Levéltár

A Tátra gazdája

2018. február 25.


Lassan három éve jelent meg az Album rovatban A hatvanas évek autócsodái című cikk. A Várkonyi téren 50 éve parkoló három autóból immár a Tátra gazdáját és az autó történetét is ismerhetjük.

A Várkonyi téren, a hatvanas évek második felében készült fotót a nagyszerű Fortepan.hu-n találtam három évvel ezelőtt. A néhai VÁTI által készített, aztán a Lechner Ödön Tudásközponthoz került, ma már bárki által felhasználható fotót elsősorban a képen látható három autó miatt mutattam be a blogSzolnok Album rovatában. Nagy nehezen kitaláltam, hogy a három járgányból az első egy BMW 700L, a második egy Tátra T87-es, míg a harmadik talán egy Ford Taunus 12M vagy 17M. (Ez utóbbiban a mai napig nem vagyok biztos.)

A 2015. április 6-án megjelent cikket így fejeztem be: "Persze nem lepődnék meg, ha a szolnoki ötvenes-hatvanas férfi korosztályban lenne valaki, aki a kép láttán azonnal megmondja, kiknek a tulajdonában volt ez a három, korabeli autócsoda. Ugyanis a hatvanas évek végén még Szolnok belvárosában is eseményszámban ment, ha egy autó feltűnt. Ha pedig az egy ritkább márka volt, azt a kissrácok sokáig számon tartották. Tehát, ha tudja valaki, hogy kié lehetett a kis BMW, az öreg Tátra, vagy a mögöttük parkoló, beazonosíthatatlan márkájú négykerekű, ne habozzon elárulni!"

Nem tévedtem. Alig három héten belül már tudható volt, hogy kié a kis BMW.

"V. Miklós: A BMW 700-as az édesanyámé volt. A rendszáma CL 74-74 volt. Ott laktunk 1966 decemberétől a Várkonyi tér 10-ben. Édesapám használtan vette valakitől Budapesten, ennek a részleteit nem tudom."

 

Aztán eltelt majdnem három év, amikor egy teljesen másik képhez kapcsolódó Facebook poszt alatt megjelent egy rövid üzenet, hogy kié a Tátra. És akkor következzen a bejegyzés tulajdonosával folytatott levelezés szerkesztett változata.

"Köszönjük az érdeklődést! Mi is meglepődtünk a képen. A Várkonyi térre 1967-ben költöztünk, a képeslap is ezt az időt eleveníti fel.

A Tátra személygépkocsit 1959-ben vette a férjem Könyves Ernő századostól, aki korábban a budapesti, Röppentyű utcai használtautó-kereskedésben vásárolta. A férjem később nagyon nehezen vált meg az autótól, de kénytelenek voltunk, ugyanis a javítását nem vállalták, műszakilag pedig nem volt biztonságos. Anno iskolások vitték el a fémgyűjtőbe. Utána Zaporozsec, Wartburg és Suzuki személygépkocsink volt, de már sajnos nincs, mert közben a férjem 82 éves lett, és abbahagyta a vezetést.

A férjem, Márton Ferenc, kereskedőként dolgozott, Szolnokon több üzletnek is volt a vezetője, utoljára a Skála Áruházé. Előtte volt eladó a 60-as Csemegében, vezette az 1-es ABC-t, a Vosztok, a Szolnok és a Jólét ABC-ket, közben pedig óraadó is volt a KIT-nél és a kereskedelmi szakközépiskolában.

Újra átnéztem a fényképalbumokat, mellékelek egy képet a férjemről. És készült pár kép az autóról is 1966-ban a szüleim kertjében, amin a kislányunk, a férjem, az egyik képen pedig az idén 93 éves édesanyám látható.

Szívesen és örömmel írtam, jó volt a visszaemlékezni. Ha tudunk, bármikor nagyon szívesen segítünk a munkájában.

Üdvözli Mártonné Julika"

A hatalmas köszöneten kívül mit lehet ehhez hozzátenni?

Hogy ezért van értelme lassan nyolc éve a blogSzolnokot csinálni. Mert a történelmi képek mögül olykor előkerülnek a személyes, igazi szolnoki történetek is.

Nálam ennek a Tátrának és a tulajdonosának a története besorolódik azok közé a hihetetlen, de igaz szolnoki mesék közé, amelyek között már ott van az ötven év után jelentkező Kossuth téri kis úttörő, vagy éppen az első világháborús képeslapot küldő katona váci dédunokája, meg a zempléni kisasszony leszármazottai. Régi képek, képeslapok, de csak ma megismerhető érdekes történetek.

És még mindig keresem a harmadik autó márkáját és tulajdonosát. Ha három év alatt háromból kettő előkerült, talán van remény a teljes sikerre.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Nyaralás Szolnokon
Ennek a lapnak a képes oldala azt mutatja, milyen volt a Verseghy park nem sokkal az elkészülte után. Hátlapja pedig arról tanúskodik, hogy a harmincas években a főváros környékéről is jártak nyaralni Szolnokra.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnok közepén járok
Volt egyszer egy álom Szolnok új városközpontjáról. Volt ennek az álomnak egy képe, egy modern szállodáról. Aztán szétfoszlott az álom. Szolnok közepén viszont ott maradt ennek az álomnak nagyon sok nyoma és következménye. A tönkrement fényreklámmal, a pusztuló épülettel, a funkcióváltásból következő, száradó ruhákkal. Szolnok közepén járok, egyszer majd rád találok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei