[Naplóm]

Köszönöm a kattintásokat

2018. december 21.

Az idei 241. poszttal téli szünetre megy a blogSzolnok, hogy január 5-én, 2019 első Album rovatbeli bejegyzésével elindulhasson a 10. évfolyam. Most döbbenek rá, hogy közel egymillió betűt hegesztettem idén egymásmellé, erre a felületre. Megtisztelő, hogy erre napi több százan voltak kíváncsiak.

Csak öntömjénező pátosszal tudnék írni a blogSzolnok 9. évének befejezéséről, az egyszemélyes szerkesztőség 2018. évi munkájáról. Mivel azonban vallom Bástya elvtárs nézeteit (lásd. Bacsó Péter A tanú című filmjében) - ha valamit, akkor a szerénységet szeretem magamban -, eltekintenék az év végi értékeléstől. Álljon itt csak annyi, hogy a 2010. március 1-jén indult blog kilencedik évfolyamában 240 önálló poszt született, ami az átlag terjedelem alapján azt is jelenti, hogy körülbelül egymillió betűvel terheltem a világhálót. És annak a nagyjából 50 ezer olvasónak az idejét, energiáját, értelmét, akik idén benéztek hozzám. Ha kívánhatok valamit 2019-re a blogSzolnoknak, akkor legyen az, hogy tartsák meg az olvasók ezt a szokásukat.

Tulajdonképpen nagyon utálom, hogy az ünnepek körül leáll a fél ország: bezárnak a múzeumok, a közintézmények, semmi se akkor van nyitva, amikor megszoktam. De elfogadom, sőt jó ideje én is csatlakozom. Egyszerűen azért, mert néha kell egy kis kikapcsolódás, pontosabban feltöltődés: ahhoz, hogy valami kijöjjön, bemenet is kell. Vagy, hogy egyik régi tanáromat idézzem: "az írás az olvasással kezdődik". Szóval olvasni, filmet nézni, beszélgetni, sétálni, semmit tenni és hasonló dolgokat fog művelni a blogSzolnok egyszemélyes szerkesztősége a következő szűk két hétben. Hogy aztán 2019. január 5-e szombat reggelére már a helyén legyen az Album rovat új bejegyzése, aminek a képeslapja már itt van a kezemben. És ezzel elinduljon a 10. év, ami remélem, legalább annyi új bejegyzést hoz majd, mint 2018.

Mert Szolnok továbbra is érdekes, ezer felfedezni és megfejteni érdemes titkot rejtő város, amit jó megmutatni. Nemcsak Szolnoknak, nemcsak a mai szolnokiaknak. Remélem, 2019 valóban páratlan év lesz! És sok jót hoz mindenkinek. Ami csak úgy jöhet össze, ha mindenki sok jót ad mindenkinek. Hát pihenjünk rá erre a nagy kihívásra!

Köszönöm a kattintásokat!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bontás és építés
Nem lehetett okuk panaszra a helyi építőipari cégeknek 1975-ben, hiszen ahogy a mellékelt képen is látszik, éppen befejezéséhez közeledett a vízügyi székház építése, és hamarosan indult a Kossuth tér utoljára felhúzott irodaházának beruházása.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Elrejtett másolat
A kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, Medgyessy Ferenc egyetlen Szolnokon álló alkotásáról nemcsak kevesen tudják, hol áll, de szinte senki sem nézheti meg közelről. A Szoptató anyával a régi ezer forintos hátulján még ma is előbb találkozhatnak, mint a maga, közel három méteres valóságában.

A Szoborpark további képei