Levéltár

Döbbenetes

2017. március 07.


Jól eső érzéssel tölt el, hogy a Mártírok úti, pusztuló altiszti házakról írt cikk milyen sokakat megmozgatott. Aminél csak az a jobb, hogy sokakkal ugyanazt gondoljuk ezekről a házakról.

K. János Ernő: Elbontás lesz ennek a vége, már látom. Azután meg majd sopánkodunk, hogy miért, hogyan...

 

F. Mária: Ami azt illeti, évek óta szörnyű állapotban vannak (ezek) az épületek.

 

D. Márta: Nem lett volna szabad így elhanyagolni ezeket a házakat.

 

D. Gyuláné: A Mártírok útja 21/a. alatti MÁV szolgálati lakásban laktak a szüleim és én is. A MÁV 1988-ban megszabadult a már nagyon rossz állapotban lévő házaktól. A 21. szám alatti két házban még laknak.

 

M. Zsolt: Jellemző! Nem megmenteni, felújítani. Inkább bontás mindenütt. Helyette majd épülnek a szép lakóparkok, társasházak méreg áron árusítva. De kinek? Így tűnnek el a szolnoki történelem emlékei. Szomorú.

 

K. Eszter: Nem vagyok bontás párti, de aki nem tudja elképzelni, hogy néz ki ez a két épület, nézze meg. Lakhatatlan szeméttelep a pince - ahogy belátni -, tele van szeméttel, ki tudja, mi lehet benne. Már a romák is elköltöztek belőle. Szörnyen néz ki ez a két épület.

 

K. János. Ernő: Ezért kellene megmenteni. Mert így néz ki. Szolnok múltjához ezek a vasutas házak is hozzátartoznának, vagy nem? Aztán sírunk, hogy itt mindent lebontanak.

 

P. Ernő: Valóban szörnyű állapotban vannak, de annyira kevés stílusos épülete van ennek a városnak, főleg lakóházban, hogy meg kéne menteni őket.

 

N. Zsolt: Szomorú, hogy a múlt Szolnokon teljesen elmúlik, megsemmisül. Ki választotta az önkormányzati képviselőket? Akkor ne szóljunk semmit.

 

Pné. F. Ari: Döbbenetes!

 

D. Zsuzsanna: Szociális munkás voltam, és laktak itt ügyfeleim. Amikor először jártam egy ilyen lakásban, tökre megdöbbentett, hogy milyen világosak, tágasak és hatalmasak voltak. Én sajnálom ezeket az épületeket. Jó, azt most hagyjuk, hogy mivé lettek. De önmagában (ezeket) az épületeket nem tartottam soha rondának.

 

Sz. Szilárd: Igazából jót tesz a környéknek, hogy megszüntetik azt a "dzsungelt". Különösen a sétány felöli résznél egészen a tárházig. Csak kérdés, mi lesz helyette? Azokból a házakból tényleg lehetne valami múzeumfélét kialakítani, ha már ennyi ideig megmaradtak...

A Búcsú az altiszti házaktól című, március 2-án megjelent, a Mártírok úton kiürített, az egykori MÁV kolóniához tartozó épületekről szóló cikk sokakat megmozgatott. A közösségi oldalon jóval négyezer fölött volt az elérése, mivel sokan megosztották. Három nap alatt az olvasottsága meghaladta az 1200-at, ami az utóbbi harminc nap legjobb eredménye. Ráadásul sokan vették a fáradtságot, hogy reagáljanak is. Amikből pedig kiderült, hogy ezeket a valamikor szép házakat nemcsak én siratom.

Reméljük, előbb-utóbb kiderül, mi lesz ezekkel a házakkal vagy mit terveznek a helyükre. Miként az is, miért kellett ezeknek ilyen állapotba kerülniük, vállalja-e ezért bárki is a felelősséget. Merthogy mégiscsak közvagyonról lehet szó, aminek kezelést és óvását a köz, választás útján bízza kiválasztott emberekre. Akiknek olykor el kellene számolniuk.

Például ezekkel a régi szolnoki házakkal!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok épült
Nálam idősebbek biztosan meg tudják mondani, hogy az egykori Dami lelátós, fedett medencéjének jellegzetes épületét mikor húzták fel. Egy képeslap tanúsága szerint ugyanakkor, amikor a színház melletti tízemeletest.

Az Album további képei
 

AKB

A kuka legyőzése
A Pólya Tibor utca és a Szabadság tér sarkán - egykor - álló kuka (született Köztisztasági Szemetes) egy este, erősen felindult állapotában (egyesek szerint: illuminált állapotban) minden ok nélkül belekötött egy mellette elhaladó, tisztességes, városi polgárba. Szó szót követett, majd a kuka addig fitogtatta erejét, hogy a gyanútlan polgár kénytelen volt önvédelemből földre küldeni. Így legalább mindenki láthatja, hogy jár az a kuka, amelyik Szolnokon az emberére talál.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei