Levéltár

Domborműkeresés

2020. augusztus 22.


Ismét szegényebbek lettünk címmel írtam a Boldog Sándor István körút elején lévő házakról eltűnt domborművekről. A rendőrség nyomoz. Két dombormű előkerült. És már tudom, ki és mikor készítette a szobrokat.

Május elején megdöbbenve tapasztaltam, hogy az egykori Ságvári körút piaccal szemben lévő házainak lépcsőházai fölül, egy kivételével eltűntek az állatokat mintázó domborművek. A május 12-én megjelent "Ismét szegényebbek lettünk" című cikket rengetegen olvasták, megosztották és sokan reagáltak is.

 

K. Ernő János: Én azt hallottam, hogy azért voltak azok a jelek a kapuk fölött, hogy a gyerekek ne tévedjenek el hazafelé menet. Olyan egyforma épületek azok. Akkor még nem voltak panelok, ez volt Szolnokon az első szovjet típusú lakótelep. Kár, hogy eltüntették a jeleket a kapuk fölül.

 

S. Róbert: Nem kívánok ellenségeket gyűjteni magamnak (még többet), tehát maradjunk annyiban: városvezetésünknek, "az illetékeseknek" nem erőssége az épített környezet védelme.

B. Pál: Jó anyagból volt a fémgyűjtőknek.

 

U. Mária: A 10-es lépcsőházban lakunk. Nem a társasház szereltette le. Ellopták. Most próbáljuk kideríteni. Az üzleteket és néhány tulajdonost kérdeztünk. Senki nem látott semmit.

 

I. Lajos: Felháborító

 

K. Zoltánné: De jó lenne, ha megkerülne!

 

M. Sándor: Ez a lopás kategóriája! A Spar-nál lévő kamera nem láthatott valamit?

 

Á. Zsuzsanna: Mikor, ki és hogyan tüntette el?

 

A lemezdomborítás technikájával készült hat szoborból öt tűnt el a Boldog Sándor István körút 6-16. számú lépcsőházi ajtói fölül. Hogy pontosan mikor, nem lehet tudni, mert sem a házakban lakók, sem az utcára nyíló üzletekben dolgozók nem vettek észre semmit. A piacnál lévő kamera felvételét meg csak 5 napig őrzik.

Az azonban biztos, hogy a domborművek leszedése némi szakértelmet, szerszámokat, létrát és minimum két embert igényelt. Tehát észrevétlenül, csak véletlenül arra járva nem lehetett leszedni őket. Sőt, talán az is kijelenthető, hogy órákat vett igénybe.

Miként azt is fontos rögzíteni - mindenféle gyanúsítgatás nélkül -, hogy a14. és 16. számú lépcsőházakat a domborművek eltűnése idején hőszigetelték, és onnan is leszerelték a kapu fölötti díszeket. Ráadásul Győrfi Mihály, a körzet önkormányzati képviselőjének közbenjárására, a cikk megjelenése után, a kivitelező hirtelen meg is találta a két domborművet. Amelyeket - meg nem erősített információk szerint - a rendőrség lefoglalt.

 

A rendőrség ugyanis nyomoz.

A Szolnoki Rendőrkapitányságnak május 12-én írt levelemre a következő válasz érkezett a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától:

"Tisztelt Szolnoki Rendőrség!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy ki tehet feljelentést a Boldog Sándor István körút 6-16. számú házak bejárata fölül eltűnt, legalább 70 éves domborművek ügyében?

Lakónak, érintettnek kell lennie, vagy én, mint szolnoki lakos, ezt megtehetem?

Továbbá arról is érdeklődnék, hogy a környéken (a piacnál) lévő térfigyelő kamerák meddig őrzik a felvételeket, van-e arra esély, hogy esetleg az elmúlt 1-3 hónap meglegyen, és vissza lehessen keresni, mi is történt ezekkel a fémszobrokkal?

Köszönöm a segítségüket!"

Tájékoztatom, hogy az Ön által említett ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság 2020. május 14-én lopás vétség miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el. Tájékoztatom továbbá, hogy a Büntetőeljárásól szóló 2017. évi XC. törvény 376. § (1) bekezdése alapján közvádra üldözendő bűncselekmény miatt bárki tehet feljelentést. A térfigyelő kamerák által rögzített felvételek 5 munkanapig kerülnek megőrzésre.

A fenti levélre természetesen válaszoltam:

"Köszönöm a válaszát.

Érdeklődnék, hogy a nyomozás állásáról, eredményéről mikor érdemes kérdezni? Mert úgy tűnik, sokakat izgat az eltűnt domborművek ügye."

Ismételten tájékoztatom, hogy a Szolnoki Rendőrkapitányság 2020. május 14-én lopás vétség miatt feljelentés-kiegészítést rendelt el, melynek határideje egy hónap. A feljelentés-kiegészítést a nyomozó hatóság akkor rendel el, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a nyomozás elrendeléséről, a feljelentés elutasításáról nem lehet dönteni.

A fentiekre figyelemmel javaslom, hogy a feljelentés-kiegészítés határidejének lejártát követő egy hónap elteltével, azaz 2020. június 14-én érdeklődjék ismételten az ügy állásáról.

 

Június 16-án ismét érdeklődtem

"Korábbi levelezésünk és a mellékelt válaszuk alapján szeretnék érdeklődni a szolnoki Boldog Sándor István utca elejéről, a piaccal szembeni társasház ajtói fölül eltűnt domborművek kapcsán folytatott nyomozás eredményéről.

Milyen eredményre jutottak? Előkerültek-e a közel hetvenéves domborművek?

Hány embert hallgattak ki az ügyben, vagy milyen nyomozati munka folyt?

Zajlott-e valahol helyszíni kiszállással felderítés?

Milyen stádiumban van az ügy?"

Tájékoztatom, hogy az Ön által említett ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság 2020. június 15-én - feljelentés-kiegészítés elrendelését követően - rendelt el nyomozást, melynek jelenlegi szakaszában a bizonyítékok felderítése történik. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt jelenleg nem áll módunkban közölni.

 

Július 20-án ismét érdeklődtem, elküldve a június 16-ai kérdéseimet:

Tájékoztatom, hogy az Ön által említett ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság 2020. június 15-én - feljelentés-kiegészítés elrendelését követően - rendelt el nyomozást, amely jelenleg felderítési szakban van, ami során a bizonyítékok felderítése (adatgyűjtés, tanúkutatás, kihallgatás, lehetséges értékesítési helyek ellenőrzése és szakértő kirendelés), valamint az eddig beszerzett adatok és információk értékelése történik. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb újabb információt továbbra sem áll módunkban közölni.

 

Augusztus 17-én ismét levelet írtam, amire a következő válasz érkezett:

A Szolnoki Rendőrkapitányság a Boldog Sándor István körút elejéről eltűnt domborművek ügyében elrendelte a nyomozást. A nyomozás érdekeire való tekintettel további információt jelenleg nem áll módunkban közölni.

 

Itt tartunk most.

De azért az ürömben van egy kis öröm is!

Július végén levelet kaptam Szabó Pétertől, aki az általam nagyra becsült Köztérkép.hu oldalnak rendszeresen ír szobrokról. Mint kiderült, éppen tervezte, hogy bejegyzést tesz közzé a Boldog Sándor István körúti domborművekről, amikor értesült azok eltűnéséről.

Ennek ellenére talán hamarosan megjelenik az írása a szolnoki szobrokról, ugyanis sikerült kiderítenie az alkotó nevét és a domborművek születésének dátumát. Nem szeretném lelőni a poénjait, de annyi talán elárulható, hogy a lemezdomborításos technikával készült hat szobrot Madarassy Walter (1909-1994), Munkácsy-díjas szobrászművész készítette 1957-ben, miként erről a Művészet című folyóirat 1969-es számában N. Pénzes Éva ír.

Szóval ma már legalább azt tudjuk, hogy 2020-ban Szolnokról 5 darab Madarassy Walter dombormű tűnt el, amelyek közül kettő talán előkerült, hármat pedig hónapok óta keres a rendőrség.

Én továbbra is követem a fejleményeket. Mert szolnokiként szégyellem magam, hogy a városomban ilyesmi előfordulhat, és nagyon szeretném, ha újra a helyükre kerülnének a rák, a kakas, a madarak, a halak és a fecskék domborművei!

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Miniszterelnök templommal
Egy képeslap, aminek fotójáról tudjuk, hogy ki készítette. Ez pedig akár azt is egyértelműsíthetné, hogy az eredeti Szapáry-szobor mikor került a szolnoki Megyeháza mögötti parkba. Ezt az anzikszot akár egy Szolnokon tartózkodó német katona is küldhette szerelmének 1943 nyarán.

Az Album további képei
 

AKB

Régi hirdetések sorsa
Mi lesz a régi reklámokkal? Általában elfelejtsük és/vagy kidobjuk őket. De kinek a dolga kidobni egy elavult vagy leszakadt óriásplakátot? A hirdetésen szereplő cégé? A hirdetést kihelyező vállalkozásé? A táblahelyet bérbeadó tulajdonosé? Gát lévén a gátőré? Vagy a városi köztisztasági cégé? Netán az enyém, ha már észrevettem a Szandai rétre vezető lépcső mellett? Csak azért értetlenkedem, mert a szerintem egyértelmű válasz ellenére is ott éktelenkedik néhány óriási, plakátból gyűrt szemétgalacsin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Megtalált Nyugalom
Azt hittem, hogy Kirschmayer Károly Nyugalom című alkotása már nincs is meg a MÁV Kórház udvarán. Aztán ahogy elkezdtem megkerülni a kertben lévő kis tavat, előbukkant a méretes női alak. Amiről részletes leírást eddig nem találtam.

A Szoborpark további képei