Kérdezem

Találkozni Kusturicával

2022. október 06.

Emir Kusturica nemcsak koncertet ad a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) zárónapján, de a Macska-jaj című filmjéért Arany Oroszlán-díjjal kitüntetett rendező október 15-én mesterkurzust is tart a Tisza moziban. Az ATAFF igazgatójával, Demeter Évával beszélgettünk.

- A helyi megszorítások ellenére mégiscsak fellép Emir Kusturica a The No Smoking Orchestra zenekarával Szolnokon. Hol lesz végül a koncert?

- A tiszaligeti sportcsarnok helyett az Aba-Novák Agóra színháztermébe kellett átvinnünk a koncertet. Így szerencsére az Emir Kusturica mesterkurzust is meg tudjuk tartani aznap, azaz október 15-én délután háromkor a Tisza mozi nagytermében. Ez egyben azt is jelenti, hogy Szabó Gábor operatőr, Jeannine Oppewall látványtervező és az Oscar-díjas Deák Kristóf mellett a Macska-jaj, A cigányok ideje, A papa szolgálati útra ment filmek rendezőjét is meg lehet hallgatni tapasztalatairól, munkamódszereiről a Tisza moziban.

- Kusturica nemcsak filmes körökben ismert, igazi világsztár. Hogy sikerült rávenni a szolnoki fellépésre?

- Egy Svédországban élő magyar filmesen keresztül kezdtünk Kusturicával levelezni még 2020-ban. Az nyilvánvaló volt, hogy bárhová nem megy el, hiszen nagyon fontos neki a mozi, a zene és más művészeti ágak ötvöződése. Azt hiszem, nagyon jó ajánlásokat kaptunk, megtetszett neki a fesztiválunk, így nemcsak a koncertet, de a mesterkurzust is elvállalta idén.

- Ki vehetnek részt a mesterkurzusán, illetve kik lehetnek az idei fesztivál látogatói? Mennyire szól ez a szolnokiaknak?

- A fesztivál és a négy mesterkurzus is bárki előtt nyitott. Természetesen a szolnokiakat is örömmel látjuk, nem hinném, hogy filmes előképzettség kellene ahhoz, hogy valaki megértse vagy élvezze a programokat. Ezzel együtt azonban ez egy filmes szakmai rendezvény is, ahová idén először tíz felsőoktatási intézményből várunk hallgatókat, miközben nagyon sok filmes, filmmel foglalkozó csak ezért utazik Szolnokra.

- Mennyire nehéz összeállítani a fesztivál programját? Vagy az elmúlt években lett akkor híre a fesztiválnak, hogy szívesen jöjjenek Szolnokra az alkotók?

- Évek óta nagyon jó visszajelzéseket kapunk a résztvevőktől, fontosnak tartják, hogy az esemény nem a fővárosban, hanem egy kisebb település van, amolyan különleges gyöngyszemként tekintenek ránk. Azt hiszem, nagyon jó döntés volt 2018-ban, amikor a képzőművészt mellé a filmes látványt is beemeltük a fesztivál tematikájába, ami nemcsak populárisabbá, de jobban nemzetközivé is tette az eseményt. Nem gond a programot összeállítani. A nemcsak mesterkurzust tartó, de a nagyjátékfilmes zsűriben is résztvevő Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező például azt mondta, hogy számára igazi megtiszteltetés a felkérés, ilyen szakemberekkel együtt előadni és filmekről dönteni. De talán az is a szervezés eredményességét mutatja, hogy idén is gond, hol is helyezzünk el Szolnokon ennyi vendéget.

- Hány vendégre, nézőre, résztvevőre számítanak?

- Az öt nap alatt legalább három-négyezer ember megfordul nálunk. Lesznek vendégeink például Libanonból, Belgiumból, Franciaországból, Ausztriából és persze Magyarországról is. Ez nem egy klasszikus fesztivál kirakodó vásárral, gyerekprogramokkal, de azt hiszem, öregbíti Szolnok hírnevét, és nem kevés vendégéjszakát is hoz a városba. Ráadásul sem Emir Kusturicával, sem Deák Kristóffal nem lehet sűrűn találkozni Szolnokon.

- A kultúra minden szegmense egyre nehezebb helyzetben van. Miért folytatja mégis a Tisza mozi ezeknek a szolnoki fesztiváloknak az immár több mint fél évszázados hagyományát?

- Ezt a kérdést már én is sokszor feltettem magamnak, különösen a fesztivál előtti utolsó hetekben. Az biztos, hogy nem a pénzért, inkább a küldetés, a kihívás miatt. Méreteit tekintve ez nem egy nagy fesztivál, sok hasonló programon járva viszont kijelenthetem, hogy európai színvonalú és minőségű. Biztos, hogy öregbíti a Tisza mozi hírnevét is. És az is közre játszhat, amit apa (Demeter István - a szerk.) mindig elmond, hogy évről évre merjünk egy kicsit nagyobbat álmodni. A Tisza mozi évek óta nemcsak a filmről szól, hanem egyfajta multikulturális színhely, ami igaz a fesztiválunkra is.

- Fesztiváligazgatóként lesz ideje valamelyik programra beülni?

- Tulajdonképpen mindegyikre szeretnék, hiszen a MOME-sok programja is nagyon izgalmasnak ígérkezik, miként az Ida regénye című film közönségtalálkozója vagy éppen a Csupó Gáborról szóló könyv bemutatója, hogy a Kusturica programokat már ne is említsem. Remélem, lesz időm sok mindent megnézni, de azért első, hogy működjön a fesztivál és mindenki a lehető legjobban érezze magát.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Négy évtizede a Tabán
Nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy a Kilencszáz éves Szolnok című album képei közül Palicz József Tabán című rézkarca készült utoljára. A magyarázat igen kézenfekvő lenne: a képen a Szolnok Ispán körút panelsorai már mind állnak.

Az Album további képei
 

AKB

Szavakon túl
Klímaszorongás? Környezettudatosság? Globális felmelegedés? Környezetvédelem? A víz a legfőbb kincs? Vannak nagy szavaink és kifejezéseink, meg van a valóság. A valóság, ami mindig piciben, hétköznapiban, közvetlen közelről mutatja meg, hogy mennyire vesszük komolyan a világ problémáit. Amik a fejünkben nem nálunk jelentkeznek, nem velünk történnek, nem minket érintenek. Még. És addig így is lehet gondolkodni a vízről, a szemétről, a betonról.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei