Levéltár

Kiegészítések

2022. november 20.


Az szolnoki ötvenhatos emlékhelyről november 4-én jelent meg írás a Szobor Park Szolnok (SZPSZ) rovatban, amihez két fontos kiegészítés érkezett az emlékpark születését megidézve.

Az eredeti cikk linkje:

http://www.blogszolnok.hu/szoborPark_szolnoki_otvenhatosok_emlekhely

 

Szalóki István a blogSzolnok Facebook profilján kommentelte a cikket

Némi kiegészítésem a leírtakhoz. 2005. január 20-án, egy nyilvános eseményen a Szolnokért Egyesület elnökeként közöltem: "(...) az egyesület kezdeményezi és élére áll egy, a városhoz méltó 1956-os emlékmű létesítésének és 2006. október 23-án, a forradalom 50. évfordulója alkalmával történő felavatásának."

Az ezt követő bő egy évben az e tárgyban történteket a "Lesz új '56-os emlékmű Szolnokon? Egy koszorúzástól egy közgyűlésig..." című 28 oldalas leírásban (+21 melléklet) foglaltam össze. Ennek e helyen történő közlése nem lenne célszerű, mellőzöm. 2005 elején az önkormányzat "felvállalta" a javaslat megvalósítását (bizonyára jónak tartotta a megvalósítás "élére állni", és az események alakulását kézben tartani), de a közgyűlés a megvalósításra vonatkozó előterjesztést a 2006. február 23-i ülésén visszavonta. Ennek látszólagos (...) oka: a közgyűlés Simon Ferenc szobrász - zsűri által kiválasztott - alkotásának felállítása esetén az 1989-ben elhelyezett kopjafa eltávolítását szükségesnek tartotta, én viszont - úgy érzem, nem kell megmagyarázni az okát - ragaszkodtam annak megmaradásához. Így az 50. évforduló alkalmával tervezett, az egyesület által kezdeményezett emlékmű/szobor elkészítése, felállítása sajnos elmaradt.

Az 52. évforduló alkalmával már kevésbé tartottam aktuálisnak egy nagyobb alkotás felállítását. Egy szerényebbet viszont (csak azért is!?) igen. 2008-ban - nem véletlenül - a recski kőbányában Pataky Bélával választottuk ki a sziklát, amelyre a (szokványos szimbólumok helyett) a szolnoki '56-os események egyik epizódjának a domborművön történő megörökítését tarottam célszerűnek.

Később - egy javaslatomat követően - az önkormányzat képviselőtestületének a döntése értelmében kapta a Szent István park ezen része az Ötvenhatosok emlékparkja nevet. Az ezt jelző - általam s.k. elhelyezett, lebetonozott - szabálytalan alakú kő az új szolnoki országzászló készítéséhez megrendelt süttői mészkő egy darabja, amelyre a két szót - a "magán megrendelésemre" - ugyanaz a püspökladányi kőfaragó véste fel, aki az országzászlóval kapcsolatos munkát végezte.

A parkban egy felújítást már aktuálisnak tartok. Igyekszem majd valamit tenni ennek megvalósítása érdekében.

 

Csala Lajos e-mailben reagált

Kedves Bajnai Úr! Köszönöm, hogy a szolnoki szoborpark cikkében megemlékezett az öcsémről, Csala Sándorról, aki annak idején elkészítette a terület és az emlékmű terveit, engedélyeztette, majd személyesen is részt vett az építésben. (Mellesleg az öcsém az Országos Választmány tagja is volt, az MDF egyik alapító tagja, meg két cikluson keresztül önkormányzati képviselője is Szolnokon, sőt az egyikben frakcióvezető is.)

Az ezzel kapcsolatos összes iratot én halála után átadtam megőrzésre Petronyák Lászlónak, aki annak idején az MDF színeiben országgyűlési képviselő is volt, sok egyéb korabeli relikviával együtt (MDF-es zászlók, pólók, kitűzők, jelvények, Antall miniszterelnök úr emlékéremmel, plakettekkel, fényképekkel, városházi iratokkal stb.) remélem, még nála ezek ma is fellelhetők. (...)

Még egyszer köszönet.

Mindkét úrnak - Szalóki Istvánnak és Csala Lajosnak is - köszönöm a kiegészítéseket.

Azt gondolom, a közelmúlt helytörténeti eseményeinek rögzítése az ilyen megjegyzések, kommentek, illetve a Szalóki úr által említett összeállítások és a Csala úr által jelzett emléktárgyak megőrzése nélkül szinte lehetetlen, és nem most, hanem néhány év és évtized múlva fognak nagyon hiányozni. Mert ezek olyan "apróságok" egy város történetében, amelyek elkerülik a hivatásos múltőrzők figyelmét véges kapacitásaik miatt. Így nem marad más, mint a civil kurázsi. Saját múltunk megőrzése magunk által.

Ezt a Levéltár bejegyzést éppen ezért utólag belinkelek a Szolnoki ötvenhatos emlékhely című cikk alá, hogy ott is megtalálható legyen.

Köszönöm a kiegészítéseket.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kádári konszolidáció
Hajlok rá, hogy a Magyar utcát a Kossuth tér felől lezáró, a hatvanas évek elején épült társasház a maga idejében és műfajában Szolnok egyik legszebb lakóépülete volt. Ezért sem lehetett véletlen, hogy viszonylag sok fotó készült róla az átadása után. A Fortepanon különösen szép, az épületet majdnem egészben mutató kép található. Sok apró érdekességgel.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei