[vendegoldal]

Masterclass másodszor

2018. június 13.

A Szolnoki Szimfonikus zenekar idén is megrendezi Masterclass, nemzetközi karmester kurzusát. A nagyközönség számára a program a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul és a szolnokiak Nyárváró komolyzenei koncertjével zárul a fővárosi MOMKultban.

A Szolnoki Szimfonikusokat működtető Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. idén is megrendezi Nemzetközi Karmester Mesterkurzusát, amelynek június 20-25. között ismét Martfű ad majd otthont. Az első alkalommal tavaly megtartott kurzus lényege, hogy a világ minden tájáról - ezúttal Kínából, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Törökországból - érkező, még tanulmányaikat folytató vagy pályájuk elején járó karmesterek különleges körülmények között, de akadémiai szintű képzés során mélyíthessék el tudásukat. Az ötnapos "tábor" zenekari bázisát természetesen a Szolnoki Szimfonikusok adják. A mesterkurzus színvonalának biztosítéka pedig Alpaslan Ertüngealp karmester, aki a tavalyi évi Masterclass program, karmester tagozatának szakmai vezetője, illetve a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny zsűritagja volt.

A Szolnok Masterclass 2018 természetesen nemcsak a zenészeknek és a karmestereknek tartogat különleges élményeket. A program nyitóeseménye ugyanis a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar (Württembergische Philharmonie Reutlingen) koncertje június 17-én este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A hangversenyen Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el a német Baden-Württenbergi vendégzenekar előadásában, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A németországi Reutlingen és Szolnok között már évtizedek óta működik testvérvárosi kapcsolat, amelynek köszönhetően most a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a reutlingeni filharmonikusok kezdeményezésére egy olyan uniós pályázat részese lett, amely megnyithatja Európa koncerttermeit a szolnoki zenekar előtt. A vasárnap esti hangverseny egyébként ingyenes.

Miként idén is ingyenes lesz a Szolnok Masterclass nemzetközi karmesterkurzus hallgatóinak záró koncertje, amelynek ezúttal is a fővárosi MOMKult ad majd otthont. A június 25-én, 19 órakor kezdődő budapesti koncerten a Szolnoki Szimfonikusok előadásában, a zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével. Az este folyamán elhangzik: Beethoven: V. (c-moll) szimfónia - 1. tétel, Beethoven: VII (A-dúr) szimfónia - 1. tétel, Mendelssohn: IV. (A-dúr) "Olasz" szimfónia - 1. tétel, Brahms: II. (D-dúr) szimfónia - 1. tétel, Sztravinszkij: Tűzmadár és Kodály Zoltán: Galántai táncok.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Titokzatos Szentháromság
A szolnoki Kossuth teret ábrázoló fotó legalább másfél évtizeddel a készítése után került képeslapként a fővárosba. Érdekessége az a Szentháromság-szobor, aminek történetét évek óta nem sikerül kibogoznom. Annyi bizonyos, hogy a múlt század első évtizedeiben a város főterén állt.

Az Album további képei
 

AKB

Bringázz a dzsungelben?
Szeszélyes és csapadékos a június. Ezt fűkaszával és kaszát fogó emberrel se lehet bírni. Avagy tekintsük extra szolgáltatásnak, szolnoki turisztikai attrakciónak, hogy a déli városrészben embermagasságú gazdzsungelen át vezet a kerékpárút. Nem csodálkoznék, ha valamelyik bozótból Sir David Attenborough lépne ki kamerával, mert itt forgatja a legújabb, vadvilágban játszódó természetfilmjét.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A küzdelem emlékhelye
Látszólag csak négy emléktábla meg egy régi faldarab. A valóságban azonban Szolnok legújabb kori történetének egyik fontos emlékhelye. Ráadásul nagyon jól kigondolva, ami miatt a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága is lehetne. Szeretnünk kellene.

A Szoborpark további képei