Levéltár

Igen, Szanda!

2021. május 23.


A Fortepan 67009-es számú helymeghatározás nélküli fotójáról bizton állíthatjuk, hogy Szandaszőlősön készült. A blogSzolnok olvasóinak köszönhetően a rendőr és négy gyerek nevét is tudhatjuk.

Egy hete jelent meg a blogSzolnok Levéltár rovatában a Magyar Rendőr 1983-ban készült fotója, amit a kitűnő Fortepan őriz a következő kulcsszavakkal: "rendőr, gyerek, Skála áruház, kerékpár".

A háttérben lévő épület alapján gyanús volt, hogy a fotó Szandaszőlősön készült, de mivel a szocializmus éveiben több helyen épültek típustervek alapján intézmények (is), a helyszínről csak úgy bizonyosodhattunk meg, ha a kép szereplői közül valaki magára ismer.

Néhány órával a cikk megjelenése után ez megtörtént.

 

P. Tibor

Ez bizony Szandaszőlős. Az a művház, oda jártunk tornaórára. Mellette a könyvtár, ott szakköröket is tartottak. A rendőrt Novák Szilveszternek hívták, ő volt ott a KMB-s (körzeti megbízott - a szerk.). Tiszapüspökiből járt át, mivel ott lakott. Őt személyesen ismertem. A művházzal szemben van az iskola a mai napig. Én is oda jártam.

 

Sz. Andrea

Ha nem csal a szemem, akkor a legutóbbi szandai fotón az osztálytársaim is láthatóak. (Sinka József, Kemény Ferenc, Liska Móni - akiket felismertem.) 1986-ban végeztünk. Ránézésre hatodikosak lehetünk a képen.

 

Bohané Liska Mónika

Hát igen, ezen a képen több volt osztálytársammal együtt vagyunk láthatóak Szandaszőlősön a művház/könyvtár előtt. Hogy a rendőr bácsi miért volt ott, nem tudom. Tippelnék, hogy 1983 tavaszán - öltözet alapján - lehetett, mert május derekától én már nem voltam az országban.

Én a második sorban a középső barna hajú lány vagyok, bár nem sok látszik az arcomból. Majdnem mindegyik gyereknek tudom a nevét. A szandai suliba jártunk, és a képen négyen a szemben lévő lakótelepen nőttünk fel. De hogy ki a rendőr, és miért készült a kép, azt nem tudom. Annak idején nagyon sokat bandáztunk, bicikliztünk, élveztük a gyerekkort. Sok szép emléket őrzök erről.

Köszönöm a hozzászólásokat.

Ezek alapján nincs más dolgom, mint jelezni a kiváló Fortepan szerkesztőinek, hogy a 67009-es fotót sorolják át a szolnoki képek közé is, illetve a kulcsszavak között a Szandaszőlős, Szolnok és a művelődési ház kifejezések is jelenjenek meg.

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Három szoborral ezelőtt
Egy családi albumból került hozzám a mellékelt fotó, ami azért érdekes számomra, mert eddig sehol nem találtam utalást arra, hogy nagyjából a mai Zounuk ispános szökőkút helyén egy ilyen emlékhely lett volna korábban.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kanizsa Tivadar-szobor
A szolnoki kötődésű, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóról tanuszodát és tantermet is elneveztek már a városban. Közös emléktáblán látható portréja a megyei múzeum épületében, önálló szobra pedig a Vas utcában áll.

A Szoborpark további képei