Kérdezem

Újra fesztivál a Hozamban

2018. április 10.

Öt különleges program a következő öt hétben, ismét a Hozam Klubban. Az Ars-In-Kom által immár hagyományosan életre hívott tavaszi fesztiválon Polyák Lilla, Malek Andrea, Hirtling István, Papa Fleigh és egy különleges citerazenekar is közönség elé lép. Vass Lajos ötletgazdát kérdeztük.

- Mindig izgalmas az Ars-In-Kom által rendezett őszi és tavaszi kulturális események programja. De hogyan áll ez össze? Az április 10-én induló programsorozat például miként született?

- Gayer Ferenccel, akit a legtöbben talán a Budapest Ragtime Band vezetőjeként és bőgőseként ismernek, és nem mellesleg karcagi születésű, évek óta ötletelünk, hogy mikor, kit érdemes Szolnokra meghívni. Ez részben abból áll, hogy ő kikkel játszott már, kiket látott, kiket tart éppen érdekesnek, másrészt pedig próbáljuk kitalálni, hogy az adott szezonban, mire lehet kíváncsi a szolnoki közönség. Ez mindig érdekes játék, de például az őszi programunk olyan jól sikerült, hogy volt, amit nagyobb helyre kellett vinnünk, tehát sikerült eltalálnunk a szolnokiak elvárásait. Nem tagadom, az április 10. és május 14. közötti tavaszi fesztivál programjának az összeállításában az is közrejátszott kicsit, hogy a két művésznő, Polyák Lilla és Malek Andrea, nemrég a legnagyobb hetilap címoldalán szerepeltek, tehát nemcsak mi tartjuk érdekesnek őket.

- Menjünk sorba a programon! Mit érdemes tudni az első koncertről?

- A Papa Fleigh zenekar koncertjével nyitjuk a 2018-as tavaszi szezont Milyen csodálatos a világ címmel. Ez egy Louis Armstrong est, amiben a világhírű amerikai zenész legismertebb dalai csendülnek majd fel. Papa Fleigh, azaz Forgács László pedig már-már egy fogalom különleges hangszeres tudása és előadásmódja miatt, zseniális trombitás-énekes. Nem véletlen, hogy nemcsak itthon, de külföldön is nagyon szeretik. A vele játszó zenekarban pedig nemcsak Gayer Ferenc lesz benne, de ifjabb Rátonyi Róbert is, akit talán be se kell mutatni a szolnoki közönségnek, olyan sokszor volt már a vendégünk.

- Rátonyi Róbert köti össze a két színésznő önálló estjét is.

- Igen, Polyák Lillát és Malek Andreát is a Rátonyi Róbert Trió kíséri majd. Polyák Lilla, a Madách és az Operett kedvelt musical színésze, aki az utóbbi időben viszonylag sokat koncertezik is hol egyedül, hol más színésznők társaságában, ráadásul különböző zenekarok kíséretében. Szolnokon még nem járt, ezért úgy gondoltuk, hogy a Hozam Klubhoz jobban illő, bensőségesebb estre kérjük fel, amit április 18-án láthat majd a közönség. Malek Andrea pedig a Más ez a szerelem című estjével érkezik május közepén, a fesztivál utolsó programjára.

- Nekem kicsit kilóg e három, kissé könnyedebb koncert sorából a Márai-est.

- De belefér, hiszen mindig arra törekszünk, hogy a lehető legszélesebb legyen a fesztiváljaink kínálata. Hirtling Istvánt pedig régről ismerem és tisztelem. Nem olyan régen említette, hogy Mészáros Tamás, Márai-kutatóval van egy közös estjük, ami nagyon izgalmasnak tűnt. Így került az idei programba Vándor és idegen címmel a Márai Sándor életművét bemutató, kicsit rendhagyó produkció.

- Ennél talán csak a május 8-ai koncert ígérkezik rendhagyóbbnak. Citera és rock and roll?

- Sőt lesz swing, boogie, klasszikus zene és persze hagyományos népzene is. Velük Gayer Feri találkozott először, és azzal ajánlotta, hogy valami elképesztő, amit az az öt ember ezeken az autentikus hangszereken előad. Hiszek neki, úgyhogy én is kellő izgalommal várom a Pannónia Citerazenekar Rock and Roll citerára című műsorát.

- Lehet-e elővételbe jegyeket venni?

- Kedden, szerdán és csütörtökön délutánonként, 15 és 17 óra között a Hozam Klub recepcióján áruljon a belépőket, amelyek ezúttal egységesen 2900 forintba kerülnek. Illetve a honlapunkon (szolnokfesztival.hu) keresztül is rendelhetők jegyek, valamint az előadások előtt egy órával is működik a pénztárunk a helyszínen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Bálkirálynő farmerban
Milyen szép volt a Mária utca sarkán lévő tornyos bérház új korában. Vajon miért van mindenki háttal ezen a képeslapon? Hány nap telhetett el a fotó elkészítése és a képeslap kinyomtatása között? Mit keresett e lap feladója 1914. október 27-én, Szolnokon? Régi ősz a Baross utcán.

Az Album további képei
 

AKB

Ahol lehet
Verte már ki a biztosítékot nálam, hogy a vízirendőrség és a katolikus iskola környékén rendszeresen összefirkálják a Tisza-parti sétány mellvédjét. A környéket pásztázó kamerák közelében. Úgy tűnik, a firkálás arrafelé már-már nemcsak lehetőség, de valamiféle kötelezettség is. Vagy egyszerűen csak fricska a két intézménynek meg a kamerák képeit figyelőknek. Nehéz eldönteni, hogy a tájékoztató monitor összefestése kinek a szégyene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az egyik legismertebb "szolnoki"
A Monarchiában született, az első világháború végén szerzett orvosi diplomát, a koalíciós évek utolsó pillanatában lett akadémikus, a Rákosi-korban tanszékvezető egyetemi tanár, hogy 1959-ben munka közben érje a halál. Rendszerek jöttek, rendszerek mentek Hetényi Géza orvosi munkássága megkérdőjelezhetetlen maradt. 45 éve köztünk "él".

A Szoborpark további képei