[vendegoldal]

Masterclass másodszor

2018. június 13.

A Szolnoki Szimfonikus zenekar idén is megrendezi Masterclass, nemzetközi karmester kurzusát. A nagyközönség számára a program a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul és a szolnokiak Nyárváró komolyzenei koncertjével zárul a fővárosi MOMKultban.

A Szolnoki Szimfonikusokat működtető Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. idén is megrendezi Nemzetközi Karmester Mesterkurzusát, amelynek június 20-25. között ismét Martfű ad majd otthont. Az első alkalommal tavaly megtartott kurzus lényege, hogy a világ minden tájáról - ezúttal Kínából, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Törökországból - érkező, még tanulmányaikat folytató vagy pályájuk elején járó karmesterek különleges körülmények között, de akadémiai szintű képzés során mélyíthessék el tudásukat. Az ötnapos "tábor" zenekari bázisát természetesen a Szolnoki Szimfonikusok adják. A mesterkurzus színvonalának biztosítéka pedig Alpaslan Ertüngealp karmester, aki a tavalyi évi Masterclass program, karmester tagozatának szakmai vezetője, illetve a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny zsűritagja volt.

A Szolnok Masterclass 2018 természetesen nemcsak a zenészeknek és a karmestereknek tartogat különleges élményeket. A program nyitóeseménye ugyanis a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar (Württembergische Philharmonie Reutlingen) koncertje június 17-én este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A hangversenyen Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el a német Baden-Württenbergi vendégzenekar előadásában, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A németországi Reutlingen és Szolnok között már évtizedek óta működik testvérvárosi kapcsolat, amelynek köszönhetően most a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a reutlingeni filharmonikusok kezdeményezésére egy olyan uniós pályázat részese lett, amely megnyithatja Európa koncerttermeit a szolnoki zenekar előtt. A vasárnap esti hangverseny egyébként ingyenes.

Miként idén is ingyenes lesz a Szolnok Masterclass nemzetközi karmesterkurzus hallgatóinak záró koncertje, amelynek ezúttal is a fővárosi MOMKult ad majd otthont. A június 25-én, 19 órakor kezdődő budapesti koncerten a Szolnoki Szimfonikusok előadásában, a zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével. Az este folyamán elhangzik: Beethoven: V. (c-moll) szimfónia - 1. tétel, Beethoven: VII (A-dúr) szimfónia - 1. tétel, Mendelssohn: IV. (A-dúr) "Olasz" szimfónia - 1. tétel, Brahms: II. (D-dúr) szimfónia - 1. tétel, Sztravinszkij: Tűzmadár és Kodály Zoltán: Galántai táncok.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Piac, cégér és Halmi Miksa üzlete
Nagyjából a mai Kossuth téri lottózó környékéről készült ez a képeslappá lett fotó, szerintem 1905 előtt. Számomra a bal szélén lévő, földszintes üzlet teszi izgalmassá, no meg a Steiner-féle házon lévő cégére, amihez hasonlót, százévesnél régebbi szolnoki fotón még nem láttam. No meg egy másik, nagyon hasonló szolnoki lappal való összehasonlítás.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnoki guanó
Még néhány év és megnyitható az első szolnoki guanó bánya, így a város már nemcsak a műtrágya, de a magas foszfor- és nitrogéntartalmú, állati eredetű talajjavítóról is híres lehet. Addig már csak azt kell megoldani, hogy a Szapáry és a Kreutzer köz - egykori Sütő köz - sarkán megnyíló bánya ne fertőzze meg és pusztítsa ki a város lakosságát. Ám ettől nem igazán kell tartani, mert mind a helyi közterületesek, mind a közegészségügyi szervek hasonló módon tesznek madárürülék felhalmozódására a megyeszékhely közepén, mint maguk a szárnyasok. Büszkén jelenthetjük: Szolnokon ma még "sz@rnak, bajnak nincs gazdája", zavartalanul épülhetnek a guanó-hegyek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei