Levéltár

Döbbenetes

2017. március 07.


Jól eső érzéssel tölt el, hogy a Mártírok úti, pusztuló altiszti házakról írt cikk milyen sokakat megmozgatott. Aminél csak az a jobb, hogy sokakkal ugyanazt gondoljuk ezekről a házakról.

K. János Ernő: Elbontás lesz ennek a vége, már látom. Azután meg majd sopánkodunk, hogy miért, hogyan...

 

F. Mária: Ami azt illeti, évek óta szörnyű állapotban vannak (ezek) az épületek.

 

D. Márta: Nem lett volna szabad így elhanyagolni ezeket a házakat.

 

D. Gyuláné: A Mártírok útja 21/a. alatti MÁV szolgálati lakásban laktak a szüleim és én is. A MÁV 1988-ban megszabadult a már nagyon rossz állapotban lévő házaktól. A 21. szám alatti két házban még laknak.

 

M. Zsolt: Jellemző! Nem megmenteni, felújítani. Inkább bontás mindenütt. Helyette majd épülnek a szép lakóparkok, társasházak méreg áron árusítva. De kinek? Így tűnnek el a szolnoki történelem emlékei. Szomorú.

 

K. Eszter: Nem vagyok bontás párti, de aki nem tudja elképzelni, hogy néz ki ez a két épület, nézze meg. Lakhatatlan szeméttelep a pince - ahogy belátni -, tele van szeméttel, ki tudja, mi lehet benne. Már a romák is elköltöztek belőle. Szörnyen néz ki ez a két épület.

 

K. János. Ernő: Ezért kellene megmenteni. Mert így néz ki. Szolnok múltjához ezek a vasutas házak is hozzátartoznának, vagy nem? Aztán sírunk, hogy itt mindent lebontanak.

 

P. Ernő: Valóban szörnyű állapotban vannak, de annyira kevés stílusos épülete van ennek a városnak, főleg lakóházban, hogy meg kéne menteni őket.

 

N. Zsolt: Szomorú, hogy a múlt Szolnokon teljesen elmúlik, megsemmisül. Ki választotta az önkormányzati képviselőket? Akkor ne szóljunk semmit.

 

Pné. F. Ari: Döbbenetes!

 

D. Zsuzsanna: Szociális munkás voltam, és laktak itt ügyfeleim. Amikor először jártam egy ilyen lakásban, tökre megdöbbentett, hogy milyen világosak, tágasak és hatalmasak voltak. Én sajnálom ezeket az épületeket. Jó, azt most hagyjuk, hogy mivé lettek. De önmagában (ezeket) az épületeket nem tartottam soha rondának.

 

Sz. Szilárd: Igazából jót tesz a környéknek, hogy megszüntetik azt a "dzsungelt". Különösen a sétány felöli résznél egészen a tárházig. Csak kérdés, mi lesz helyette? Azokból a házakból tényleg lehetne valami múzeumfélét kialakítani, ha már ennyi ideig megmaradtak...

A Búcsú az altiszti házaktól című, március 2-án megjelent, a Mártírok úton kiürített, az egykori MÁV kolóniához tartozó épületekről szóló cikk sokakat megmozgatott. A közösségi oldalon jóval négyezer fölött volt az elérése, mivel sokan megosztották. Három nap alatt az olvasottsága meghaladta az 1200-at, ami az utóbbi harminc nap legjobb eredménye. Ráadásul sokan vették a fáradtságot, hogy reagáljanak is. Amikből pedig kiderült, hogy ezeket a valamikor szép házakat nemcsak én siratom.

Reméljük, előbb-utóbb kiderül, mi lesz ezekkel a házakkal vagy mit terveznek a helyükre. Miként az is, miért kellett ezeknek ilyen állapotba kerülniük, vállalja-e ezért bárki is a felelősséget. Merthogy mégiscsak közvagyonról lehet szó, aminek kezelést és óvását a köz, választás útján bízza kiválasztott emberekre. Akiknek olykor el kellene számolniuk.

Például ezekkel a régi szolnoki házakkal!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Holdvilág a Szapáryn
Roth Dezső - akinek nagyon sok szolnoki képeslapot köszönhetünk az előző századfordulóról - romantikus alkat lehetett. Legalábbis, ha ezt az 1905 előtt készült és festett képeslapját vesszük alapul, amin Holdvilágnál gyerekek ácsorognak Szolnok későbbi korzóján, ráadásul a házak ablakaiból lámpafény világlik.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Csikktemető
Ne általánosítsunk, és ne bántsuk a dohányosokat! Miként a közterületek tervezői sem egyformák. Ám előfordul, hogy e két csoport gyengébb képességű tagjai összejönnek. Például Szolnok közepén, az 1-es parkolóban. Így fordulhat elő, hogy a szétdobált csikkek bekerülnek a fák alá kitalált rácsok közé. És ott is maradnak az idők végezetéig. A szolnokiak dicsőségére. Köpködni is szabad? Patkányt sütni? Utcai illemhely? Szakadjunk el Európától!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Schwajda emléktábla
A háromszoros szolnoki színházigazgatónak halála után bő egy évvel, 2011. szeptember elsején állítottak emléktáblát az általa felújított Szigligeti Színház előtti parkban. A tábla Kligl Sándor alkotása.

A Szoborpark további képei