[vendegoldal]

Füredi ragadós?

2021. november 25.

Úgy szeretnék egyszer Szolnokról is olyan helytörténeti kiállítást látni, ahol hatalmasra nagyított régi és új légifelvételek mutatják, hogyan változott a város. Mint látható Balatonfüreden, a Vaszary Galériában a várossá válásuk 50. évfordulójára rendezett tárlaton. Pilinszky idézetek alatt.

Szerintem helytörténeti kiállításokat nem azért kell(ene) rendezni, hogy szenzációs felfedezések eredményeit láthassa a szakmai közönség, miközben a helyi tudósok publikációs listái is bővülnek, hanem mert az ott élők számára egyszerűen jó egy kicsit, valami rendező elv mentén, a saját múltjukkal szembesülni. Bizsergető azt érezni, hogy ha picik is, de azért fontosak vagyunk ezen a sárgolyón, mert vannak gyökereink, amik a helyhez kötnek. És ezek a gyökerek megidézhetők, megmutathatók, sőt másoknak is lehet velük büszkélkedni. Nem valami bonyolult és drága gipszkartonfalakra applikált installációkra, érintőképernyős kamukra, milliós értékű, ám kevesek számára érdekes műtárgyak felvonultatására gondolok, hanem a hely régi hétköznapjainak a bemutatására egyszerű eszközökkel. Például régi fotókkal, plakátokkal, térképekkel, ha vannak, filmrészletekkel.

Mint teszik ezt a balatonfüredi Vaszary Galériában a település várossá válásának 50. évfordulójára rendezett aprócska, de a hely másik három kiállításával együtt kihagyhatatlan tárlatán. Ami egy falnyi fotópárral indul, rajta Balatonfüred 1971-es és mai légifelvételével. Számomra már ez hosszú percekig tartó attrakció, hiszen fantasztikus dolog bogarászni, hogyan változott, nőtt a város. Ugye nem kell mondanom, hogy a fürediek nem utaztak vissza az időben egy ilyen felvételért, sőt a mai kép sem kifejezetten a kiállításhoz készült. Miként azt sem, hogy Szolnokról is fantasztikus légifelvételek maradtak ránk a hatvanas évektől. Ahogy a Fortepan és mindenféle gyűjteményekben helytörténeti értékkel bíró fotók is, miként Balatonfüred esetében. Ahol semmi egyebet nem csináltak, csak az elmúlt öt évtizedből összeválogattak 120 remek fotót, és képaláírásokkal, magyarázószövegekkel, na meg az idén 100 éves Pilinszky János néhány sorával kiállítássá szervezték őket.

Persze mondhatnánk, hogy könnyű Balatonfürednek, hisz a Balaton és a nyarak miatt ott annyi minden történt. Ami igaz, hiszen a szocialista Anna-bálokat ma sem szégyellik. Miként arról is mesélnek - és itt jön egy olyan téma, amire egy idegen is rácsodálkozhat -, hogy a Tagore sétány hogyan született. A magam részéről azt hittem, minimum a reformkor óta létezik az a sétány, és erre tessék, kiderül: majdnem egyidősek vagyunk. De ott van az az 1982-ben a helyi hajógyár csarnokában rendezett Új hullám című rockfesztivál, amiről eddig még csak nem is hallottam, pedig nemcsak helytörténeti jelentőséggel bír. És igen, Balatonfüreden megkerülhetetlen Ötvös Csöpi is, aki előtt nem többel, mint a helyben forgatott filmjeinek a plakátjával tisztelegnek. De ilyen látni és megmutatni valókat nemcsak egy turisztikai fővárosban lehet találni, hanem olyan városban is, amelyik szeretne az lenni.

A Balatonfüred 50 kiállítás január 9-ig megtekinthető az ország egyik legszebb, magánnyaralóból lett múzeumában. Talán olyan szemmel is, hogy ha már Szolnok és Balatonfüred valamiféle kapcsolatot ápol egymással, akkor e kiállítás kapcsán mit lehetne tőlük tanulni, kérdezni, elhozni. Mert, hogy csak egy párhuzamot állítsak: nálunk is volt a nyolcvanas évek elején rocktörténeti jelentőségű koncert a Kopaszkutya című film kapcsán. És bár Anna-bálunk nem volt, azért elég erős anyagot lehetne összehozni a korabeli gazdász és fogorvos bálok fotóiból. Egyedül Ötvös Csöpivel nem tudok párhuzamot vonni, bár azért, ha korabeli "sztárt" kellene mondani, Farkas Bercit szívesen citálnám szolnokinak.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Madártávlat a Tisza partra
A Gerő Ignácz kiadásában megjelent képeslaphoz használt fotó egészen biztos, hogy 1915 tavaszán vagy kora nyarán készült. Ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a korabeli fotós ebben az esetben is a belvárosi nagytemplom tornyába cipelte fel masináját.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kandó Kálmán emléktábla?
A róla elnevezett téren álló épület falán találjuk Kandó Kálmán szolnoki emléktábláját. Tudja, hogy merre keresse ezt a teret? A közterületet megtalálva sem biztos, hogy észreveszi az emléktáblát. Ha pedig elolvassa, talán önben is felmerül néhány kérdés.

A Szoborpark további képei