Levéltár

Talán Szanda

2021. május 16.


Három MTI kép után ezúttal egy Fortapan-on található, de település megjelölés nélküli fotóhoz kérném a segítséget. A Magyar Rendőr felvétele ugyanis szerintem Szandaszőlősön készült.

A kitűnő Fortepan oldalon bukkantam rá a mellékelt képre. A hozzá tartozó leírás szerint a képet 1983-ban készítette a Magyar Rendőr című lap fotósa. A megadott kulcsszavak között csak a "rendőr, gyerek, Skála áruház, kerékpár" szerepelnek, a helyszín sajnos nem.

Jobban megnézve azonban ezt a képet, nekem erős a gyanúm, hogy ezt az 1983 kora tavaszi felvételt Szandaszőlősön készítette az ismeretlen fotós. A kép hátterében pedig az azóta már átépített szandaszőlősi művelődési ház homlokzata látható.

Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, tudnunk kellene, hogy ki lehetett 1983-ban a Szandaszőlősön is szolgáló rendőr. Avagy a gyerekek közül valakinek magára kellene ismernie. Hetük közül legalább három talán felismerhető, és a képet elnézve ma nagyjából 45-48 évesek lehetnek.

Szóval? Szandaszőlősön készült ez a kép? Avagy egy típusterv alapján készült művelődési ház téveszt meg?

Néhány héttel ezelőtt három MTI fotót közöltem ebben a rovatban, amelyekről úgy éreztem, nem pontosak a leírásukban szereplő helyszíneik. A konflisos képet sikerült megfejteni, és úgy tűnik a hidas képről is kimondhatjuk, hogy az nem Szolnokon, hanem inkább Tokajban készült.

A mellékelt MTI fotó - pontosabban MAFIRT felvétel - megfejtése még várat magára. A hozzá tartozó felirat szerint 1947. május 11-én, Szolnokon "Fiatal lány sétál a Szentháromság-szobor mellett a mai Gábor Áron téren".

Feltételezve, hogy az egykori fotós legalább a településre jól emlékezett az előhívás után, feliratozás közben, leszögezhetjük, hogy a képen nem a szolnoki Szentháromság-szobor látható. Merthogy az 1947-ben még a Kossuth téren állt, illetve nem is így nézett ki, nem egyalakos alkotás volt. Az 1947-ben már álló szolnoki szobrok közül ez csak a Balogh Kálmán és a Pólya Tibor utcák találkozásánál ma is álló Mária-szobor lehet. Ami a talapzatán látható felirat szerint már 1930-ban is ezen a helyen állt, hiszen abban az évben a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség renoválta.

A mellékelt 1961-es légifelvétel részlet is igazolhatja, hogy le lehetett így fényképezni a szobrot 1947-ben. Persze csak akkor, ha a Zagyva-híd melletti első házhoz 1947-ben még tapad egy kisebb épület, amit e fotó készítése után elbontottak. Mert máshol ilyen házak nem lehettek a szobor mögött. Ha nem, akkor tévedek, és még mindig nincs megfejtve ennek a fotónak a készítési helye.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

SZTK és árvíz
Utána kellett néznem, hogy minek a rövidítése az SZTK, amivel a mai napig jelöljük a szolnoki Hősök terén álló rendelőintézete. Meg annak is, hogy 54 évvel ezelőtt mi történt a Jászságban, hogy ki kellett telepíteni Jászdózsát. Amiről ez az 1 forint 20 filléres, expresszként feladott képeslap tudósít.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei