Kérdezem

Újra fesztivál a Hozamban

2018. április 10.

Öt különleges program a következő öt hétben, ismét a Hozam Klubban. Az Ars-In-Kom által immár hagyományosan életre hívott tavaszi fesztiválon Polyák Lilla, Malek Andrea, Hirtling István, Papa Fleigh és egy különleges citerazenekar is közönség elé lép. Vass Lajos ötletgazdát kérdeztük.

- Mindig izgalmas az Ars-In-Kom által rendezett őszi és tavaszi kulturális események programja. De hogyan áll ez össze? Az április 10-én induló programsorozat például miként született?

- Gayer Ferenccel, akit a legtöbben talán a Budapest Ragtime Band vezetőjeként és bőgőseként ismernek, és nem mellesleg karcagi születésű, évek óta ötletelünk, hogy mikor, kit érdemes Szolnokra meghívni. Ez részben abból áll, hogy ő kikkel játszott már, kiket látott, kiket tart éppen érdekesnek, másrészt pedig próbáljuk kitalálni, hogy az adott szezonban, mire lehet kíváncsi a szolnoki közönség. Ez mindig érdekes játék, de például az őszi programunk olyan jól sikerült, hogy volt, amit nagyobb helyre kellett vinnünk, tehát sikerült eltalálnunk a szolnokiak elvárásait. Nem tagadom, az április 10. és május 14. közötti tavaszi fesztivál programjának az összeállításában az is közrejátszott kicsit, hogy a két művésznő, Polyák Lilla és Malek Andrea, nemrég a legnagyobb hetilap címoldalán szerepeltek, tehát nemcsak mi tartjuk érdekesnek őket.

- Menjünk sorba a programon! Mit érdemes tudni az első koncertről?

- A Papa Fleigh zenekar koncertjével nyitjuk a 2018-as tavaszi szezont Milyen csodálatos a világ címmel. Ez egy Louis Armstrong est, amiben a világhírű amerikai zenész legismertebb dalai csendülnek majd fel. Papa Fleigh, azaz Forgács László pedig már-már egy fogalom különleges hangszeres tudása és előadásmódja miatt, zseniális trombitás-énekes. Nem véletlen, hogy nemcsak itthon, de külföldön is nagyon szeretik. A vele játszó zenekarban pedig nemcsak Gayer Ferenc lesz benne, de ifjabb Rátonyi Róbert is, akit talán be se kell mutatni a szolnoki közönségnek, olyan sokszor volt már a vendégünk.

- Rátonyi Róbert köti össze a két színésznő önálló estjét is.

- Igen, Polyák Lillát és Malek Andreát is a Rátonyi Róbert Trió kíséri majd. Polyák Lilla, a Madách és az Operett kedvelt musical színésze, aki az utóbbi időben viszonylag sokat koncertezik is hol egyedül, hol más színésznők társaságában, ráadásul különböző zenekarok kíséretében. Szolnokon még nem járt, ezért úgy gondoltuk, hogy a Hozam Klubhoz jobban illő, bensőségesebb estre kérjük fel, amit április 18-án láthat majd a közönség. Malek Andrea pedig a Más ez a szerelem című estjével érkezik május közepén, a fesztivál utolsó programjára.

- Nekem kicsit kilóg e három, kissé könnyedebb koncert sorából a Márai-est.

- De belefér, hiszen mindig arra törekszünk, hogy a lehető legszélesebb legyen a fesztiváljaink kínálata. Hirtling Istvánt pedig régről ismerem és tisztelem. Nem olyan régen említette, hogy Mészáros Tamás, Márai-kutatóval van egy közös estjük, ami nagyon izgalmasnak tűnt. Így került az idei programba Vándor és idegen címmel a Márai Sándor életművét bemutató, kicsit rendhagyó produkció.

- Ennél talán csak a május 8-ai koncert ígérkezik rendhagyóbbnak. Citera és rock and roll?

- Sőt lesz swing, boogie, klasszikus zene és persze hagyományos népzene is. Velük Gayer Feri találkozott először, és azzal ajánlotta, hogy valami elképesztő, amit az az öt ember ezeken az autentikus hangszereken előad. Hiszek neki, úgyhogy én is kellő izgalommal várom a Pannónia Citerazenekar Rock and Roll citerára című műsorát.

- Lehet-e elővételbe jegyeket venni?

- Kedden, szerdán és csütörtökön délutánonként, 15 és 17 óra között a Hozam Klub recepcióján áruljon a belépőket, amelyek ezúttal egységesen 2900 forintba kerülnek. Illetve a honlapunkon (szolnokfesztival.hu) keresztül is rendelhetők jegyek, valamint az előadások előtt egy órával is működik a pénztárunk a helyszínen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az iskolasor 1960 körül
Aki szolnoki és ránéz erre a képre, azonnal sorolja, hogy a közgé, a bábaképző, a megyei kapitányság, a gépipari és az Eötvös téri víztorony látható rajta. Valamikor a hatvanas évek elején, amikor ez az utca éppen a Tanácsköztársaság nevet viselte.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Majd elviszi a víz?
Nem hinném, hogy egy kuka borult ki véletlenül a Tiszaparti-sétány alatt, a sétahajó megálló közelében. Ahogy elnéztem az üres palackokat, hosszú hetek termése díszeleg a rézsűn és a füvön. Igaz, csak lentről látszik, a sétányról fel sem tűnik. Így lehet, hogy a talán egyszer még megáradó Tiszára marad ennek a kisebb szemétdombnak az eltakarítása. Úgyis hoz helyette másikat.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A sétány vasmacskája
A Tiszaparti gimnázium sarkánál immár 12 éve áll egy vasmacska vagy, ha úgy jobban hangzik, egy horgony. Előtte kis tábla hirdeti, hogy kinek az adománya. Ennél többet azonban eddig nem találtam a műtárgyról, így csak találgatni tudok a Szigony utcai horgonyról.

A Szoborpark további képei