Levéltár

Talán Szanda

2021. május 16.


Három MTI kép után ezúttal egy Fortapan-on található, de település megjelölés nélküli fotóhoz kérném a segítséget. A Magyar Rendőr felvétele ugyanis szerintem Szandaszőlősön készült.

A kitűnő Fortepan oldalon bukkantam rá a mellékelt képre. A hozzá tartozó leírás szerint a képet 1983-ban készítette a Magyar Rendőr című lap fotósa. A megadott kulcsszavak között csak a "rendőr, gyerek, Skála áruház, kerékpár" szerepelnek, a helyszín sajnos nem.

Jobban megnézve azonban ezt a képet, nekem erős a gyanúm, hogy ezt az 1983 kora tavaszi felvételt Szandaszőlősön készítette az ismeretlen fotós. A kép hátterében pedig az azóta már átépített szandaszőlősi művelődési ház homlokzata látható.

Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, tudnunk kellene, hogy ki lehetett 1983-ban a Szandaszőlősön is szolgáló rendőr. Avagy a gyerekek közül valakinek magára kellene ismernie. Hetük közül legalább három talán felismerhető, és a képet elnézve ma nagyjából 45-48 évesek lehetnek.

Szóval? Szandaszőlősön készült ez a kép? Avagy egy típusterv alapján készült művelődési ház téveszt meg?

Néhány héttel ezelőtt három MTI fotót közöltem ebben a rovatban, amelyekről úgy éreztem, nem pontosak a leírásukban szereplő helyszíneik. A konflisos képet sikerült megfejteni, és úgy tűnik a hidas képről is kimondhatjuk, hogy az nem Szolnokon, hanem inkább Tokajban készült.

A mellékelt MTI fotó - pontosabban MAFIRT felvétel - megfejtése még várat magára. A hozzá tartozó felirat szerint 1947. május 11-én, Szolnokon "Fiatal lány sétál a Szentháromság-szobor mellett a mai Gábor Áron téren".

Feltételezve, hogy az egykori fotós legalább a településre jól emlékezett az előhívás után, feliratozás közben, leszögezhetjük, hogy a képen nem a szolnoki Szentháromság-szobor látható. Merthogy az 1947-ben még a Kossuth téren állt, illetve nem is így nézett ki, nem egyalakos alkotás volt. Az 1947-ben már álló szolnoki szobrok közül ez csak a Balogh Kálmán és a Pólya Tibor utcák találkozásánál ma is álló Mária-szobor lehet. Ami a talapzatán látható felirat szerint már 1930-ban is ezen a helyen állt, hiszen abban az évben a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség renoválta.

A mellékelt 1961-es légifelvétel részlet is igazolhatja, hogy le lehetett így fényképezni a szobrot 1947-ben. Persze csak akkor, ha a Zagyva-híd melletti első házhoz 1947-ben még tapad egy kisebb épület, amit e fotó készítése után elbontottak. Mert máshol ilyen házak nem lehettek a szobor mögött. Ha nem, akkor tévedek, és még mindig nincs megfejtve ennek a fotónak a készítési helye.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ságvári '63
Öt és fél évtizeddel ezelőtt a Szapáry út nagyjából úgy nézett ki, mint ma. Igaz, még Ságvárinak hívták, osztott pályás volt az úttest, működött a Tünde, könyvesbolt és hentes volt az elején. A végén pedig raktárnak használták a Zsinagógát. Wartburg, Moszkvics, Trabant, Skoda parkolt a járda szélén.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A hortobágyi 12 emlékére
A Hetényi Géza Kórház egyik kis belső udvarán bújik meg egy 2013-ban elhelyezett fekete emléktábla. A 12 hortobágyi kényszermunkatábor valamelyikéből a szolnoki kórházba került és itt elhunyt kitelepítetteknek állít emléket. Talán nem haszontalan némi magyarázatot fűzni hozzá.

A Szoborpark további képei