Levéltár

A Tátra gazdája

2018. február 25.


Lassan három éve jelent meg az Album rovatban A hatvanas évek autócsodái című cikk. A Várkonyi téren 50 éve parkoló három autóból immár a Tátra gazdáját és az autó történetét is ismerhetjük.

A Várkonyi téren, a hatvanas évek második felében készült fotót a nagyszerű Fortepan.hu-n találtam három évvel ezelőtt. A néhai VÁTI által készített, aztán a Lechner Ödön Tudásközponthoz került, ma már bárki által felhasználható fotót elsősorban a képen látható három autó miatt mutattam be a blogSzolnok Album rovatában. Nagy nehezen kitaláltam, hogy a három járgányból az első egy BMW 700L, a második egy Tátra T87-es, míg a harmadik talán egy Ford Taunus 12M vagy 17M. (Ez utóbbiban a mai napig nem vagyok biztos.)

A 2015. április 6-án megjelent cikket így fejeztem be: "Persze nem lepődnék meg, ha a szolnoki ötvenes-hatvanas férfi korosztályban lenne valaki, aki a kép láttán azonnal megmondja, kiknek a tulajdonában volt ez a három, korabeli autócsoda. Ugyanis a hatvanas évek végén még Szolnok belvárosában is eseményszámban ment, ha egy autó feltűnt. Ha pedig az egy ritkább márka volt, azt a kissrácok sokáig számon tartották. Tehát, ha tudja valaki, hogy kié lehetett a kis BMW, az öreg Tátra, vagy a mögöttük parkoló, beazonosíthatatlan márkájú négykerekű, ne habozzon elárulni!"

Nem tévedtem. Alig három héten belül már tudható volt, hogy kié a kis BMW.

"V. Miklós: A BMW 700-as az édesanyámé volt. A rendszáma CL 74-74 volt. Ott laktunk 1966 decemberétől a Várkonyi tér 10-ben. Édesapám használtan vette valakitől Budapesten, ennek a részleteit nem tudom."

 

Aztán eltelt majdnem három év, amikor egy teljesen másik képhez kapcsolódó Facebook poszt alatt megjelent egy rövid üzenet, hogy kié a Tátra. És akkor következzen a bejegyzés tulajdonosával folytatott levelezés szerkesztett változata.

"Köszönjük az érdeklődést! Mi is meglepődtünk a képen. A Várkonyi térre 1967-ben költöztünk, a képeslap is ezt az időt eleveníti fel.

A Tátra személygépkocsit 1959-ben vette a férjem Könyves Ernő századostól, aki korábban a budapesti, Röppentyű utcai használtautó-kereskedésben vásárolta. A férjem később nagyon nehezen vált meg az autótól, de kénytelenek voltunk, ugyanis a javítását nem vállalták, műszakilag pedig nem volt biztonságos. Anno iskolások vitték el a fémgyűjtőbe. Utána Zaporozsec, Wartburg és Suzuki személygépkocsink volt, de már sajnos nincs, mert közben a férjem 82 éves lett, és abbahagyta a vezetést.

A férjem, Márton Ferenc, kereskedőként dolgozott, Szolnokon több üzletnek is volt a vezetője, utoljára a Skála Áruházé. Előtte volt eladó a 60-as Csemegében, vezette az 1-es ABC-t, a Vosztok, a Szolnok és a Jólét ABC-ket, közben pedig óraadó is volt a KIT-nél és a kereskedelmi szakközépiskolában.

Újra átnéztem a fényképalbumokat, mellékelek egy képet a férjemről. És készült pár kép az autóról is 1966-ban a szüleim kertjében, amin a kislányunk, a férjem, az egyik képen pedig az idén 93 éves édesanyám látható.

Szívesen és örömmel írtam, jó volt a visszaemlékezni. Ha tudunk, bármikor nagyon szívesen segítünk a munkájában.

Üdvözli Mártonné Julika"

A hatalmas köszöneten kívül mit lehet ehhez hozzátenni?

Hogy ezért van értelme lassan nyolc éve a blogSzolnokot csinálni. Mert a történelmi képek mögül olykor előkerülnek a személyes, igazi szolnoki történetek is.

Nálam ennek a Tátrának és a tulajdonosának a története besorolódik azok közé a hihetetlen, de igaz szolnoki mesék közé, amelyek között már ott van az ötven év után jelentkező Kossuth téri kis úttörő, vagy éppen az első világháborús képeslapot küldő katona váci dédunokája, meg a zempléni kisasszony leszármazottai. Régi képek, képeslapok, de csak ma megismerhető érdekes történetek.

És még mindig keresem a harmadik autó márkáját és tulajdonosát. Ha három év alatt háromból kettő előkerült, talán van remény a teljes sikerre.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szép Tisza-híd
Vitathatatlan, hogy az eddigi legszebb szolnoki, közúti Tisza-híd volt a várost és a túlpartot 1912 (vagy 1911) és 1944 között összekötő építmény. Ahogy azt is hozzátehetjük, a legtöbb szenvedést is ennek a hídnak kellett elviselnie, miközben csak krisztusi kort élt meg.

Az Album további képei
 

AKB

F, de nem fakard
A színes édességek célcsoportjai a különböző korú gyerekek. Szerintem a Szolnoki csata évenkénti újrajátszása is leginkább őket vonzza. Meg néhány tapló árust. Pornó lapokat nem lehet az újságárusok kirakatába kitenni, de a cukorka, a fakard és a nemzetiszínű csákó mellé Szolnokon kitehető a fallosznyalóka. Mert közterületest, szervezőt, a területet bérbeadóját láthatóan nem zavarta. Biztos, csak én vettem észre, meg rossz az, aki rosszra gondol. Ez is a kultúra része, vagy a szolgáltató város újabb eredménye.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Történelmi tényekről
Ma már csak azt tekinthetjük történelmi ténynek, hogy a Megyeháza - anno Szolnok Megye Tanácsának Székháza - főlépcsőházában úgy negyedszázada még látható volt két emléktábla, amelyek 1919-re és 1956-ra emlékeztettek. Persze nem a mai ismereteink szerint.

A Szoborpark további képei