Levéltár

A galambürülékről

2022. február 06.


Nem akartam hangulatot kelteni, sőt állat- és természetvédelmi vitát sem provokálni, pláne munkavégzést számon kérni. Csal jeleztem, hogy ronda a főterünk egy része. Hát, jött reakció rendesen.

E. Gábor: Tisztelt blogszolnok.hu! A fagyok beállta előtti időben magam láttam, hogy az NHSZ dolgozói nagynyomású meleg vizes mosóval takarították a kövezetet szerte a városban. Sajnos mindenhova, minden héten nem jutnak el a mosók, bezzeg a vadgalambok igen és piszkítanak. A fagyok beállta óta érthető okokból nem mosnak. Megoldás lehetne több takarítóbrigád felállítása, de ennek anyagi korlátai vannak. Vagy másik megoldás a vadgalambok számának radikális csökkentése, ezt viszont az állatvédők ellenzik hevesen. Az Ön által tett javaslat sem járható, mert mindenhova nem lehet hálót, tüskét felszerelni, arról nem is beszélve, hogy a tüske sem riasztja el kellően a madarakat. Csak egy elfogadható megoldás létezik, a drasztikus madárszám korlátozás. Megszűnne a piszkítás, és betegséget sem terjesztenének. A hangulatkeltés helyett javaslom, győzze meg az állatvédőket, hogy fogadják el a korlátozást!

 

S. Friderika: E. Gábor! Milyen anyagi korlátok lehetnek ebben a nagyszerű városban, amit olyan okos emberek laknák, mint Ön! Galambot irtani, nem seprűt ragadni.

 

P. Margit: Kedves Gábor! A nagynyomású mosóval a rágógumit tüntetik el. Az Árkádok parkolójából már semerre nem lehet kijutni az emberi ürüléktől. A galamb piszok csak ráadás.

 

K. Lajos: Sajnos az egész városban hegyekben áll a guanó. Kossuth, Szapáry út, Baross út - a város legforgalmasabb pontjain. A Szapáry úti járdatisztítással már elkezdődött valami, ez is az igazsághoz tartozik. A galambok drasztikus gyérítése viszont azonnali és sürgető feladat, még a tavaszi várható költés előtt. Kedves állatvédők azt Önök is beláthatják, hogy számos fertőzés okozója, előidézője, és terjesztője (H1N1) a sok madárürülék, amellett hogy esztétikailag sem egy csúcskategória a látvány.

 

F. Misi: A galamb se hülye ám, meleg helyet keres ő is. Én etetem a galambokat, verebeket, cinegéket, rigókat. A múltkor vettem a szolnoki reptérnél 2400 Ft-ért madaraknak eledelt. Nem sajnálom tőlük, mert nekik is élni kell. Ha ők nem élnének, mi sem élnénk (...)

 

P. Zoltán: Főtré

 

M-né F. Zsuzsanna: Arról nem is beszélve, hogy nem nagyon lehet egy jó nagy területen sétálni a városban anélkül, hogy ne kapjon az ember csomagot a nyakába.

 

V. Erzsébet: Meg bűzt az orrába a csatornahálózatból.

 

L. Zoltán: Kell, legyen megoldás, ha élhető várost akarunk. Ezt gondolom.

 

G. Sándor: Élhető ez a város. A galamboknak biztos, a sz@rkupacokból ítélve. És nem ez az egyetlen ilyen folt a belvárosban.

 

B. E. Mária: Ez a "tető" tulajdonképpen milyen célt szolgál? Azt láttam, hogy valami épülethez kapcsolódik, biztos van valami funkciója, csak nem jövök rá, hogy mi. Mert szépnek nem mondanám.

 

G. Sándor: Galamb ülőke, galamb WC, hosszú ideje a funkciója. Másra nem jó.

 

F-né B. Ágnes: Én ravatalozónak hívom.

 

N. Zoltán: A vicc, hogy már több éve van jelezve, hogy tiszta galambszaros a város, de semmi megoldás nincs, csak kifogás van.

 

K-né B. Ilona: Nyírjunk ki minden élőlényt és zöld területet magunk körül. Mivel van az embernek több joga élni, mint az állatnak? És megy a sopánkodás, hogy milyen jó volt ezelőtt 30-40 évvel. Ja. Akkor még volt természetesség.

 

P. Tibor: Legalább valami van a téren.

 

L. J-né Erzsébet: A Boldog István krt. is ugyanígy néz ki!

 

D. Györgyné: Sajnos többfelé a városba ugyanez van. Nem tudja az ember hová lépjen. De Szolnok szépül.

 

S. Anikó: Ez minden városban, ahol vannak madarak, így van.

 

Lits László (NHSZ): Tisztelt Csoporttagok! Kedves Zsolt! 2016 októberében kezdtük a járdák nagynyomású hideg vizes tisztítását. Minden vasárnap reggel végzünk járdamosást, amikor az időjárás engedi (5 fok alatt, nagy esőben, szélben nem), illetve a Polgármesteri Hivatal külön megrendelésére rendkívüli esetben hétköznap is. December végén volt az időjárás megfelelő, azóta ezt a munkát nem tudtuk végezni, tehát egy hónapja nem volt tisztítás. A mi részünk ennyi. Ahogy nézzük, talán most vasárnap tudjuk végezni a munkát.

 

H. Gergely: Igen, a Szapáry úton. Gyaloghídtól a kereszteződésig, és kifujt a dolog. Vagy csak az számít "belvárosnak"?

 

F-R Éva: Nem csak itt van galambürülék! Teli a város. Kedvelem a madarakat. Van madáretetőm is. De a belváros már undorító.

 

E. Józsefné: A Pelikán Üzletközpontnál is mindig van, főleg a nagy kerek valami alatt. Volt már hogy kb. 3 méteres köralak fehér volt. Azért írtam, hogy valami, mert még mindig nem jöttem rá, hogy az a felfordított félgömb alakú "valami" milyen célt szolgál. Ezzel nem akarok senkit sem bántani, de tényleg nem tudom.

 

Cs. Ingrid: A galambokra is lenne megoldás, méghozzá kíméletes, de hát ez sem érdekel senkit.

A Szolnok főtere című bejegyzés A Kivert Biztosíték (AKB) rovatban jelent meg az alábbi képpel és rövid szöveggel:

"Biztos, hogy csak engem zavar a Kossuth téri galambürülék "kiállítás". Mert az úgynevezett rendezvénytéri tető alatt (a Múzeum étterem előtt) lévő mintázat nem egy-két napja, hete vagy hónapja alakult ki. Rajzolódik zavartalanul a város főterén. Ott, ahol vendégek, gyerekek, szolnokiak sétálnak. Tudom, ha zavar, ne megírjam, hanem takarítsam fel. Bár inkább azt javasolnám, hogy egy hálóval vagy tüskesorral vessen véget a galambhotelnek az építmény gazdája."

Tényleg nem gondoltam, hogy ilyen komment-áradatot indítok el (a fentiek csak egy válogatás). Miként azt sem, hogy "hangulatot" keltek azzal, ha leírom, hogy galambszarosan ronda a város főtere. (Azt a bejegyzést, miszerint "nem írogatni kellene, hanem ha nem tetszik, fel lehet takarítani", már be se szerkesztettem.) Tegyük gyorsan hozzá, hogy az NHSZ néhány nappal később valóban megszüntette a lefotózott állapotokat.

Ugyanakkor:

1. Úgy tűnik, hogy a galambürülék nemcsak a Kossuth téren probléma.

2. Lehet, hogy ezzel a problémával kezdeni kellene valamit.

3. És nem biztos, hogy az időnkénti takarítás a megoldás.

4. De ettől én még szerethetem a városomat meg az állatokat is.

5. Mert a megoldáskeresés nem az, ha a másikra rásütünk valamit.

De semmi probléma. Szerintem a Kossuth téren továbbra is valami ?galambriasztó? lenne a megoldás. És, amíg hagyják, le fogom írni, ha valami indokolatlanul szaros. Bocs!

 

Bajnai Zsolt

szerkesztő

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Elvtársi üdvözlet húsvétra
Ennek a közel száz éves képeslapnak legalább annyira érdekes a szöveges oldala, mint a képes. Egy gyorsan változó világban adták fel 1919-ben. A lap régi, a bélyeg köztársasági felülbélyegzett, a címzettben ?elvtárs? megnevezés szerepel, de azért húsvéti üdvözletet hordoz.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Tanulófiú a bokorban
Egyenes háttal ül, ölében hét vaskos kötettel. Meredten néz a Tiszaliget felé. Testtartásáról a derékszög ugrik be. Ma már bizonytalan a címe, a felállításának éve, csak az biztos, hogy ifj. Szabó István alkotása. Meg, hogy a mögé ültetett bukszus lassan elnyeli a mészkő szobrot.

A Szoborpark további képei