Levéltár

Például vízvisszatartás

2019. szeptember 02.


A klímaváltozás ellen helyben küzdeni várostervezés és akarat kérdése. Legalábbis ez derül ki egy volt szolnoki lakos Klímaváltozás Szolnokon című cikkhez fűzött megjegyzéseiből.

Szerintem nagyon jól összefoglaltad a Klímaváltozás Szolnokon (http://www.blogszolnok.hu/naplom_klimavaltozas_szolnokon) című cikkben a fő feladatokat: esővíz visszatartás és zöldítés, és ez a kettő össze is kapcsolódik.

A csapadékvíz helyben (az ingatlanon) tartására a legjobb megoldás, ha a csatornába vagy az utcára vezetett vízért fizetni kell. A bevezetés ellenőrzésére már fejlett technológiák állnak rendelkezésre. A díj önmagában komoly ösztönzőt ad, a konkrét megoldást majd kitalálja az ingatlan tulajdonos, nyilván jó, ha ehhez infót kap, pl. a megoldási lehetőségekről. Ha valakinek van kertje, tudja tartályban gyűjteni a vizet vagy rögtön a kertbe szivárogtatja. A társasházaknál ez egy nehezebb kérdés, de nem lehetetlen. Az önkormányzatnak pedig okos várostervezéssel kellene készülnie, rengeteg gyorsan megtérülő megoldás van ma már. pl. http://nwrm.eu/

A másik oldalon a városi hősziget jelenség áll. Ahogy te is írtad, a helyzet fokozódik, egyre gyakrabban és egyre nagyobb meleggel fogunk szembesülni. Erre a városi zöld és kék (tavak) felületek nyújtanak megoldást. Szolnok abban a szerencsés helyzetben van, hogy ott a Tisza és talajvíz is van bőségesen (pont a Tisza miatt), mindezekhez rengeteg be nem épített tér is társul. Egy ilyen helyen a vízvisszatartás és nem ivóvízből történő bőséges locsolása a zöld/kék felületeknek városi szinten is pár fokkal tudja csökkenteni a nyári csúcshőmérsékleteket. A kulcs egyébként a párologtatás, ami energiát vesz igénybe és így arra megy el a napenergia, nem pedig a talaj és az épületek melegítésére.

A csatornával párhuzamos csapadékvízgyűjtő rendszer kialakítása a legdrágább megoldás. Ennek ellenére sok helyen van már ilyen, talán Szolnok egy részén is, ezt nem ismerem. A legolcsóbb és egyben hatásos megoldás is a helyi víz visszatartás. Itt egy kép, amit egy kis német városban, Iserlohnban lőttem nemrég. Kell hozzá pár száz négyzetméter és a környék csapadékvizét ide lehet vezetni, innen majd szépen a talajba szivárog és ellátja vízzel a környékbeli fákat is.

Várostervezés és akarat kérdése. Persze ebből kevesebbet lehet zsebre tenni, mint a térkövezésből.

Kis András

egykori szolnoki lakos

a Budapesti Corvinus Egyetem REKK Vízgazdasági Csoport munkatársa

Köszönöm. Mert azt hiszem, erről beszélnünk kell. Sokat és sokszor.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

"Fontos" épület
A Kossuth Lajos utca és a mai Kellner Gyula sarkán álló irodaház nem szépsége vagy különleges építészeti megoldásai okán fontos, hanem mert ebben alakították leginkább Szolnok mai arculatát. Amin lehet vitatkozni, de változtatni csak lassan és nehezen.

Az Album további képei
 

AKB

Megbízható (?) hirdető
Tudom, hogy hirdetni (is) nehéz. És drága. Meg mindent meg lehet oldani okosban (is). De szerintem nem éppen a megbízhatóság jele, ha egy "mester" az utcai fákat rakja tele rajzszöggel felerősített hirdetésekkel. Pancser hatása van a dolognak. Én biztos, hogy nem engedném be a lakásomba. Magyarázkodni persze lehet, de szerintem erre nincs mentség. Le kellene szedni ezeket a hirdetéseket, mielőtt utcai a szemét lesz belőlük!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mit üzen egy tábla?
Szerényen húzódik meg a Gutenberg tér legrégebbi lakóházának falán az az emléktábla, amely a Rákóczi-szabadságharc egyik szolnoki eseményét idézi. Ha akarom, akár érdekes üzenete is lehetett 62 éve a táblának, ami előtt ma már nem nagyon emlékezik senki.

A Szoborpark további képei