Levéltár

Döbbenetes

2017. március 07.


Jól eső érzéssel tölt el, hogy a Mártírok úti, pusztuló altiszti házakról írt cikk milyen sokakat megmozgatott. Aminél csak az a jobb, hogy sokakkal ugyanazt gondoljuk ezekről a házakról.

K. János Ernő: Elbontás lesz ennek a vége, már látom. Azután meg majd sopánkodunk, hogy miért, hogyan...

 

F. Mária: Ami azt illeti, évek óta szörnyű állapotban vannak (ezek) az épületek.

 

D. Márta: Nem lett volna szabad így elhanyagolni ezeket a házakat.

 

D. Gyuláné: A Mártírok útja 21/a. alatti MÁV szolgálati lakásban laktak a szüleim és én is. A MÁV 1988-ban megszabadult a már nagyon rossz állapotban lévő házaktól. A 21. szám alatti két házban még laknak.

 

M. Zsolt: Jellemző! Nem megmenteni, felújítani. Inkább bontás mindenütt. Helyette majd épülnek a szép lakóparkok, társasházak méreg áron árusítva. De kinek? Így tűnnek el a szolnoki történelem emlékei. Szomorú.

 

K. Eszter: Nem vagyok bontás párti, de aki nem tudja elképzelni, hogy néz ki ez a két épület, nézze meg. Lakhatatlan szeméttelep a pince - ahogy belátni -, tele van szeméttel, ki tudja, mi lehet benne. Már a romák is elköltöztek belőle. Szörnyen néz ki ez a két épület.

 

K. János. Ernő: Ezért kellene megmenteni. Mert így néz ki. Szolnok múltjához ezek a vasutas házak is hozzátartoznának, vagy nem? Aztán sírunk, hogy itt mindent lebontanak.

 

P. Ernő: Valóban szörnyű állapotban vannak, de annyira kevés stílusos épülete van ennek a városnak, főleg lakóházban, hogy meg kéne menteni őket.

 

N. Zsolt: Szomorú, hogy a múlt Szolnokon teljesen elmúlik, megsemmisül. Ki választotta az önkormányzati képviselőket? Akkor ne szóljunk semmit.

 

Pné. F. Ari: Döbbenetes!

 

D. Zsuzsanna: Szociális munkás voltam, és laktak itt ügyfeleim. Amikor először jártam egy ilyen lakásban, tökre megdöbbentett, hogy milyen világosak, tágasak és hatalmasak voltak. Én sajnálom ezeket az épületeket. Jó, azt most hagyjuk, hogy mivé lettek. De önmagában (ezeket) az épületeket nem tartottam soha rondának.

 

Sz. Szilárd: Igazából jót tesz a környéknek, hogy megszüntetik azt a "dzsungelt". Különösen a sétány felöli résznél egészen a tárházig. Csak kérdés, mi lesz helyette? Azokból a házakból tényleg lehetne valami múzeumfélét kialakítani, ha már ennyi ideig megmaradtak...

A Búcsú az altiszti házaktól című, március 2-án megjelent, a Mártírok úton kiürített, az egykori MÁV kolóniához tartozó épületekről szóló cikk sokakat megmozgatott. A közösségi oldalon jóval négyezer fölött volt az elérése, mivel sokan megosztották. Három nap alatt az olvasottsága meghaladta az 1200-at, ami az utóbbi harminc nap legjobb eredménye. Ráadásul sokan vették a fáradtságot, hogy reagáljanak is. Amikből pedig kiderült, hogy ezeket a valamikor szép házakat nemcsak én siratom.

Reméljük, előbb-utóbb kiderül, mi lesz ezekkel a házakkal vagy mit terveznek a helyükre. Miként az is, miért kellett ezeknek ilyen állapotba kerülniük, vállalja-e ezért bárki is a felelősséget. Merthogy mégiscsak közvagyonról lehet szó, aminek kezelést és óvását a köz, választás útján bízza kiválasztott emberekre. Akiknek olykor el kellene számolniuk.

Például ezekkel a régi szolnoki házakkal!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nem Baross, Gorove
Ez a még festett képeslap valamikor 1909 és 1924 között készülhetett, és elsőre bármilyen hihetetlennek is tűnik, Szolnok főutcáját ábrázolja. De nem a Baross utcát. A kép előterében álló házakból mára csak egy maradt meg, ahogy az az épület is eltűnt, aminek második emeleti ablakából a korabeli fotós dolgozott.

Az Album további képei
 
hirdetés A megmozdult világ - 27 szolnoki történet

AKB

Lesütött szemmel
Van, amikor külföldön járva igyekszik titkolni az ember, hogy honnan jött. Mert vannak honfitársaink, akik miatt olykor lesütött szemmel, a fal mellett kell járni. A kép Linz, elképesztően szép ablakairól is híres - tehát turistamágnes - székesegyházának bejáratánál készült. Ami néhány magyarul beszélőt nem a szépsége, hanem egy aljas biznisz miatt vonz. Hát, ha ezt ki is kell írni, akkor ilyen kép is él rólunk Európában. Elnézést!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei