Kérdezem

Pulcher könyve

2011. november 23.

Egy kitalált, amerikai városban játszódik St. Pulcher Jaddersville című krimije. Az első kötetes szerző nem más, mint a Szolnokon sok által Pulcherként emlegetett Mészáros István, a Szigligeti Színház művésze. Steve Pulcherrel beszélgettünk.

- Mit lehet elárulni egy krimi történetéből anélkül, hogy elrontanánk az olvasók szórakozását?

- Jaddesville egy nem létező város, ami a regény szerint valahol az USA Utah államában található, ahol egy az amishokhoz hasonló, zárt vallási közösség él. Itt történik egy különös baleset, ami kapcsán egy fiút letartóztatnak. Van egy New York-i rendőr, aki ebből a közösségből származik, de mivel nem tud részt venni a nyomozásban, egy kollégáját kérni meg, hogy segítsen, és járjon utána az ügynek. És persze közben mindenféle borzasztó dolgok történnek a szereplőkkel.

- Járt már Amerikában?

- Nem, de a könyv szempontjából ez nem is volt lényeges. A történethez egy zárt vallási közösségre volt szükségem, és mivel Utahban szabadon működhetnek ilyenek, oda vittem a cselekményt. New York is csak röviden bukkan fel a regényben, ami leginkább kitalált helyszíneken játszódik.

- Hogy jutott el az asztalfióktól a kiadóig az első regénye?

- A kézirat lényegében 2007 tavaszán készen volt. Azóta rengeteget kilincseltem mindenféle kiadóknál, és kaptam is egy csomó ígéretet, amikből nem lett semmi. Aztán rábukkantam a soproni Novum Kiadó felhívására, amiben kéziratokat kerestek. Megragadtam az alkalmat, beküldtem a regényt, ami bő egy év előkészítés után most meg is jelent.

- A regény szerzője St. Pulcher. Miért nem Mészáros István?

- Úgy gondolom, hogy külföldi hangzású névvel talán könnyebb eladni egy ilyen krimit. Szó sincs azonban arról, hogy az író és a színész énemet szeretném szétválasztani. Főleg, hogy Mészáros István színész jóval kisebb körben ismert, mint amilyen körben a könyvet szeretnénk terjeszteni. Aki viszont Szolnokon színészként ismer, annak talán beugrik, hogy Steve Pulcherhez lehet valami közöm.

- Hol lehet majd hozzájutni a könyvhöz?

- Jelenleg leginkább weben keresztül szerezhető be, a kiadó és a bookline oldalán is megrendelhető. Árusítják a Líra könyvesboltok is, de az sajnos nincs Szolnokon. Aki itt szeretne hozzájutni, annak javaslom, hogy jöjjön el december 1-jén a megyei könyvtárba, ahol nemcsak író-olvasó találkozó lesz, de a könyvet is árusítják majd.

- Elég régen elkészült a most megjelent regénnyel. Mit írt azóta?

- Mondjuk azt, hogy azóta pihentem, csak kisebb dolgokat írtam. Nemrégiben azonban elkezdtem írni a Ráchel könnyei című következő krimit. Az az igazság, hogy sok időt fordítok az előkészületekre, arra, hogy kitaláljam a történetet, fejben kidolgozzam, miről is fog szólni a könyv.

- Ebben az évadban már láthatjuk a Liliomban és a Légy jó mindhaláligban is. Mikor ír?

- Ha nagyon belemerülök a történetbe, akkor mindig, amikor van egy kis szabadidőm. A színházban is állandóan velem van a jegyzetfüzetem, és ha eszembe jut valami két színpadi jelenés között, leírom. Tulajdonképpen nem is szeretek füzet nélkül sehová se menni, mert bármikor történhet olyasmi, amit fel kell jegyezni, hátha jó lesz majd egy epizódhoz.

(A portré a Szigligeti Színház honlapjáról való)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Főgimnázium az ablakból
A régi képeslapokat nézegetve olykor azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi nincs a fotón. A város büszkeségének számító főgimnáziumot ábrázoló képhez például hozzáképzelhetjük a korabeli, rendezetlen Tisza-partot.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szentháromság torzó
Talán egyetlen olyan települése sincs az országnak, de városa egész biztosan nincs, ahol ne állna Szentháromság szobor. Szolnok is így van ezzel, igaz a mi szobrunk ma már csak torzóban van meg, és nem ott, ahol a XX. század első felében állt.

A Szoborpark további képei