[Naplóm]

Belvárosi vészcsengő

2021. november 10.

A Mária és a Templom út sarkán, igazából a Belvárosi Nagytemplom előtti Szentháromság tér szélén, a Mária szobor mögött áll egy ház. Pontosabban évtizedek óta pusztul, mostanában pedig már bontják, azaz lehet, hogy nemsokára már csak állt. Szerintem közügy, hogy mi kerül a helyére.

A Templom út - a Zsinagógától a Mária utcáig - és a Szentháromság tér - a templomtól a cserkészházig - számomra Szolnok legszebb, valamilyen "érthetetlen" oknál fogva viszonylag egységes formában megmaradt épített öröksége. Bár tudom, hogy némelyik lakóház nem az első világháború előtt készült, nekem mégis olyan az egész, hogy akár egy előző századfordulón játszódó film forgatását is el tudnám itt képzelni komolyabb beavatkozások nélkül. Sőt, sokszor az az érzésem, hogy a Belvárosi Nagytemplom tornyából 1914 előtt készült, képeslappá lett "légi felvételeket" - kalapemelés Szigeti Henrik előtt - simán meg lehetne ismételni a most is itt álló földszintes, Szolnok néhai, valódi polgári múltjára emlékeztető házakkal. A Belvárosi Nagytemplom előtt lévő, kis túlzással háromszög alaprajzú Szentháromság tér pedig a város legkülönlegesebb közösségi tere.

Tisztában vagyok azzal, hogy az épített város nem egy állandó test, sokkal inkább egy folyamatosan átalakuló, módosuló szövet, amin az adott kor naponta rajta hagyja a kézjegyét. Őszintén mondom azt is, hogy egy ház attól még se nem szép, se nem értékes, se nem megmentésre méltó, hogy régi. Viszont azt is nagyon komolyan gondolom, hogy egy épület, telek és terv soha sem kezelhető magában, a környezetéből kiszakítva. Mindebből pedig az következik, hogy nem azzal van baj, ha egy régi házat elbontanak, hanem azzal, ha az értékei felmérése és a környezetében betöltött szerepének a vizsgálata nélkül nyúlnak hozzá. Azt pedig kifejezetten aljas hazugságnak gondolom, hogy a magántulajdon szentsége felülírhatja egy város arculatát, történelmi múltját, egységét és közösségi érdekeit. Szememben az ezekkel a nézetekkel ellentétes állásponton lévő beruházók, finanszírozók, kivitelezők, tervezők és hivatalnokok - tekintet nélkül viselkedésük mozgatórugóira - szakmájuk ócska sarlatánjai, a település ellenségei.

Emlékeznek még a Mártírok úton, a tárház közelében pár éve elbontott altiszti házakra? Különlegesek és értékesek voltak. Csupán azért kellett pusztulniuk, mert a város nem volt jó gazdájuk, és hagyta végtelenségig lelakni őket. Fel tudják idézni a Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkán, az egykori Student hotellel szemben ma még álló, hosszú polgárházat és udvarának állapotát? Vagy mertek-e már bemenni a Baross utcán, a néhai mentőállomással szemben lévő "kis Madas" ház udvarára? Esetleg látták-e, hogy mi van a néhai Kádár cukrászda és az Ipartestület csodálatos épülete közötti, a Szapáry utca felől házzal takart udvaron? Rosszindulatú vagyok, ha párhuzamokat vélek felfedezni a régi épületek lepusztulásának folyamata és elbontásuk között? Tévedek, ha a Mária és a Templom utca sarkán lévő házat is ebbe a sorba illesztem?

Ne legyen igazam! De az elmúlt bő évtized szolnoki bontásait és építkezéseit figyelve (írva) van bennem némi félsz a Szentháromság tér egészet meghatározó, a Mária szobor mögötti sarki ház sorsát illetően. Félreértés ne essék: nem az a baj, hogy végre kezdenek vele valamit. (Bár az egy külön misét megérne, miért kellett ennek a háznak ebbe az állapotba kerülnie.) Esküszöm, azzal se lenne gondom, ha földig dózerolva valami teljesen új kerülne a helyére. Amitől félek - a Szolnokon tíz éven belül épített társasházakból kiindulva - az a méretek és a küllem. Merthogy ezek bármelyike olyan változást hozhat ezen a szép és értékes környéken, ami kijavíthatatlan és "iránymutató" lehet.

Legszívesebben fülsiketítően berregnék, mint egy vészcsengő. Még akkor is, ha téves riasztást adok. De félek, Szolnokon senki sem hallaná meg.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ipari emlék
Az egykori Szolnoki Cukorgyárat ábrázoló, nagyjából száz éves képeslappal kapcsolatban szinte csak kérdéseim vannak. Ezek közül csak az egyik, hogy készülnek-e még valaha képes üdvözlőlapok - akár netes változatban - ipari üzemekről.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei