Levéltár

Igen, Szanda!

2021. május 23.


A Fortepan 67009-es számú helymeghatározás nélküli fotójáról bizton állíthatjuk, hogy Szandaszőlősön készült. A blogSzolnok olvasóinak köszönhetően a rendőr és négy gyerek nevét is tudhatjuk.

Egy hete jelent meg a blogSzolnok Levéltár rovatában a Magyar Rendőr 1983-ban készült fotója, amit a kitűnő Fortepan őriz a következő kulcsszavakkal: "rendőr, gyerek, Skála áruház, kerékpár".

A háttérben lévő épület alapján gyanús volt, hogy a fotó Szandaszőlősön készült, de mivel a szocializmus éveiben több helyen épültek típustervek alapján intézmények (is), a helyszínről csak úgy bizonyosodhattunk meg, ha a kép szereplői közül valaki magára ismer.

Néhány órával a cikk megjelenése után ez megtörtént.

 

P. Tibor

Ez bizony Szandaszőlős. Az a művház, oda jártunk tornaórára. Mellette a könyvtár, ott szakköröket is tartottak. A rendőrt Novák Szilveszternek hívták, ő volt ott a KMB-s (körzeti megbízott - a szerk.). Tiszapüspökiből járt át, mivel ott lakott. Őt személyesen ismertem. A művházzal szemben van az iskola a mai napig. Én is oda jártam.

 

Sz. Andrea

Ha nem csal a szemem, akkor a legutóbbi szandai fotón az osztálytársaim is láthatóak. (Sinka József, Kemény Ferenc, Liska Móni - akiket felismertem.) 1986-ban végeztünk. Ránézésre hatodikosak lehetünk a képen.

 

Bohané Liska Mónika

Hát igen, ezen a képen több volt osztálytársammal együtt vagyunk láthatóak Szandaszőlősön a művház/könyvtár előtt. Hogy a rendőr bácsi miért volt ott, nem tudom. Tippelnék, hogy 1983 tavaszán - öltözet alapján - lehetett, mert május derekától én már nem voltam az országban.

Én a második sorban a középső barna hajú lány vagyok, bár nem sok látszik az arcomból. Majdnem mindegyik gyereknek tudom a nevét. A szandai suliba jártunk, és a képen négyen a szemben lévő lakótelepen nőttünk fel. De hogy ki a rendőr, és miért készült a kép, azt nem tudom. Annak idején nagyon sokat bandáztunk, bicikliztünk, élveztük a gyerekkort. Sok szép emléket őrzök erről.

Köszönöm a hozzászólásokat.

Ezek alapján nincs más dolgom, mint jelezni a kiváló Fortepan szerkesztőinek, hogy a 67009-es fotót sorolják át a szolnoki képek közé is, illetve a kulcsszavak között a Szandaszőlős, Szolnok és a művelődési ház kifejezések is jelenjenek meg.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nagykanyar a másik irányból
Szigeti Henrik udvari fényképész a XX. század első éveiben nem volt rest kicipelni hatalmas masináját az Újvárosba, hogy azt a Tisza-parton felállítva készítsen panorámaképet Szolnokról. Így születhetett ez a ritka perspektíva a három templomról.

Az Album további képei
 

AKB

Szolnok főtere
Biztos, hogy csak engem zavar a Kossuth téri galambürülék "kiállítás". Mert az úgynevezett rendezvénytéri tető alatt (a Múzeum étterem előtt) lévő mintázat nem egy-két napja, hete vagy hónapja alakult ki. Rajzolódik zavartalanul a város főterén. Ott, ahol vendégek, gyerekek, szolnokiak sétálnak. Tudom, ha zavar, ne megírjam, hanem takarítsam fel. Bár inkább azt javasolnám, hogy egy hálóval vagy tüskesorral vessen véget a galambhotelnek az építmény gazdája.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mária-szobor
A szeptember 12. óta, a Máira utca belvárosi templom felőli végén ismét álló Mária szobrot először 1847. május 24-én állították fel Szolnokon. Bő másfél évszázaddal később, közadakozásból felújították, és eredeti helyétől kicsit távolabb, újból felállították.

A Szoborpark további képei