Levéltár

A sarkon túl 2.

2020. február 16.


Természetes, hogy másként látunk dolgokat, és eltérőt gondolunk bizonyos kérdésekről. Például egy épülő házról, a miatta leszűkített járdáról. Senkit sem akarok meggyőzni. Miként engem sem lehet.

A január 14-én megjelent, a Sarkon túl (http://www.blogszolnok.hu/naplom_a_sarkon_tul) című cikkre, amelyik a Mártírok útja és a Gábor Áron tér sarkán épülő házról, illetve a miatta leszűkülő járdáról szól, többen is reagáltak.

 

T. András

Igen, jogos a pont! Hiszen a járda jó, ha lesz majd 1 méter széles, pedig arra sokan járnak a környező iskolákba. Számomra is érthetetlen, főleg azért is mert: a gyalogosok is szívnak, meg majd nem tudom, ki fog ott, a sarkon lakni abban a házban, 1 méterre az úttól, na, az is szív majd. Mostanában egyébként az járta, hogy mindent bentebb tesznek az úttól, itt nem tudom, hogy sikerült ilyen kintre. Egyébként már egyáltalán nem emlékszem, hogy mi állt ennek a helyén egykoron, de lehet, az az épület, már ha volt itt, az sem helyezkedett ennyire közel az úthoz.

 

P-né Zsuzsi

Van, aki azt csinálhat, amit akar... Igen. Egyenlőbb az egyenlőbbnél. Felelős?

 

B. Orsi

Ráadásul ott járnak iskolába kisgyerekek, szülők, forgalmas zebra (van a közelben - a szerk.).

 

B. Beáta

A környéken lakunk. Naponta járok itt el. A gyerekeim is a környező iskolákba itt járnak. Örülök, hogy nem a gazos telek csúfoskodik ott. De közlekedni lehetetlen! A járdák összetörve, minden csupa sár, csúszik, iszonyat keskeny a meglévő járda, félelmetes, ahogy kanyarodnak be az autók tőlem pár centire. A templom előtti teret is tönkreteszik, tele autóval, akik esztelenül parkolnak, felhordják a sarat, összetörik, megsüllyed a díszburkolat, gyalogosan kell kerülgetni őket, figyelmetlenül tolatnak. Borzasztó lett a környék.

 

A. Attila

Pont tegnap délután láttam, és én is elgondolkodtam...

 

A. István

Nem értem, hogy hol itt a balesetveszély?

 

K. János

Finoman szólva elszabták! Vagy elb.szták! Még 1 métert kihozták volna a ház sarkát és már alagutat kellett volna csinálni a kocsiknak! Az ember esze megáll! Gondolom, a városi építész szó nélkül hagyja...?

 

B. Zoltán

Ez kevés hely? Gyere Németországba, mutatok neked olyan járdát, hogy egy lábon is nehéz elférni rajta. Szépnek nem szép az biztos, de azért a balesetveszélyestől elég messze van.

 

Cs. Tamás

Hogy fog elférni a majdani bicikliút? El kell bontani, ki kell sajátítani a városnak.

A cikk megjelenése óta többször is járva azon a sarkon, még inkább azt gondolom, hogy sem a beruházó, sem a tervező, sem az engedélyeket kiadók nem nagyon gondolták át, mit csinálnak. Tudom, hogy például az olaszok alig embernyi szélességű utcákon élnek, és igen, számtalan helyen van ennél még szűkebb járda. De attól, hogy a középkorban az utcára öntötték az éjjeliedény tartalmát, és a világ számtalan részén ismeretlen fogalom a csatornázás, mi ugye azért nem mondunk le a fejlődésről, a jobbításról?

Tényleg csak pár négyzetmétert kellett volna átadni a városnak - a köznek -, hogy azon a sarkon normális szélességű járda lehessen.

Nagyon remélem, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint ez a hely nem balesetveszélyes. Azaz soha sem kell mentőt és rendőrt hívni amiatt, mert az épület takarásából, vagy a járda szűkössége miatt egymást kerülgetve valaki egy kanyarodó autó elé esik. Bár szerintem jobb félni, mint megijedni, és célravezetőbb lett volna nem a reményre, hanem a józan gondolkodásra alapozni a jövőt.

Lehet, hogy nem tudok írni, vagy túl átvitten fogalmazok, de ez a cikk a konkrét helyen túl arra a jelenségre is szerette volna felhívni a figyelmet, hogy Szolnokon a magántulajdon nevébe és a beruházók érdekében bármi megtehető a közzel, a közösséggel szemben. Nemtörődömségből, kényelemből. És remélem, csak e kettő közül kell választani!

Nem kell egyetértenünk, és győzködnünk sem egymást. Én fenntartom a saját véleményemet: hiba volt a Gábor Áron tér és a Mártírok út sarkán ilyen szűk járdát hagyni, a telek határára építkezni.

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Mintaképeslap
A Tisza szállót és az akkor még név nélküli parkot ábrázoló képeslapot nézegetve egészen biztosak lehetünk abban, hogy Weinstock Ernő - aki a második világháború után Nagyváradiként volt ismert - 1928-ban hosszabb időt tölthetett Szolnokon, sok mindent megörökített, és több helyre is eladta fotóit.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A szolnoki csata emlékműve
Vannak emlékművek, amelyek nemcsak a megörökített téma, de a felállítás körülményei miatt is rendkívül érdekesek. Amikor a belvárosi Tisza-hídról lejönnek, és esetleg egy pillantást vetnek a Szolnoki csata emlékművére, ez is jusson eszükbe!

A Szoborpark további képei