[vendegoldal]

Masterclass másodszor

2018. június 13.

A Szolnoki Szimfonikus zenekar idén is megrendezi Masterclass, nemzetközi karmester kurzusát. A nagyközönség számára a program a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar koncertjével indul és a szolnokiak Nyárváró komolyzenei koncertjével zárul a fővárosi MOMKultban.

A Szolnoki Szimfonikusokat működtető Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. idén is megrendezi Nemzetközi Karmester Mesterkurzusát, amelynek június 20-25. között ismét Martfű ad majd otthont. Az első alkalommal tavaly megtartott kurzus lényege, hogy a világ minden tájáról - ezúttal Kínából, Franciaországból, Svájcból, Olaszországból és Törökországból - érkező, még tanulmányaikat folytató vagy pályájuk elején járó karmesterek különleges körülmények között, de akadémiai szintű képzés során mélyíthessék el tudásukat. Az ötnapos "tábor" zenekari bázisát természetesen a Szolnoki Szimfonikusok adják. A mesterkurzus színvonalának biztosítéka pedig Alpaslan Ertüngealp karmester, aki a tavalyi évi Masterclass program, karmester tagozatának szakmai vezetője, illetve a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny zsűritagja volt.

A Szolnok Masterclass 2018 természetesen nemcsak a zenészeknek és a karmestereknek tartogat különleges élményeket. A program nyitóeseménye ugyanis a Reutlingeni Filharmonikus Zenekar (Württembergische Philharmonie Reutlingen) koncertje június 17-én este az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A hangversenyen Beethoven II. (D-dúr) szimfóniája és a VII. (A-dúr) szimfóniája hangzik el a német Baden-Württenbergi vendégzenekar előadásában, Alpaslan Ertüngealp vezényletével. A németországi Reutlingen és Szolnok között már évtizedek óta működik testvérvárosi kapcsolat, amelynek köszönhetően most a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a reutlingeni filharmonikusok kezdeményezésére egy olyan uniós pályázat részese lett, amely megnyithatja Európa koncerttermeit a szolnoki zenekar előtt. A vasárnap esti hangverseny egyébként ingyenes.

Miként idén is ingyenes lesz a Szolnok Masterclass nemzetközi karmesterkurzus hallgatóinak záró koncertje, amelynek ezúttal is a fővárosi MOMKult ad majd otthont. A június 25-én, 19 órakor kezdődő budapesti koncerten a Szolnoki Szimfonikusok előadásában, a zenetörténet legkiválóbb komponistáinak remekművei csendülnek fel a kurzus hallgatóinak vezényletével. Az este folyamán elhangzik: Beethoven: V. (c-moll) szimfónia - 1. tétel, Beethoven: VII (A-dúr) szimfónia - 1. tétel, Mendelssohn: IV. (A-dúr) "Olasz" szimfónia - 1. tétel, Brahms: II. (D-dúr) szimfónia - 1. tétel, Sztravinszkij: Tűzmadár és Kodály Zoltán: Galántai táncok.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Szolnok leghíresebb kéménye
Ha festett is a gyárkéményből felszálló füst Szigeti Henrik felvételén, kétség nem férhet ahhoz, hogy a kép 1914. szeptember 20-a, azaz a Szolnoki Cukorgyár Rt. üzemének beindulása után készült. Szűk száz esztendővel a kémény felrobbantása előtt. Persze ez érdekelte legkevésbé e fotót megőrző képeslap feladóját és címzettjét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Móra Ferenc emléktábla
Véletlenül bukkantam a Móra Ferenc szolnoki tartózkodására emlékező táblára a Szent István király utcában. Akkor hirtelen el sem tudtam képzelni, hogy mi köze lehetett a tudós-írónak a megyei rendőrkapitányság épületéhez és a városhoz.

A Szoborpark további képei