[vendegoldal]

Bérházak intimitása

2021. július 26.

Miként a magánházak, úgy a társasházak kapuin is ritkán juthat be idegen. Így alig van alkalmunk a házak másik, leginkább csak a benne élők által ismert oldalát megnézni. Pedig ahogy a gangvégek Instagram és a "budapestigangok" Facebook oldal bejegyzéseiből kitűnik, sokat veszthetünk.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. február 5-én jelent meg először.)

Bár legalább három vagy négy éve létezik a "budapestigangok - avagy egyszer a körfolyosó is véget ér" című és önmeghatározású Facebook oldal, a Jándi Péter által indított gyűjtéssel csak mostanában találkoztam. Be kell vallanom, hogy bár igyekszem minél kevesebb időt a közösségi oldalak bújásával tölteni, az FB oldalhoz kapcsolódó "gangvégek" Instagram felület teljesen beszippantott. Részben azért, mert úgy tűnik, rengetegen rákattantak a bérházak belső részeinek a fotózására, így sűrűn frissül a profil. Részben meg azért, mert egyszerűen káprázatosak a bérházak általában nem látható belső udvarai, lépcsőházai, gangjai. Eddig is imádtam a szép bérházakat, de ezek az oldalak csak tovább fokozták az érzelmeimet.

Fontos tudni, hogy egy becslés szerint Budapesten a 19. század közepétől nagyjából hatezer bérház épült. Ezeknek többnyire csak az egyik oldaluk néz az utcára, a többi részük L, U vagy O alakban öleli a rendelkezésre álló telkeket. Legtöbbjük földszintjén és/vagy pincéjében üzletek, műhelyek vannak és voltak, az utcafronton és az első emeleten a nagyobb és elegánsabb lakások kaptak helyet, míg egyre feljebb és egyre távolabb az utcafronttól - az udvar mélyén - kisebb és szegényesebb lakások készültek. Kerülettől, a kerületeken belüli elhelyezkedéstől függően sokféle minőségben, kivitelben és díszítettséggel épültek ezek a házak, amelyek tulajdonképpen Budapest arculatát adják. És tegyük hozzá: hatalmas szerencse, hogy többségüket inkább felújítják mintsem kétes esztétikai érzékű befektetőknek és buldózereiknek engedik át.

Tévedés lenne azt gondolni, hogy a gangos bérházak csak a fővárosra jellemzőek. Ha szerényebb kivitelben, de Szolnokon is épültek ilyenek a 19. század közepétől a második világháborúig. A sort egyértelműen az Obermeyer Lajos által 1856-ban épített, L alaprajzú, eredetileg nyitott folyosós, kétemeletes lakóház nyitja, amelyben ma a Varga Katalin gimnázium működik. Az első világháború előtti klasszikusok közé tartozik a Kossuth és a Dózsa György út sarkán álló, 1905-ben épített "biztosítós bérház", vagy éppen a Sóház út és a Tiszai hajósok terének találkozásánál lévő Barta-palota. A két világháború közötti időszakról pedig a Szapáry utcai Czinóber ház, a Damjanich út 1. szám alatti vagy éppen a Városházához simuló, Táncsics utcai "városi bérház" mesélhetne. A sort pedig a Hatvanas ABC-nek helyet adó, a második világháború végére elkészült Cukorgyári bárház zárja, amely még klasszikus, de már nem nyitott folyosós bérháznak tekinthető.

A "gangvégek" profilon gyűlő fotók nemcsak a fővárosi bérházakba engednek bepillantást. És nemcsak a gangokat - ez egy értelmező szótár szerint: "nagyobb bérházak udvari lakásait a lépcsőházzal összekötő, erkélyszerűen épített nyitott folyosó" - mutatja be, hanem a nem kevésbé izgalmas bejáratokat, lépcsőket és lépcsőházakat, és mindezek apróbb vagy nagyobb részleteit. Többségében olyan gyönyörű fotók kerülnek fel a két felületre, hogy az embernek kedve lenne azonnal elindulni, és bebarangolni a megmutatott udvarokat. Csakhogy ebben nem csupán a koronavírus akadályoz bennünket, hanem a bejárati kapuk, teljesen jogos zárása. Azaz el kell fogadnunk - és talán ezért is kell sűrűn látogatnunk ezeket a felületeket -, hogy a bérházak ruhái (főhomlokzatai) mögé ritkán leshetünk be személyesen, holott a házak és lakóik igazi arca ott bent, azokban az intim részekben tárulkozhat fel igazán.

Szóval, látogassák a "gangvégek" profilt, de soha ne felejtsék el, hogy Szolnokon is vannak ilyenek. A cikk illusztrációjául szolgáló, nem webes kivágások ugyanis mind helyben készültek. Mert Szolnoknak is vannak titkai.

 
hirdetésApache WebSevice - Weboldal készítés, webdizájn, tarhely szolgáltatás

Album

Személyes Trianon
Alig egy évvel a trianoni döntés után adta fel képeslapját a szolnoki állomáson Attila. A címzett, németes vezetéknevű édesanyja, akinek magyarul üzent Temesvárra, azaz a címzés szerint már Timosoarara. Kézbe vehető történelem.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Verseghy Ferenc mellszobra
A Verseghy parkban 81 éve felállított Verseghy Ferenc szobor legalább két elsőséget is magáénak tudhat, amelyek azonban két érdekes kérdést is felvetnek. Mindezek mellett nyugodtan kijelenthetjük, hogy Borbereki Kovács Zoltán bronzszobrát egyedülállónak, szolnoki különlegességnek is tekinthetjük.

A Szoborpark további képei