Levéltár

Nem majális

2023. május 01.


A Tiszaligetből kipaterolt majálisról szóló "A múltat végképp eltörölni" című írást április közepe óta sokan olvassák és kommentelik. Azt hiszem, nemcsak azok, akik osztják a benne leírtakat.

2023. április 18-án jelent meg a blogSzolnok Naplóm rovatában "A múltat végképp eltörölni" című jegyzet az alábbi bevezetővel:

Kísérteties hír járja be Szolnokot, miszerint az idei majálist nem a hat évtizeden át megszokott helyszínen, a Tiszaligetben rendezik, hanem a Tallinn városrész Ormos Imre parkjában. A magyarázat talán hamarosan megjelenik, bár az igazi okokat jobb, ha magunk próbáljuk kitalálni.

http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_multat_vegkepp_eltorolni

A cikket már aznap is nagyon sokan olvasták - április legolvasottabb cikke lett -, de azóta is látható, hogy sokan még megtalálják. Miként a közösségi felületen is nagy elérést produkált, ami egyben rengeteg kommetet is jelentet, amelyekből az alábbiakban egy kis csokor.

 

M-né Magdi: Szomorú hír, de nagyszerű írás!

D. Lászlóné: Remek írás

M-né Sz. Ildikó: Ezek szerint nem nézték meg Szolnok közlekedési térképét sem. A Tiszaliget relatíve központi helyen van, szinte minden városrészből könnyen megközelíthető. Azt is mondhatnám, ezzel a döntéssel azt üzeni a városvezetés, hogy a többségnek nem jár a majális - mert szűk helyen rendezik - még a munka alapú társadalomban sem.

F. Ferenc: Ideológiát mindenki és mindenre tud gyártani. Nem szükséges "ideológusnak" lenni. Csak végtelen hiszékeny és naivnak kell látszódni, és máris megvalósul a "projekt" célja.

S. Ernő: Nem szavazott meg a város hét millió Ft-ot. Ellenben, ha megnéznénk a város bérköltségét, akkor lenne olyan ember, akinek a bére ezt futotta volna, és még további sok tíz milliót spóroltunk volna azon, ha az illető állása egész évre megszűnik. Vajon igaz lehet-e, hogy az 1700 élsportoló és szervezete évente 800 millióba kerül a városnak? Ebből és az írásból is látszik, kinek mi a fontos.

H. Zoltán: Szégyen a szolnoki vezetés. Lealacsonyították ezt az ünnepet is egy házibuli színvonalára.

Á-N Krisztina: Minden jót tönkretesznek?

Z-né Erzsébet: Miért kell egy jól bevált, évtizedekig megszokott, mindennek helyt adó, tágas, mindennek helye volt területet megváltoztatni? Erre volt igényük az embereknek? Ezt a helyet már nagyon sokan ismerték, kedvelték, szerették. Ami jó volt! Akik nem itt laktak, országos szinten is tudták, merre, hol van. Milyen indokkal változtatják meg? Kinek van útjába? A másik említett helyet alig ismerik, sőt, nagyon kevesen, a szolnokiak sem tudják, merre van. (...) Az a hely a gyerekeknek készült, maradjon is az. Tartsuk meg a jó szokásunkat, legalább ez ügyben is! A tiszaligeti strandot mikor óhajtják már átadni? (...)

V. István: A május 1-jét alapvetően nem a hatalom szervezte, hanem maguk a dolgozók. Persze ez a szocializmusban más volt, és némiképpen ezt örökölte meg a rendszerváltás utáni világ. Eleinte még a szakszervezet volt, amelyik a szervezést felvállalta, de az erejének a csökkenését is jelezte, hogy inkább átengedi az önkormányzatnak. Az önkormányzat azon az alapon szervezte tovább, hogy ez végül is egy kulturális hagyománnyá vált. A politikai kötöttségét megszüntette azzal, hogy átkeresztelte "családivá", felismerve, hogy bár még a munkahelyi kollektívák jelen vannak, ha csökkenő mértékben is, de alapvetően családi programmá vált. Mint minden olyan program, amit a hatalom szervez meg a népnek a nép helyett egyre inkább kiüresedik, elveszíti az ünnep jellegét és egyre inkább a falusi búcsúk kirakodóvásárává válik. Ezeket a vásárokat más formában és alkalmakkor megtartják, így egy, ha kiesik, pótolják több más új alkalommal. Ugyanakkor a lakosság számára megmaradt közterületnek a Liget és valós igényei szerint azt csinál ott, amit akar, csak éppen sok máshoz hasonlóan ezt a hatalmi pozícióban lévő önkormányzat már nem támogatja.

V. Lajos: Látható lenne a Tiszaligeti Fürdő körüli töketlenkedés.

K. József: (...) Ha a szolnoki nem létező látszat-szakszervezeteknek jó így (mert elsősorban nekik kellene szervezni), akkor inkább ne erőltessük. Nem tudom, hogy eddig milyen tömeg volt a Ligetben, mert engem eddig is elcsábítottak családi és baráti programok.

E. György: Azt ugye észrevettétek, hogy az ünnepeken szokásos közintézmények és főbb utak-terek fellobogózása is elmaradt?

Messze vagyunk még attól, hogy a 2023-as szolnoki majálist/családi majálist objektíven értékeljük, de ami késik, nem múlik. A hatalmas világhálós adok-kapok, amit részben ez az írás is keltett viszont azt mutatja, hogy senki sem számított ekkora felháborodásra, miként a Tallinnban csupán városrésznyi résztvevőre sem. Azt talán már most is tényként kezelhetjük, hogy itt valami nagyon félrement.

Fenntartom a véleményem, hogy a múltat nem így kellene eltörölni. Miként osztom a szakszervezetek szerepét feszegető fenti véleményeket is. Az pedig tényleg felháborító, hogy már egy ünnep fellobogózásra sem futja a sikeres városnak.

Ha már más nem marad, akkor legalább nevessünk magunkon. Végre van szolnoki vicc:

"Hol rendezi Szolnok az idei augusztus 20-ai légiparádét? - Á. Csaba nappalijában."

Bocsánat! Vannak viccek, amiken inkább sírni kellene, de a magyar túlélés záloga, immár évszázada, hogy legalább röhögni tudunk a magunk nyomorán.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bontás a Beloianniszon 1965-ben
A kép jobb felső sarkában, felénk a nagy tűzfalával néző ház az egyetlen, amely e fotón megörökített épületek közül még ma is megtalálható Szolnokon. Ez a kép 1965 márciusában készült az akkori Beloiannisz út és Hősök tere sarkáról. Ahová évtizedekkel később épült bankszékház.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei