[Naplóm]

Parkolóváros

2021. október 13.

Szolnokon mindenki ott áll meg az autójával, ahol akar, és ott hagyja hátra a járművét, ahol neki a legpraktikusabb. Nem számítanak sem szabályok, sem más közlekedők érdekei. Az illetékes rendőrök és közterületesek ezen a téren szakmájuk szégyenei. De olyan a város, amilyenek a lakói.

Már meguntam, hogy minden "alternatív" parkolást lefényképezzek. Mert tudom például, hogy a Tiszai hajósok terének az elején, ott ahol járda van a kövezeten kijelölve, szinte a nap bármelyik szakában fogok a gyalogúton parkoló autót találni. Miként nagy eséllyel a kerékpáros rámpa felhajtójánál és a Szolnoki Galéria rakodóterületén is fog állni valaki. Tudom, teljesen felesleges azon bosszankodni, hogy a Szapáry úton, a volt Nemzeti szálló előtt lévő buszmegállónál hiába van tábla és a buszok mozgását elősegíteni hivatott felfestés, szinte mindig áll autó a tilosban. Idővel teljesen immunis lettem arra is, hogy a belvárosi házak bejáratai környékére felfestett X-ekre is simán ráállnak autókkal, nem törődve az adott házban élők kihajtásával, sokszor közlekedés biztonságával sem. De azt hiszem, mindenki tudna citálni zöldterületen, kerékpárúton vagy éppen a legpofátlanabb módon a Szapáryn, a Barosson vagy az Adyn, az úttesten, ott, ahol haladni kellene, ott "parkoló" autósokat. A vasútállomás környékének kaotikus állapotait pedig ne is említsük!

A helyzet egyre elkeserítőbb. Kezd olyan érzésem lenni, mint a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, amikor a trabis-zsigulis országunkra rázúdultak a nyugati járgányok, csak éppen a közlekedési morál nemhogy nem jött velük, de még az addig meglévőt is széttúrták. Amikor csak a méret, az ár számított, hasított a kivagyiság, a másik legyőzése, mintha egy használati tárgy észt, értelmet, tudást is adott volna a tulajdonosának. Köszönhetően minden bizonnyal a pártállami zubbonyt éppen csak levető rendőrségünk gyávaságának és töketlenkedésének, ami persze szorosan összefüggött a helyét kereső, ingatag államhatalommal. Nem voltak sem írott, sem íratlan szabályok. És hiába mentek el évek ennek a közlekedési mucsaiságnak a levetkőzésére, úgy tűnik, mi, magyarok igenis újra bele tudunk lépni ugyanabba a folyóba. Csak az autók és a modellek változtak, a közlekedési kultúra lassan visszapattan a rendszerváltás idejének színvonalára.

Szolnokon, 2021 őszén úgy lehet bárhol leparkolni, mintha a városban egyetlen rendőr vagy közterületes sem lenne. És most ne jöjjünk azzal, hogy kevesen vannak, meg rosszul fizetettek, meg az uram-bátyám világban lassan csak a seggüket féltik, mert akkor pontosan ott tartunk, mint 30 éve meg lehet, hogy 75 éve és 100 éve! Ha tartani kellene attól, hogy a szabálytalankodók combosabb büntetést kapnak, nem változna szép lassan egész Szolnok parkolóvárossá. És azzal se jöjjön senki, hogy nem lehet minden sarokra rendőrt meg közterületest állítani! Mert egyrészt nem állni, hanem járőrözni kellene, gyalog, bringán, autóval a város utcáit járni, mert szerintem már egy járőrpár is csodát tehetne és vagyonokat söpörhetne be. Hogy a csilliárdokért felszerelt térfigyelő kamerák értelméről (jelenleg: értelmetlenségéről) ne is beszéljünk. Ha útdíjat, sebességtúllépést lehet kamerákkal intézni, talán a tilosban parkoláshoz sem kell helyszíni jelenlét, jegyzőkönyv, nagypofájú autósokkal alkudozás.

De majd valaki úgyis megmagyarázza, hogy tévedek, és a jelenlegi világ a lehető legtökéletesebb világok világa - ezen a téren is. És a hiba, amúgy is bennünk van a hiba, mert ugyanúgy nem vagyunk képesek normálisan adót fizetni, egészségügyi megelőző szűrésekre járni, egymással emberi módon viselkedni, satöbbi, blabalbal. Ami persze tény. Miként az is, hogy a többség normális, vagy azt gondolja magáról, normális, csak épp egy pillanatra áll meg rossz helyen, meg véletlenül parkol más garázsa elé. És mit tehetnénk? Évek kellenek ahhoz, hogy miként a dohányzás lassan vállalhatatlanul ciki, a közlekedési bunkóság is az legyen. Bár azt hiszem, egyedül, azaz csak a közlekedőknek ez nem fog menni. Segítség kellene. A szabályokat betartató, a szabályszegőkre figyelő, ha kell azokat kipellengérező hatóságokkal, hivatalokkal. Avagy jó sajtósok és PR-osok, akik majd megmagyarázzák, hogy mivel elenyésző számú feljelentés születik Szolnokon szabálytalan parkolás miatt, ez Szolnokon nem létező probléma. Azaz párhuzamos valóság épül. Mert szerintem meg egyre elkeserítőbb, ami autós megállás és várakozás címén ebben a városban megy. Jelenleg.

Holnap is így lesz? Javul vagy romlik a helyzet?

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nők az út mellett
A képet nézve két dologban lehetünk biztosak. Az egyik, a fotó Szolnokon készült. A másik pedig, hogy a képet 1964 után exponálták. De azt hiszem, azt is nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy mit is keres a négy hölgy az út mellett.

Az Album további képei
 

AKB

12 évig sem bírta
Még nincs 12 éves a Tiszavirág gyaloghídra felvezető kerékpáros rámpa, de már rosszabb állapotban van, mint a rómaiak útjai a kétezer évvel későbbi feltárások idején. De mit adtak nekünk a rómaiak? És mit hagyunk mi az utánunk jövőkre, ha egy ilyen építmény nem bírt ki 12 évet. Legalább a kivitelezők dicsőségfalára írjuk fel, hogy Szolnokon mi maradt utánuk! Ha már számonkérni nem lehet.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Híres szobrász eldugott Trombitása
Kérdezhetném, mi köti össze a Dunánál üldögélő József Attilát, a Vigadóval szemben, a korláton egyensúlyozó Kiskirálylányt, az Operaház tetején álló Mozartot és a szolnoki, a megyei rendőrkapitányság előtt ücsörgő trombitás lányt. Nem nehéz kitalálni. Elképesztően termékeny alkotója.

A Szoborpark további képei