Levéltár

Pusztuljon! Maradjon!

2020. november 22.


A Magyar Rádió volt szolnoki épületének helyére esetleg épülő parkolóházról írt cikk kapcsán egymásnak feszültek az indulatok. A bontás és a maradás mellett is sokan érveltek.

Alább a 2020. november 10-én, a Naplóm rovatban megjelent "Parkolóház a Szolnoki Rádió helyén?" című cikkhez, a blogSzolnok közösségi oldalán és e-mailben érkezett hozzászólásokból válogatok. A bejegyzések szerkesztett, és olykor rövidített formában kerülnek közlésre.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_parkolohaz_a_szolnoki_radio_helyen

 

B. Ferenc: Akkor láttam utoljára belülről, amikor már kiebrudalták a dolgozókat. Láttam a technikát, a félig megvágott aznapi anyagot, a pulton a félbeharapott szendvicset, és láttam a teljes archívumot. Szolnokot "hangban"! Kolléganőmmel később megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mindez már nincs. Ugyan hol lehet? Pedig lett volna, aki gondozta volna.

 

T. Imre: Elég büdöset szívunk, akik ott lakunk. A buszpályaudvar és a bevásárlóközpontok tönkretették a Gárdonyi és Kolozsvári utcát.

 

Sz. Ferenc: Mindent szétvernek, nem számit semmi csak a profit.

 

Cs. Károly: Ne bontsák le!

 

V. Erzsébet: Újabb betontömb és a fakivágás. Ebben a városban minden régi épületet lerombolnak, vissza a '70-es évekbe. Hajrá Szolnok! Ilyen belváros illik hozzád.

 

T. S. Mária: Meddig pusztítják még a várost? Teljesen eltűntették az alföldi város karakterét.

Össze-vissza stílusban építgetnek, alakítanak, ahogy egyesek érdeke kívánja.

 

T. Imre: Nem kell több rombolás.

 

K. Péter: Újabb régi épület pusztul el. Szolnok épített arculata lassan teljesen degradálódik. Hány patinás épületet kell még elpusztítani ahhoz, hogy a szolnokiak észrevegyék, lassan már csak parkolóházak, plázák és "modern" lakóparkokból áll a város?

 

K. Katalin: Legalább megszűnik a sok szemét meg az a dzsumbuj, ami ott van. A fiatalok ott cigiznek, drogoznak, isznak. De természetesen sajnálom, hogy lebontják, mert ebben az utcában nőttem föl. Minden odalesz, ami régen szép volt és ápolt.

 

Sz. József: Parkolóházat ígértek az Agora alá is. Ott van a rádió épületével szemben egy üres ingatlan, azt is megvehetné a város parkolónak.

 

L. Lilla: Hát inkább parkolóház, mint az a retek, ami ott van. Lakásokká is nyugodtan át lehetne alakítani. Arra is szüksége lenne a város népének.

 

Sz. Tamás: Amit nem gondoznak, mind így jár. Ez nem az ingatlan bűne. A buszpálya is lehetne szép, ha tisztán lenne tartva.

 

S. Róbert: A parkolóház-elleneseknek: a belvárosban tetszik, nem tetszik, szolgáltatások működnek. Amik termelik a nyugdíjasok nyugdíját is. Merthogy a tőlük levont nyugdíjjárulék anno el lett tapsolva. Bizony. Plusz eltartják a szektorban dolgozókat. És a belvárosban parkolni nem lehet. Ez tény. Sem nekik, sem az ügyfeleiknek. Ez az épület egy nagy nulla. Ezerszer értékesebb épületek vannak jelenleg is pusztulóban Szolnokon. Egy esetben lenne értelme megmaradnia: ha hajléktalanok nappali melegedője lenne.

 

K. Alina: Valaki mondja meg, mert én nem vagyok szolnoki, hogy miért baj, ha a hatalmas gaz, és szeméttelep helyett egy szép parkolóház lenne, esetleg még a vidékre utazóknak jól is jönne.

 

K. Ákos: Mert végtelen pénzért értékes területen vasdarabokat tárolunk. Mindenki tudja, hogy jut neki parkolóhely, ezért eszébe nem jut más közlekedési eszköz, mint az autó. A parkolóházaink ráadásul egyazon kereszteződésen keresztül érhetők el, így a forgalom tovább lassulhatna.

 

Sz. Tamás: A gaz és a szemét nem az ingatlan műve és bűne. Ismét kevesebb lenne a zöld a belvárosban. Szerintem a terület is kevés ahhoz, hogy egy elfogadható méretű parkolóház épüljön oda. Ha már parkolóház, akkor az Agórával szemben, a Pingvin patikánál lévő parkoló jobb hely neki. Talán ott a közlekedés is jobb, és beton helyére kerül beton. Jobb esetben zöld tető kerül rá, így a zöld felület is gyarapodna.

 

J. Zoltán: Gondolom, aki felháborodik rajta, minden nap odamegy és nézegeti milyen szép.

 

M. Kriszti: Én nézegetem minden nap. Borzasztó lenne itt egy parkolóház. A Kolozsvári utca felől tényleg nem túl szép, főleg mert előtte szoktak dohányozni, de a másik oldalt nemrég kitakarították.

 

M. Viktor: A jelenlegi állapotánál bármi jobb megoldás lenne. A Szolnokra busszal érkezők sajnos a buszról leszállva ezt az áldatlan állapotot látják. Értelemszerűen, ha menthető lenne az épület, az lenne a legjobb. Ha nem megoldható, legalább legyen a helyén hasznos épület vagy tereprendezéssel kicsit kulturáltabb kinézetű terület. Sokat dobna a környék arculatán.

 

E. Péter: Egy szépen romosodó, gazosodó terület. Idejétmúlt dolog. Azt kell oda építeni, amire szüksége van a város lakosainak. Ha parkolóra, akkor parkolót. Bármi jobb, mint nézegetni egy romot.

 

S. Ferenc: Ide parkolóházat nem szabad építeni. Vagy üres lesz vagy a szűk utcák miatt az egész központ bedugul.

 

U. András: A város magjában egy ilyen elhagyatott rész szerintem ocsmány. Bontást! Parkolóházat vagy mélygarázst és zöldterületet kérünk.

 

D. Béla: Nagyon hiányzik a belváros szívében egy parkolóház. Sokkal kulturáltabban lehetne megoldani a helyzetet. Hamburgban például sokkal olcsóbb parkolóházban hagyni a kocsit, mint utcai parkolóban, és a kamerák miatt biztonságos is. Ha kulturáltan felépítik, még szép is lenne.

 

S. Róbert: Olyan szinten pusztul Szolnok épített környezete, hogy egy ilyen semmitmondó épületért szerintem nem kár. Nem lehet a belvárosban parkolni.

 

F. András: A "semmitmondó" nem a legjobb szó a Szolnoki Rádióval kapcsolatban. Számomra sokkal inkább a "parkolóház" tartozik ebbe a kategóriába. A Rádió mindig több mint egy épület. Ami azt illeti, ez egy nagyon jó arányú kis szocreál épület (ld. még "sztálinbarokk"). Mindenképp a javára írható, hogy nem tett erőszakot az alacsony beépítésű környéken. Akad ennek a távolodó korszaknak néhány szép példája Szolnokon: a Ságvári krt. lakóépületei vagy a Néplap és Hírlapkiadó egykori székháza. Amikor kesergünk, hogy Szolnokon a hatvanas-hetvenes évek városépítése milyen könyörtelenül járt el az akkor letűntnek számító múlt értékeivel, akkor érdemes volna nekünk is felmérnünk a ránk maradt értékeket. Hátha találunk olyat, amire mi jobban vigyázhatunk, különösen a buszpályaudvar tetejére épült borzalom árnyékában.

 

B. László: A Szolnok TV beköltözhetett volna és megmarad egy ikonikus épület.

 

F. András: Biztos vagyok benne, hogy a Damjanich Múzeum vagy a könyvtár (médiatár?) is tudná hasznosítani.

 

K. Zoltán: Szerintem most is a Szolnok TV-t kellene odaköltöztetnie a művelődési házból, ahova annak idején kényszerből került, és ahova funkcionálisan nem való. Ezzel együtt meg kellene vizsgálni, hogy a művelődési ház nagyterme (Liszt-terem) belső átalakítással bővíthető-e, vagy emeleti oldalpáholy a terem jobb oldalán (esetleg erkély a nézőtér hátsó része fölött) kialakítható-e, mert jelenleg ez a legnagyobb előadóterem a városban, ami szűk. A felszabaduló és így megmaradó helyiségekből lehetne közösségi tereket vagy kiállítótereket kialakítani, ahogy régen is volt (már ha ez szükséges). Parkolási problémákra mélygarázst, vagy teremgarázst, esetleg emeletes parkolóházat az SZTK parkoló és a Pelikán szálló között, a vasútállomás mellett, a Fiumei út végén, a barakksor helyén lehetne kialakítani (bár utóbbinak a közlekedési kapcsolata nagyon rossz). Apróbb lépésekkel is lehet parkolót kialakítani, mondjuk a piac és a Kolozsvári út közötti átjáró mellett nemrégiben elbontott régi ház helyén, ami közúti kapcsolattal javítana a Kolozsvári út forgalmi helyzetén is.

 

N. Zoltán: A városvezetés részéről igen nagy szükség lenne szemléletbeli frissítésre, többek között a közlekedésszervezési - ennek kapcsán a parkolási - témában is. A cikkben remek, ésszerű meglátásokat olvastam. Persze, mivel ez unortodox, hasonlít más, fejlettebb mintákra, és főleg mivel más ötlete, kevés esélyt látok a megvalósulásra.

Hasonló vita kapcsán már leírtam: köszönöm a hozzászólásokat, még ha nem is értünk egyet. A kommentelők ugyanis azt bizonyítják számomra, hogy sokan nemcsak élni akarnak ebben a városban, de jogot formálnak arra is, hogy beleszóljanak a jövőjébe és a fejlődésébe.

Azt az egyet sajnálom, hogy sokan csak a Facebook-ra kikerülő, a cikkekhez tartozó bevezető - lead - alapján mondanak sommás véleményt, és a cikket még véletlenül sem olvassák el. Bár nekik feleslegesen írom le, de azért összefoglalnám:

1. A volt MR Szolnoki Rádió épületét a város épített örökségének megmentendő darabjának tartom. Mint írtam, szinte az utolsó "szocreál" vagy "sztálinbarokk" épületünk.

2. Szerintem a 21. században nem fölfelé építünk parkolókat, hanem lefelé, azaz parkolóházak helyett mélygarázsokban kellene gondolkodni. Még akkor is, ha az a beruházónak drágább. A város közösségének ugyanis hasznosabb.

3. A buszpályaudvar és a piac környéke, azaz a belváros tele van olyan helyekkel - a cikkben többet is említettem -, amelyekre nagyobb és a környezetet pozitívabban befolyásoló mélygarázsokat lehetne építeni.

4. Szolnokon, amikor nem ingyenes a parkolás, egyáltalán nincs kevés parkolóhely. Sőt! Csak képtelenek vagyunk leszokni arról, hogy mindenhová autóval menjünk. Többnyire egy autóban egyedül ülve. Ami látszólag praktikus és kényelmes annak, aki a volánnál ül, a valóságban nem jó se neki, se a lakóhelyének.

Kíváncsian várom, mi lesz a volt rádió épületének a sorsa. Vajon megkérdezik a szolnokiakat, vagy majd csak akkor ocsúdunk, amikor kész tények elé állítottak bennünket a választottaink?

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Szapáry út 1899-ben
Lehet, hogy Csuday Miczike őnagysága az előző századfordulón már képeslapgyűjtő volt? Avagy a budapesti Szapáry utcában lakó hölgy gyűjtötte az azonos nevű utcákat mutató anzikszokat? Netán csak kötődött Szolnokhoz? Mindenesetre egy fiatalember kedvességének köszönhetően fennmaradt ez az 1899-ben készült szolnoki kép.

Az Album további képei
 

AKB

Bunkómegálló
A képen nem parkoló, hanem a Szapáry utcai buszmegálló látható. És persze nem buszok, hanem személyautók lettek megörökítve, amelyek között csak annyi a különbség, hogy az első csupán pár percre, a második néhány másodpercre, a harmadik pedig jóval hosszabb ideig várakozott ott. Szolnokon nincs már ebben semmi különös. Mondhatni, itt ez a természetes. Pár másodperccel a fotózás előtt a szabálytalankodók miatt egy csuklós busz nem fért be ebbe a megállóba. A sofőr mit tehetett? Elállta a Szapáry forgalmát. És a mögötte jövő autók? Hát így élünk mi Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Lakásépítés záróköve
Szerte a világban találhatunk olyan záróköveket, amelyek egy-egy nagyobb építkezés befejezésének állítanak emléket. Szolnokon is van néhány ilyen, köztük például a Thököly úti négyemeletes szalagházon, 1972-ben elhelyezett.

A Szoborpark további képei