményt, ezért is vállalja újra és újra a házigazda szerepét. Amihez persze az is kell, hogy nagyon jó a munkakapcsolat közte és a zenekar között, illetve a közönség visszajelzéseiből is azt szűrjük le, hogy kedvelik azt a sajátos zenei idegenvezetését, ami történelmet és zenei ismereteket köt össze laikusok számára is érthető, humoros módon.

- Mikor kapja meg a produkció a Sportcsarnokot? Mennyi idő kell a berendezéshez?

K. E.: Már pénteken este elkezdődnek a technikai munkák, felépítik a színpadot, helyére kerül a hangosítás, a világosítás. Másnap reggel pedig kezdődnek a hangpróbák, és az úgynevezett bejárópróbák a különböző művészeti csoportokkal. Ezután jöhet az a nyilvános főpróba, ahol már mindenki ott van, mindenki együtt dolgozik.

- Miben lesz más a délutáni előadás, mint az esti? Előfordulhat, hogy valaki leállítja az előadást, hogy instruálja a résztvevőket?

T. M. L.: A délutáni nyilvános főpróba ugyanolyan értékű, kosztümös előadás, mint az esti. Mivel az előkészítés és a próbák már jó ideje zajlanak, és a főpróba előtt is lesz már egy bejárópróba, kicsi az esélye a leállásnak. De persze benne van, hogy Izaki Maszahiro valamiért úgy dönt, megállítja az előadást, és instruálja a résztvevőket. Azonban azt gondolom, ez is egy különleges és ritkán látható élmény lehet.

(A délutáni főpróbára 2.100 forintért válthatók jegyek.)

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Korok találkozása 50 éve
A hatvanas-hetvenes években leggyakrabban az ezen a képeslapon is visszaköszönő szögből örökítették meg Szolnok főterét. Mert így egy képre kerülhetett az 1963-ban felállított Munkásmozgalmi emlékmű, a jó száz évvel idősebb néhai Magyar Király Szálloda, és a szoborral egyidős, modern épület. Korok találkozása a Kossuth téren.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Mire lenne még jó?
Mármint a Tisza-part mellvédje. Azon kívül, hogy alacsony értelmi szinten lévők primitív önkifejezési felületként használják egyre több helyen, nulla kockázat mellett. Meg, mint a Tisza szálló előtt látható, már hirdetési oszlopként is funkcionál. Kit zavar? Mikor lesz belőle piszoár - csak a megfelelő oldalra kell állni -, szeméttároló, kutya- és/vagy madáretető, ruhaszárító, esetleg bontott anyag? Mert úgy tűnik, Szolnok legszebb sétányával azt lehet csinálni, amit az úri közönség akar.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szolnok legrégebbi szobra
Ha mindaz igaz, amit a Pólya Tibor és a Balogh Kálmán utcák találkozásánál lévő kis terecskén álló Mária-oszlopról vagy Mária-szoborról jelenleg elérhető, akkor ez lehet Szolnok legrégebbi szobra. Sőt, akár azt is megkockáztathatjuk, akár város legidősebb és ma is álló, ember alkotta "építménye".

A Szoborpark további képei