[vendegoldal]

Masterclass másodszor

2018. június 13.

A Szolnoki Szimfonikus zenekar idén is megrendezi Masterclass, nemzetközi karmester kurzusát. A nagyközönség számára a program a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul és a szolnokiak Nyárváró komolyzenei koncertjével zárul a fővárosi MOMKultban.

A Szolnoki Szimfonikusokat működtető Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. idén is megrendezi Nemzetközi Karmester Mesterkurzusát, amelynek június 20-25. között ismét Martfű ad majd otthont. Az első alkalommal tavaly megtartott kurzus lényege, hogy a világ minden tájáról - ezúttal Kínából, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Törökországból - érkező, még tanulmányaikat folytató vagy pályájuk elején járó karmesterek különleges körülmények között, de akadémiai szintű képzés során mélyíthessék el tudásukat. Az ötnapos "tábor" zenekari bázisát természetesen a Szolnoki Szimfonikusok adják. A mesterkurzus színvonalának biztosítéka pedig Alpaslan Ertüngealp karmester, aki a tavalyi évi Masterclass program, karmester tagozatának szakmai vezetője, illetve a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny zsűritagja volt.

A Szolnok Masterclass 2018 természetesen nemcsak a zenészeknek és a karmestereknek tartogat különleges élményeket. A program nyitóeseménye ugyanis a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar (Württembergische Philharmonie Reutlingen) koncertje június 17-én este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A hangversenyen Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el a német Baden-Württenbergi vendégzenekar előadásában, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A németországi Reutlingen és Szolnok között már évtizedek óta működik testvérvárosi kapcsolat, amelynek köszönhetően most a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a reutlingeni filharmonikusok kezdeményezésére egy olyan uniós pályázat részese lett, amely megnyithatja Európa koncerttermeit a szolnoki zenekar előtt. A vasárnap esti hangverseny egyébként ingyenes.

Miként idén is ingyenes lesz a Szolnok Masterclass nemzetközi karmesterkurzus hallgatóinak záró koncertje, amelynek ezúttal is a fővárosi MOMKult ad majd otthont. A június 25-én, 19 órakor kezdődő budapesti koncerten a Szolnoki Szimfonikusok előadásában, a zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével. Az este folyamán elhangzik: Beethoven: V. (c-moll) szimfónia - 1. tétel, Beethoven: VII (A-dúr) szimfónia - 1. tétel, Mendelssohn: IV. (A-dúr) "Olasz" szimfónia - 1. tétel, Brahms: II. (D-dúr) szimfónia - 1. tétel, Sztravinszkij: Tűzmadár és Kodály Zoltán: Galántai táncok.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Nem stimmel a bal oldal
Ez a soha postára nem adott képeslap a hátoldala, illetve a Gorove utca - cz nélkül - felirata alapján szerintem nagyjából száz éve, valamikor az első világháború előtt vagy első éveiben készült. Klasszikus festett képeslapról van szó, aminek a készítésekor azonban a festő kicsit túlgondolta Szolnok akkori főterét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnok közepén járok
Volt egyszer egy álom Szolnok új városközpontjáról. Volt ennek az álomnak egy képe, egy modern szállodáról. Aztán szétfoszlott az álom. Szolnok közepén viszont ott maradt ennek az álomnak nagyon sok nyoma és következménye. A tönkrement fényreklámmal, a pusztuló épülettel, a funkcióváltásból következő, száradó ruhákkal. Szolnok közepén járok, egyszer majd rád találok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Konstantin püspök a magasban
Szolnok legrégebbi, valós személyről mintázott szobra Schuster Konstantin püspök portréja, amely a róla elnevezett és a Baross utca sarkán álló iskolaépület emeleti fülkéjében látható. A XX. századi magyar történelem ismeretében talán meg se lepődünk azon, hogy körülbelül negyven éven keresztül nem volt a helyén a szobor. Szerencsére Kaposvári Gyula megmentette.

A Szoborpark további képei