[Naplóm]

Csak engem zavar

2020. június 17.

Álmom, főleg, amikor nem álmodhatok, hogy legyen egy olyan gépem, ami pontosan kiírja az emberek gondolatait. Szívesen rákapcsolnám azokra, akik éjfél körül Szolnokon, preparált kipufogójú autókkal és motorokkal száguldoznak. Meg azokra, akik tehetnének ez ellen, de nem tesznek. Élvezik?

Azt kell feltételeznem, hogy a nemcsak Szolnok belvárosában, de a szandai Vörösmező úton és a Széchenyi körúton is rendszeres éjszakai, direkt hangos száguldozások csak engem zavarnak ebben a városban. Mert ha ez nem így lenne, akkor gondolom, az első vagy a második eset után történne valami az átalakított kipufogókkal, a lehető legnagyobb zaj kiadására képes motorokkal és szakadt autókkal száguldozók megregulázására. Sajnos nekem úgy tűnik, ebben a városban sokkal fontosabb néhány tucat amatőr versenyző utcai, ön- és közveszélyes szórakozása, mint bármelyik polgár éjszakai nyugalma. Babráld meg a kipufogót, nyomd a gázt, hágjál át minél több szabályt, és talán még meg is dicsérnek, hiszen nagyobb baromságokat is csinálhatnál az éjszaka közepén! Nincs itt semmi látni- vagy írnivaló, tessék akkor aludni, amikor Szolnok elismert éjszakai versenyzői nyugovóra térnek!

Sok mindenhez nem értek. Így ahhoz sem, miért van több értelme fényes nappal a 442-esen a felüljáró előtt, vagy a volt Mezőgépnél, netán a Holt-Tisza városi végénél bemérő autókkal ácsorogni, mint inkább ugyanezekkel az eszközökkel olykor éjszaka az Ady Endrén, a Barosson, a Nagy Imre, a Szolnok Ispán vagy éppen Széchenyi körutakon akciózni. Biztos megtérül a drága Audikba és Skodákba épített titkos rendőrautók ára is azzal, ha csak nappal tapadnak rá a gyanútlan közlekedőkre és villogják le őket párezer forintra. Hozzá nem értésemet mutatja, hogy gőzöm sincs a rendőrök túlterheltségéről, éjszakai beosztásairól és feladatairól, ugyanakkor a hangos száguldozástól elélvezők önzéséhez hasonlóan én is önző vagyok, mert azt várom, ha már adózok, szolgáljanak engem is. Bocsánat, elragadtattam magam, az éjszakai zajkeltők csak engem irritálnak ebben a városban, tehát nem csinálhatok közügyet abból, ami magánügy.

Így maradnak az éjszaka ébren szövögetett álmok. Arról a gépről, amelynek segítségével bele tudnék nézni az emberek agyába, és megérteném, miért jók ezek az engem rettenetesen zavaró, zajos száguldozások. Lehet, hogy sokkal toleránsabb lennék, ha megtudnám, valakinek ez kell egyéb hiányosságai pótlására, elélvez tőle, nagyfiúnak gondolja magát, egyszer az életben valamivel fel tudja hívni magára a figyelmet. Sőt, kiderülne, hogy az ilyen emberek elméjében nem léteznek más emberek, ismeretlen kifejezés a tolerancia, az együttélés, az éjszaka nyugalma. Lehet, hogy csak az önzés létezik.

Persze szívesen rákapcsolnám a város rendőri vezetőire is ezt a gépet egy-egy éjszakai randalírozás közepén. Mit mutatna? Hú, milyen ügyes motorosok vannak ebben a városban. De klassz, hogy száguldoznak. Vagy azt, hogy kicsit kellemetlen, mert éppen ismét nyilvánosan szarnak a testület fejére, tesznek nevetségessé, feleslegessé? Felmerül némelyik rendőri vezetőnkben egy-egy éjszaka után, hogy ha pár tucat száguldozót, egy bekamerázott városban nem tudnak megregulázni, akkor komolyabb bűncselekmények megelőzésére és leleplezésére sem alkalmas sem ő, sem az általa vezetett testület, tehát be kellene adni a lemondását? Ám az is lehet, hogy a gépem azt mutatná: na, biztos van pár barom, akit zavar az ilyesmi, nem kell velük foglalkozni.

Én kérek elnézést! Igyekszem beállni a sorba. És ígérem, hogy a jövőben támogatni fogom a szabályok megsértését. Ösztönözni fogok mindenkit, hogy a korlátozó táblákat nappal se vegye figyelembe, sőt a törvényeket is előszeretettel hágja át, hiszen, mint a példa mutatja: Szolnokon ez a trendi. Esküszöm, felhagyok ezzel az értelmiségi nyavalygással is, hogy ha nekem valami nem tetszik, mindjárt megírom. Eszem ágában sincs olyan hülyeségekkel előjönni, mint az egy évvel ezelőtti, ceglédi, kettős gázolás, aminek hasonló előzményei voltak a szomszéd városban.

Mondja már ki valaki, esetleg legyen róla önkormányzati határozat, városi rendőrkapitányi közlemény, vagy legalább egy nyomorult pártbejegyzés valamelyik csapat oldalán, hogy Szolnok éjszakai nyugalmának szétvonyítása teljesen rendben van, természetes, és megelőzhetetlen! Tegyenek már helyre, hiszen csak engem zavar!

(A felhasznált fotók a tavalyi járőrverseny előkészületekor születtek, csak illusztrációi e cikknek!)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nyakleves utalványozása
A református templom átadása után maximum tíz évvel készülhetett az ehhez a képeslaphoz felhasznált fotó. Nemcsak a kép, hanem az anziksz szövege is érdekes, hiszen írója egy gyöngéd nyakleves utalványozását kéri a címzettől.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A 145-ös vonal emléktáblája
A vasútállomás mellett álló szocreál irodaház távolabb eső sarkánál - a kiállított 424-es gőzmozdony felé haladva - öt emléktáblát találunk a falon. Közülük az egyik a Szolnok-Kiskunfélegyháza vasútvonal megnyitásának centenáriumára emlékeztet.

A Szoborpark további képei