[Naplóm]

Vigyázó szemetek!

2023. január 16.

A jászberényieket többször figyelmeztették, rosszul járhat a város, ha nem kormánypárti városvezetőt és testületet választanak. A jászberényiek többsége karakán polgár, nem enged a megfélemlítésnek. Nemcsak a kormánypártot küldték le a pályáról. Ami Szolnokról is érdekes.

Akit csak egy picit is foglalkoztat a hazai közélet és a helyi politika, az nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja mindazt, ami január 15-én Jászberényben történt. Pártállástól és pártszimpátiától függetlenül mindenkire igaz, hogy "vigyázó szemetek Jászberényre vessétek!". Merthogy a Jászság fővárosának 2019 óta immár harmadik önkormányzati választása mindenki számára szolgálhatna tanulságokkal. Még akkor is, ha a minimális részvétel mellett általában óriási győzelmekről zengő, Jászberényben nagyarányú részvétel mellett méretes pofonba beleszaladók most igyekeznek úgy csinálni, mintha ennek a vasárnapnak a legnagyobb eseménye a szolnoki Rumi-klub foglalkozása lett volna. Le lehet törölni közösségi felületekről oldalakat, eldugott mínuszos hírré lehet tenni a jászberényi eredményeket, mindezek nem változtatnak semmin. Szolnokról is érdemes a Jászberényre tekinteni!

Jászberényben ugyanis nemcsak a kormánypártot küldte le a helyi pályáról a választók nagytöbbsége, de ugyanez a sors jutott a hazai közéletet és az emberek lelkét immár két évtizede mérgező másik "vezér" pártjának és emberének is. Ne feledjük, ez utóbbi olyan szépen bazsevált együtt a kormánypártiakkal a 2019-ben megválasztott jászberényi polgármester és testület megbuktatásán, hogy nyugodtan kérheti Győzike után a következő narancsszínű tagkönyvet (a kettős tagság ezeknél a pártoknál amúgy sem kizárt). Aki csak egy picit is képes gondolkodni, annak ezek után fikarsznyi kétsége sem lehet afelől, hogy a lilapárt nem több mint a kormánypárt ügyesen kitalált fiókszervezete, amely ugyanúgy érdekeltek a jelenlegi mocsár fenntartásában. Persze kétségem sincs afelől, hogy a jászberényi vesztesek ma már ezerrel gyúrnak az új testület többségének felbomlasztásán, szétrobbantásán, bízva egy újabb időköziben. Nem felfogva, hogy az elmúlt három voksolás tendenciái alapján a következő szavazáson hírmondójuk se marad Jászberényben.

És nehogy azt gondolja bárki, hogy a fenti soroknak nincsenek szolnoki analógiái!

Reménykedhetünk abban is, hogy előbb-utóbb Szolnok és Jászberény sorsára jut. Lassan nálunk is szégyen lesz bármelyik jelenlegi párt logójával a helyi ügyekért síkra szállni. Mert ugye az elmúlt hetekben a legnagyobb jászberényi mutatvány az volt, hogy a jelöltek miként tagadják le pártkötődésüket, pártállásukat, mert úgy tűnik, azok a logók már nem hoznak, hanem visznek, hogy egy klasszikust idézzek: ?csak a szégyen jár vele?. Mintha valami hasonló játékot játszott volna már ez az ország a nyolcvanas évek végén, csak akkor az egyetlen párthoz való kötődést próbálta mindenki letagadni, és mindenféle reformkörök meg népi kezdeményezések és civil szervezetek nevében próbált átmenteni. Nincs új a Nap alatt. Szolnokon sem.

Tessék felidézni a tavaly júniusi, szolnoki, időközi önkormányzati választást! Volt pártlogó? Volt titkolózás a párthovatartozás körül? Na, ugye! És vigyázó szemükkel azt is észreveszik, hogy a kormánypárt szekerére felkapaszkodni akarók milyen civil szervezetek nevében hoznak össze manapság nagyon jó, de ki tudja, miből finanszírozott, "előkampány" programokat a különböző városrészekben? Legkésőbb másfél év múlva önkormányzati választás lesz Szolnokon is. Ne hagyják magukat már most becsapni! Persze, lehet, hogy a Hazafias Népfrontot is feltámasztják majd, hiszen az elvileg a párton kívülieket próbálta tömöríteni a pártállamban. Mondom, nincs semmi új a Nap alatt! Bár vakoknak nehéz elmagyarázni milyen a napsütés.

Valami törékeny, halovány napfény január 15-én megcsillant a Zagyva középső szakaszánál. Vajon jut belőle valami Szolnokra is?

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Létezett szocializmus
Ne találgassanak! A mellékelt fotón látható házak a Várkonyi téren állnak. Ha jól sejtem, 1974 nyarán készült róluk a felvétel a tizennyolc emeletes toronyház valamelyik erkélyéről. A kép a város 900 éves jubileumára kiadott könyvben jelent meg, és van rajta pár érdekes részlet.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei