Levéltár

Igen, Szanda!

2021. május 23.


A Fortepan 67009-es számú helymeghatározás nélküli fotójáról bizton állíthatjuk, hogy Szandaszőlősön készült. A blogSzolnok olvasóinak köszönhetően a rendőr és négy gyerek nevét is tudhatjuk.

Egy hete jelent meg a blogSzolnok Levéltár rovatában a Magyar Rendőr 1983-ban készült fotója, amit a kitűnő Fortepan őriz a következő kulcsszavakkal: "rendőr, gyerek, Skála áruház, kerékpár".

A háttérben lévő épület alapján gyanús volt, hogy a fotó Szandaszőlősön készült, de mivel a szocializmus éveiben több helyen épültek típustervek alapján intézmények (is), a helyszínről csak úgy bizonyosodhattunk meg, ha a kép szereplői közül valaki magára ismer.

Néhány órával a cikk megjelenése után ez megtörtént.

 

P. Tibor

Ez bizony Szandaszőlős. Az a művház, oda jártunk tornaórára. Mellette a könyvtár, ott szakköröket is tartottak. A rendőrt Novák Szilveszternek hívták, ő volt ott a KMB-s (körzeti megbízott - a szerk.). Tiszapüspökiből járt át, mivel ott lakott. Őt személyesen ismertem. A művházzal szemben van az iskola a mai napig. Én is oda jártam.

 

Sz. Andrea

Ha nem csal a szemem, akkor a legutóbbi szandai fotón az osztálytársaim is láthatóak. (Sinka József, Kemény Ferenc, Liska Móni - akiket felismertem.) 1986-ban végeztünk. Ránézésre hatodikosak lehetünk a képen.

 

Bohané Liska Mónika

Hát igen, ezen a képen több volt osztálytársammal együtt vagyunk láthatóak Szandaszőlősön a művház/könyvtár előtt. Hogy a rendőr bácsi miért volt ott, nem tudom. Tippelnék, hogy 1983 tavaszán - öltözet alapján - lehetett, mert május derekától én már nem voltam az országban.

Én a második sorban a középső barna hajú lány vagyok, bár nem sok látszik az arcomból. Majdnem mindegyik gyereknek tudom a nevét. A szandai suliba jártunk, és a képen négyen a szemben lévő lakótelepen nőttünk fel. De hogy ki a rendőr, és miért készült a kép, azt nem tudom. Annak idején nagyon sokat bandáztunk, bicikliztünk, élveztük a gyerekkort. Sok szép emléket őrzök erről.

Köszönöm a hozzászólásokat.

Ezek alapján nincs más dolgom, mint jelezni a kiváló Fortepan szerkesztőinek, hogy a 67009-es fotót sorolják át a szolnoki képek közé is, illetve a kulcsszavak között a Szandaszőlős, Szolnok és a művelődési ház kifejezések is jelenjenek meg.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Kossuth terünk '73 körül
A kép előtere talán egy pillanatig zavaró lehet, bár az sem kevésbé érdekes, hogy a Táncsics utcából még hiányzik a HEMO. Jobban megnézve persze más érdekességet is felfedezhetünk ezen a Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat archívumába tartozó, a szolnoki levéltárban őrzött fotón.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei