[Naplóm]

Féltsem a Tiszaligetet?

2018. november 28.

Nekem úgy tűnik, mintha a Tiszaliget végében, a régi pártiskola mellett, az egykori MÁV üdülő helyén társasház épülne. Persze lehet, hogy tévedek, miként a Belvárosi híd lábánál folyó építkezés kapcsán is néhány dolgot rosszul gondoltam 2016-ban. Vajon kell-e aggódni?

A Tiszaliget végén, a buszforduló közelében, a néhai pártiskola melletti kis zsákutcában hónapok óta figyelek egy építkezést. Az ominózus telek a kint felejtett felirat szerint egykor a MÁV Gépészeti Főnökség üdülője volt. Aminek kapcsán annyit mindenképpen érdemes elmondani, hogy a hatvanas-hetvenes években azok a vállalatok építhettek üdülőket a Tiszaligetben, amelyeknek a dolgozói társadalmi munkában - tehát ingyen - a legnagyobb mértékben vették ki részüket a város hatalmas közparkjának, közösségi területének a kialakításában. És akkor abba ne is menjünk bele, hogy ezek a köztulajdonban lévő pihenőhelyek miként vándoroltak magáncégekhez!

Éppen elég azon bosszankodni, hogy Szolnokon még mindig lehet úgy építkezni, hogy egyetlen fecni tájékoztatna a beruházás helyszínén arról, ki és mit csinál ott, ha baj van, kit kellene értesíteni, miféle engedélyek alapján folyik a munka. Ami egyébként arra is jó lenne, hogy adott esetben ne írjak hülyeségeket, mert mondjuk az az építmény nem társasház lesz, hanem szálloda, apartman ház, főiskolai épület, irodaház, sportlétesítmény vagy lelki központ. Így marad a találgatás. Lakások épülnek a fél évszázados Tiszaliget eddig ilyesmitől jobbára megkímélt területén.

Ami ugye már csak azért sem zárható ki teljesen, mert lassan két és fél éve követhetjük figyelemmel a Tiszaliget elején folyó lakóházépítést. Amit anno úgy lehetett elkezdeni, hogy az önkormányzat jóval a beruházás elindítása és a leendő lakások némelyikének foglalózása után módosított néhány helyi rendeletet, így a korábbi egy emeletes Aranylakat helyére ötszintes, a lombkoronaszint fölé emelkedő monstrum kerül. Aminek küllemét illetően nem tévedtem, nem lett szebb, mint a 2016-ban elérhető terveken. Miközben a város egyik emblematikus helyéről beszélünk.

Ugyanakkor el kell ismernem, hogy az Aranylakat helyén indult építkezés kapcsán írt 2016-os jegyzetemben van olyan jóslatom, ami nem jött be (eddig). Mert például néhány hónappal később nem indultak újabb lakásépítések a Tiszaligetben. Illetve az Aranylakat ház sem készült el 2018 tavasza előtt. Amiből annyi mindenképpen következik, hogy még nem lett lakóövezet a korábban zöldövezeti, erdőövezeti besorolású területekből. Igaz, a Tiszaliget másik végében látható, ismeretlen célú, már a második emeletnél tartó építkezést látva nem merném leírni, hogy a veszély elhárult. Sőt, a főiskola új épületével szemben sorakozó, egykor ugyancsak céges üdülőkön lévő "eladó" táblák sem nyugtatnak meg.

Persze lehet, hogy a Tiszaligetnek nem is kell egy hatalmas közparknak, pihenő övezetnek lennie. Vannak ott olyan elhanyagolt részek, például az Aréna utcában vagy az egykori camping helyén, amelyek kiválóan alkalmasak lennének lakóparkok, társasházak vagy gyönyörű villák építésére. Végül is a belvároshoz közel eső területekről van szó, a közművesítésükbe se kellene sokat fektetni, és még lehet, hogy a város kasszájában is jó helyen lenne az így befolyó pénz. Legyünk őszinték: ki ne tudná elképzelni, hogy abban a szép környezetben lakik! Főleg, ha a szaporodó lakók miatt korlátozni lehetne a tiszaligeti rendezvényeket, mert mégsem lehet egy százmilliós villa komfortját mindenféle Gulyásfesztivállal, Majálissal, Provakációval vagy szabadtéri koncertekkel tönkretenni.

Mondom: lehet, hogy tévedek, és nem társasház épül a Tiszaliget végében. És továbbra is erős az akarat a mai Tiszaliget funkciójának a megőrzésére, további fejlesztésére. Mert például más is fel tudja mérni, milyen következményekkel lenne például a Szandán élők reggeli hangulatára, ha még a Tiszaligetből kiáramló autók is lassítanák a közlekedést.

Persze tudom, van az a pénz meg kapcsolat, amivel a Tiszaligetbe vágyók az elsőbbséget megszerezhetik maguknak.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kossuth téri ház
A maga nemében egész szép ez a Kossuth téren ma is álló lakóház, amelyet valamikor a hatvanas években örökítettek meg először képeslapon. Amikor a fotó készült, még csak ebből a szögből lehetett fotózni az akkor, feltételezhetően, éppen elkészült házat.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Hivatalos vélemény?
Tavaly novemberben írtam először erről a vállalhatatlan feliratról, ami a Várkonyi téri ABC melletti átjárót, de lényegében a bolt falát díszíti, és már akkor is több hónapja lehetett ott. Azt hittem, másnak is feltűnik, mást is zavar. De nem. Ez pedig azt is üzenheti, hogy a kijelentéssel egyetért a környék önkormányzati képviselője, maga a város, minden itt indulni akaró jelölt, de még a rendőrség is. Ami azért elég gyalázatos! A szégyen pedig továbbra is közös.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei