[Naplóm]

Közünk?

2019. szeptember 23.

Mi épül itt? Teszem fel sokszor magamnak a kérdést Szolnok utcáit járva. De csak találgatni tudok, meg mindenféle homályos információkra hagyatkozni. Pedig van köztük néhány, amelyikre még büszke is lennék. Mire ez a nagy titkolózás? Ami szerintem tényleg veszélyes.

Hónapok óta figyelem, vajon mi épül az Indóház és a József Attila utcák kereszteződésében, a Marcipán cukrászda közelében. Először arra gondoltam, hogy a korábban ott zöldséget meg fenyőt árulók léptek szintet, és üzletet nyitnak. Most viszont már arra tippelnék, hogy egy újabb benzinkúttal lesz "gazdagabb" a város. Előfordulhat, hogy tévedek. Mert bár egy bekerítetlen építési területről van szó, sehol egy felirat, tábla, tacepaó - nem arról, hogy munkaterület, és veszélyek leselkednek rám -, hogy ki és mit épít ott.

Persze feltehető a kérdés: közöm? Közünk? Szolnokiként van-e bármi közöm, közünk ahhoz, hogy a város különböző köz- és magántulajdonú telkein éppen ki és mit épít.

Szerintem van.

Egyrészt biztonsági megfontolásokból. Amire egy személyes példát hoznék. Pár évvel ezelőtt a velünk szemben lévő üres telekre is társasházat építettek. Ott sem volt semmi kiírva. Ez először akkor hiányzott, amikor néhány vicces hangulatú fiatalember jó ötletnek gondolta, hogy szombat éjszaka felmásznak az állványzatra, és azon dalolászva akrobatáznak. A végül felhívott rendőrség első kérdése is az volt, hogy de ki a tulajdonos, hol lehet elérni. Mit mondhattam? Hogy nekem nem mutatkozott be? Másodszor pedig akkor, amikor ugyancsak egy hétvégi éjszakán fények kezdtek imbolyogni a félkész épületben, ami minimum szokatlan volt. A rendőrség nélkül is kiderülhetett volna, hogy nem tolvajok járnak bent, csupán valamelyik szállító megcsúszott, és akkor tudták behordani az anyagot.

Szerény nyomott véleményem szerint minden építési területen előfordulhat olyasmi, ami a környéken élőknek vagy az arra járóknak tűnik fel először, netán őket zavarja, és egy telefonnal megoldható lenne. Sőt, kárt, bajt lehetne megelőzni. Tényleg nem értem, ha egy épülő társasház falára hatalmas molinóra ki lehet függeszteni, hogy ott eladó lakások vannak, és milyen telefonszámon lehet érdeklődni, akkor miért nem futja egy kisebb táblára, amin csak annyi van: ki, mit épít és baj esetén milyen mobilszám hívható.

Azt pedig végképp nem tudom felfogni, hogy közpénzből zajló beruházásoknál ez miért nem evidencia. Tudják, hogy ki és mit épít a megszépült Tisza park és a Tisza szálló közé, az egykori gáztartály helyére? Netán, hogy miből? Esetleg, mikor lesz kész, azaz meddig csúfítja a düledező kerítés a város egyik legszebb pontját, illetve meddig lesz építőmunkások parkolója az egykori füves terület? Az egyetlen, letört sarkú uniós táblán kívül sehol, semmi. Van valami szégyellni való?

Körülbelül tudom, hogy mi épül a Nyáry Lőrinc-híd vár felőli oldalára, a Művésztelep előtt. Az egykori szolnoki vár stilizált bástyája, amiben látogatóközpont lesz. Vagy tévedek? Simán megeshet, hiszen azt pontosan tudhatom az ott található feliratokból, hogy kitől lehet kerítést bérelni, meg építési terület és veszélyes bemenni, azt viszont nem, hogy pontosan mi lesz ott, miből és mikorra. Tudom, hogy az építőipar nem egy svájci óra, nem biztos, hogy valami akkorra készül el, amikorra ígérik. Sőt, azt is, hogy a pályázatokban vállalt határidők és a valóság olykor nem fedik teljesen egymást. Illetve eszem ágában sincs a reklámeszközök gyártóit tovább gazdagítani. De mégis kíváncsi lennék, hogy például a Zagyva-parton mi fogja eltakarni a Damjanich szobrot.

Ez tényleg olyan világrengető elvárás?

Lennének még példáim. Tudja valaki, hogy a Felső szandai réten, a nagy áruházi parkoló mellett mi épül. Ha tippelnem kellene, akkor gyorsétterem. Vagy, mit babrálnak a rét 4-es főút felőli oldalán? Egyébként, mennyi idő múlva okozna fennakadást Szolnokon, ha valaki egy közterületre nagy erőkkel elkezdene mindenféle engedély és tulajdonjog nélkül építkezni? Én nem szólnék, mások nem szólnának, éppen nem járna arra hivatalból senki. Mire észbe kapunk, már egy szemétégető áll valamelyik közös telkünkön. Ez így normális?

Unom a külföldi példákat, de... Vannak helyek, ahol az építkezés első lépése egy tájékoztató tábla kihelyezése nevekkel és telefonszámokkal. Nem tudom, hogy jogszabályok, helyi rendeletek miatt, vagy, csak mert így illik, netán tényleg számít, hogy mit tudnak és gondolnak a helyiek. Ahogy azt sem, hogy ez mondjuk a Belvárosi Nagytemplom felújítóinak miért sikerült. Az egyházakra más szabályok vonatkoznak? Mert, akkor gyorsan vegyük át a tanításaikat. Kétezer éve nincs belőle baj.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Négy templom meg a malom
Egyértelmű, hogy Szigeti Henrik e képeslapon közzétett fotója sokszor, sokféle kivágásban került anzikszokra. Miként ennek az 1904. szeptember 15-én postára adott lapnak köszönhetően az is világos, hogy az eredeti fotó 1899 és 1904 között készülhetett a Tisza szolnoki nagy kanyarjánál, nagyjából a mai dohányfermentáló alatt.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két emlék egyben
A Lengyel légió utca közepén van egy emléktábla, ami tulajdonképpen két dologra emlékeztet. Egyrészt egy nagyszerű férfira, aki két nemzet nevében kétszer szállt szembe az I. Miklós vezette Orosz Birodalommal. Másrészt a szabadságharcunk lengyel katonáira. De ez sem egyszerű történet.

A Szoborpark további képei